NASA: Τρία τηλεσκόπια μαζί κατέγραψαν σουπερνόβα 670 ετών!


NASA: Τρία τηλεσκόπια μαζί κατέγραψαν σουπερνόβα 670 ετών!

Ομάδα αστρονόμων χρησιμοποίησε τρία διαστημικά τηλεσκόπια της NASA, για να δημιουργήσει μια σύνθετη εικόνα των υπολειμμάτων ενός σουπερνόβα.

Το απομεινάρι του υπερκαινοφανούς αστέρα, ή κοινώς σουπερνόβα, που ονομάζεται SNR 0519-69.0 (SNR 0519 για συντομία) είναι ό,τι απέμεινε από μια αστρική έκρηξη ενός άσπρου νάνου αστέρα, που έλαβε χώρα πριν από αρκετές εκατοντάδες χρόνια, κατά τη μεσαιωνική περίοδο.

Το SNR 0519, το οποίο βρίσκεται σε έναν δορυφορικό γαλαξία του γαλαξία μας, που ονομάζεται Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου, σε απόσταση περίπου 160.000 ετών φωτός από τη Γη, έφτασε σε κρίσιμη φάση και υπέστη θερμοπυρηνική έκρηξη, παρασύροντας ύλη από ένα άστρο-συνοδό.

Η ομάδα αστρονόμων χρησιμοποίησε δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, το παρατηρητήριο ακτίνων Χ Chandra και το πρόσφατα αποσυρθέν διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer, για να εκτιμήσει όσα συνέβησαν με το SNR 0519.

Τα δεδομένα αυτά παρέχουν στους επιστήμονες την ευκαιρία να “γυρίσουν πίσω” την ταινία της αστρικής εξέλιξης που διαδραματίστηκε και να καταλάβουν πότε ξεκίνησε.

έγραψαν οι επιστήμονες του Chandra στην ιστοσελίδα τους

Για να καταγράψουν το σουπερνόβα, οι ερευνητές συνέκριναν εικόνες του Hubble που ελήφθησαν το 2010, το 2011 και το 2020 για να μετρήσουν πόσο γρήγορα κινήθηκε το κύμα έκρηξης από τη στιγμή που εκδηλώθηκε. Τα δεδομένα δείχνουν ότι το φως έφτασε στη Γη πριν από περίπου 670 χρόνια.

Υπολογίζεται ότι το φως από το σουπερνόβα ταξίδευε με ταχύτητα 5,5 εκατομμυρίων μιλίων την ώρα, ωστόσο τα δεδομένα από τα τηλεσκόπια Chandra και Spitzer δείχνουν ότι το κύμα έκρηξης επιβραδύνθηκε αφού έπεσε πάνω σε πυκνά νέφη αερίου. Αυτό σημαίνει ότι η αρχική έκρηξη θα πρέπει να συνέβη πιο πρόσφατα από το 1352 και οι ερευνητές σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν το Hubble σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν ακριβώς πότε ξεκίνησε η έκρηξη.

Συνδυάζοντας τα δεδομένα από τρία διαστημικά τηλεσκόπια, οι αστρονόμοι δημιούργησαν μια σύνθετη εικόνα του SNR 0519.

Το Chandra είναι ευαίσθητο στις πηγές ακτίνων-Χ με τις χαμηλές ενέργειες να εμφανίζονται με πράσινο χρώμα, τις μεσαίες ενέργειες με μπλε και τις υψηλές ενέργειες με μωβ.

Οι πιο φωτεινές περιοχές στα δεδομένα των ακτίνων-Χ αντιπροσωπεύουν το πιο αργά κινούμενο υλικό, ενώ οι περιοχές χωρίς εκπομπές ακτίνων-Χ σχετίζονται με υλικό που κινείται ταχύτερα, σύμφωνα με την ομάδα του Chandra.

Τα οπτικά δεδομένα από το Hubble εμφάνισαν την περίμετρο των εκρήξεων με κόκκινο χρώμα, καθώς και αποτύπωσαν τα γύρω αστέρια που αναβοσβήνουν στο φόντο.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

Φωτογραφία: X-ray NASA/CXC/GSFC/B. J. Williams et al.; Optical: NASA/ESA/STScI

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Hubble NASA Space Photography

Πηγή:

PetaPixel

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!