Βασικές συμβουλές για την αγορά και χρήση ενός φορητού Flash
Τα φορητά flashes έχουν γίνει πιο προσιτά από ποτέ και εκτός των επαγγελματιών και οι ερασιτέχνες φωτογράφοι τα επιλέγουν για να δημιουργήσουν τις εικόνες τους.
Ας δούμε τι πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά και χρήση ενός φορητού speedlight flash.
Αγορά flash
Στα χαρακτηριστικά που πρέπει να βλέπουμε για την αγορά ενός flash είναι σίγουρα ο Guide Number, που μας δείχνει πόσο δυνατό είναι το flash. Όσο μεγαλύτερος ο Guide Number τόσο μεγαλύτερη η μέγιστη λάμψη που μπορεί να δώσει και τόσο μεγαλύτερη σε όγκο η κεφαλή.
Επομένως κάποιος πρέπει να επιλέξει αν θέλει μεγαλύτερη φορητότητα ή μεγαλύτερη ισχύ και να επιλέξει το κατάλληλο flash για την χρήση που το χρειάζεται.
Επιπλέον αναγκαίο χαρακτηριστικό είναι να μπορεί η κεφαλή του flash να στρέφεται προς τα δεξιά, τα αριστερά και προς τα πάνω για να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τοίχους και ταβάνια στον χώρο που βρισκόμαστε, ώστε να επιτύχουμε καλύτερη διάχυση του φωτός και να εξαλείφουμε τις σκιές.
Ακόμα θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι μπορούμε να δουλέψουμε με τις λειτουργίες που μας προσφέρει το flash που θα αποκτήσουμε. Αν θέλουμε το flash να συνεργάζεται με την μηχανή αυτόματα για να αποφασίζει από μόνο του την ένταση της λάμψης που θα ρίξει, τότε επιλέγουμε ένα flash που έχει τεχνολογία TTL, αλλιώς μπορούμε να αγοράσουμε ένα flash που προσφέρει μόνο manual ρυθμίσεις για να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο στην τελική εικόνα μας.
Τέλος να αναφέρουμε ότι σημαντικό κριτήριο στην αγορά ενός flash είναι το υλικό κατασκευής του hot shoe (ποδαράκι το οποίο χρησιμοποιείται για να μπει το flash στην μηχανή).
Τα καλά flash έχουν μεταλλικό hot shoe που είναι μεγαλύτερη αντοχής από τα πλαστικά hot shoe τα οποία θέλουν πολύ προσοχή κατά την χρήση για να μην σπάσουν.
Αυτή την στιγμή, πλην των flashes των εταιρειών που κατασκευάζουν φωτογραφικές μηχανές, Canon, Nikon, Fujifilm, Olympus, Panasonic, Pentax, Samsung, Sony, υπάρχουν και αρκετές εταιρείες που προσφέρουν τα δικά τους flashes σε χαμηλότερες τιμές, όπως η Nissin, η Metz, η Yongnuo, η Triopo, κ.α.
Τοποθετήστε καλής ποιότητας μπαταρίες
Αυτή την στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία των flashes λειτουργεί με μπαταρίες AA. Το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι φωτογράφοι είναι να τοποθετούν στο flash τους φθηνές και κακής ποιότητας μπαταρίες ΑΑ.
MHN βάζετε στο flash σας μπαταρίες από super market ή καταστήματα οικιακού εξοπλισμού. Οι μπαταρίες αυτές εξαντλούνται πολύ γρήγορα και στην ουσία σας οδηγούν σε μεγαλύτερα έξοδα.
Αγοράστε τις αλκαλικές μπαταρίες από εξειδικευμένα φωτογραφικά καταστήματα. Ιδανικά επιλέξτε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και ένα καλό φορτιστή. Έτσι και στην προστασία του περιβάλλοντος βοηθάτε και μακροπρόθεσμα εξοικονομείτε αρκετά χρήματα.
Προτείνουμε την χρήση των μπαταριών της Panasonic και της σειράς Eneloop, οι οποίες έχουν την ιδιότητα ότι δεν χάνουν παρά μικρό μέρος της ενέργειας τους αν παραμείνουν για ημέρες χωρίς να χρησιμοποιηθούν.
Επιπλέον ακολουθείτε τις ειδικές οδηγίες που κατά καιρούς δίνουν οι κατασκευαστές των flashes. Να σας θυμίσουμε ότι η Canon με πρόσφατη οδηγία της συνιστά στους χρήστες των flashes της να μην χρησιμοποιούν λιθίου ΑΑ μπαταρίες.
Ασφαλίστε το flash πάνω στο hot shoe της μηχανής ή στον adapter του lightstand
Ένα από τα πιο μοιραία λάθη ενός φωτογράφου είναι η μη ασφάλιση του flash στο hot shoe της μηχανής ή στον ειδικό adapter που χρησιμοποιεί στο lightstand.
Φυσικά όπως καταλαβαίνεται κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε πτώση του flash στο έδαφος και πιθανή καταστροφή του.
Επιπλέον πολλοί φωτογράφοι στο βωμό της χαμηλότερης τιμής διαλέγουν adapters για lightstands που είναι πολύ χαμηλής ποιότητας και ακόμα και όταν το flash φαίνεται ότι έχει ασφαλίσει, στην πραγματικότητα κρέμεται σε μία κλωστή.
Στρέψτε την κεφαλή προς τα πάνω για bounce στο ταβάνι
Μία από τις πιο συνηθισμένες τεχνικές για να εξαλείψουμε σκιές και να μειώσουμε το σκληρό φως που το flash παράγει είναι η ρύθμιση της κεφαλής του flash ώστε να κοιτάει προς τα πάνω.
Στην ουσία η λάμψη αναπηδά στο ταβάνι (bounce) και διαχέεται προς όλες τις κατευθύνσεις παράγοντας πιο μαλακό φως και βοηθώντας να συνδυάσουμε πιο αρμονικά τον φυσικό φωτισμό με το φως του flash.
Θα πρέπει να θυμάστε όταν κάνετε bounce ότι το φως που διαχέεται επηρεάζεται από το χρώμα του τοίχου στον οποίο χτυπάει. Η τεχνική του bounce εκτελείται ιδανικά όταν έχουμε λευκούς τοίχους ή αντικείμενα.
Φυσικά το ταβάνι ή ο τοίχος θα πρέπει να βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το flash για να επιτύχουμε καλύτερη διάχυση με μικρές απώλειες από την δύναμη της λάμψης.
Προσοχή! Αν το ταβάνι δεν είναι λευκό, αλλά κάποιο άλλο χρώμα (π.χ. κίτρινο), τα χρώματα στις εικόνες μας θα επηρεαστούν από το χρώμα αυτό. Για ιδανικά αποτελέσματα ρυθμίστε την ισορροπία λευκού της μηχανής manual.
Στρέψτε την κεφαλή προς τα πίσω ή το πλάι για bounce σε τοίχο
Πολλές φορές αντί να στρέψουμε την κεφαλή προς τα πάνω μπορούμε να την στρέψουμε προς τα αριστερά, προς τα δεξιά ή ακόμα και προς τα πίσω, αν έχουμε τοίχους ή αντικείμενα που μπορούν να μας βοηθήσουν στην καλύτερη διάχυση της λάμψης.
Με αυτό τον τρόπο, δημιουργούμε τις κατάλληλες σκιές ώστε να πετύχουμε ένα πιο “τρισδιάστατο” αποτέλεσμα στις εικόνες μας.
Χρησιμοποιήστε την ειδική λευκή κάρτα και την κάρτα διάχυσης που είναι ενσωματωμένες στο flash
Τα πολύ ακριβά flash συνήθως έχουν στην κεφαλή ενσωματωμένες δύο κάρτες, μία κάρτα διάχυσης και μία λευκή κάρτα ανάκλασης. Η πρώτη είναι διαφανής και επιτρέπει να διαχέεται η λάμψη καλύτερα για πιο ελκυστικό φωτισμό και η δεύτερη επιτρέπει, όταν έχουμε σηκωμένη την κεφαλή προς τα πάνω, να κατευθύνεται μέρος της λάμψης αντί για πάνω προς τα εμπρός.
Οι δύο κάρτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό.
Χρησιμοποιήστε τον ειδικό διαφανή θόλο ή ανάλογα αξεσουάρ για καλύτερη διάχυση
Αυτή την στιγμή κυκλοφορούν στην αγορά αρκετά αξεσουάρ για speedlight flashes, τα οποία επιτρέπουν στους φωτογράφους να ελέγχουν την διάχυση και την κατεύθυνση του φωτός που παράγεται σε κάθε λάμψη.
Από τον από διαφανή πλαστικό θόλο, ο οποίος συνοδεύει τα πιο ακριβά flash όταν τα αγοράζουμε, ως φωτογραφικές ομπρέλες διάχυσης ή ανάκλασης και ειδικά softbox που μπορούν να επιτύχουν μεγαλύτερη διάχυση, τα αξεσουάρ αυτά επιτρέπουν στους φωτογράφους να επιτύχουν καλύτερο αποτέλεσμα, κάνοντας την λάμψη του flash να μπλέκεται αρμονικά με τον φυσικό φωτισμό.
Φροντίστε όταν αγοράζετε ειδικά αξεσουάρ για flashes, να λαμβάνεται υπόψη σας ότι οτιδήποτε μπαίνει μπροστά από την κεφαλή του flash μειώνει την ένταση της λάμψης, το ελάχιστο κατά 2 stops, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνετε τις ανάλογες ρυθμίσεις για να επιτύχετε τα αποτελέσματα που θέλετε.
Χρησιμοποιήστε το σωστό πρόγραμμα λειτουργίας του flash
Η αυτόματη λειτουργία του flash βάση της τεχνολογίας TTL συνήθως λειτουργεί ικανοποιητικά και επιτρέπει στον φωτογράφο να παίρνει το αποτέλεσμα που επιθυμεί.
Από την άλλη η manual ρύθμιση ενός flash είναι σχετικά εύκολη και επιτρέπει στον φωτογράφο να παίρνει ακριβώς το αποτέλεσμα που θέλει.
Επιπλέον έχουμε τις λειτουργίες Slow Sync και Second Curtain Synch που μας επιτρέπουν να πετύχουμε διαφορετικής αισθητικής αποτελέσματα.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση η ρύθμιση ενός flash είναι εύκολη υπόθεση και δεν θα πρέπει να τρομάζει ακόμα και τον ερασιτέχνη φωτογράφο. Βασική προϋπόθεση είναι το να ασχοληθεί ο χρήστης ενός flash με το εγχειρίδιο χρήσης και να πειραματιστεί αρκετά ώστε να μπορεί να έχει τον απόλυτο έλεγχο.
Χρησιμοποιήστε το flash μακριά από την μηχανή
Μία από τις πιο σημαντικές και συνηθισμένες χρήσεις ενός flash είναι η χρήση του εκτός μηχανής, δηλαδή όταν τοποθετείται πάνω σε κάποιο lightstand ή σε κάποιο σημείο μακριά από την μηχανή. Για αυτό το σκοπό χρησιμοποιούμε ειδικά adapters στα οποία μπορούμε να βάλουμε και αξεσουάρ διάχυσης, όπως φωτογραφικές ομπρέλες ή softbox
Προσοχή! Δεν βάζουμε ομπρέλα όταν φυσάει αέρας, γιατί θα πετάξει το stand με το flash στο έδαφος.
Για την πυροδότηση ενός flash μακριά από την μηχανή θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε είτε ειδικό καλώδιο είτε ειδικές μονάδες ασύρματης πυροδότησης, που λειτουργούν με ραδιοσυχνότητες.
Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να πυροδοτήσουμε το flash, έχοντας το σε διαφορετική γωνία από την γωνία λήψης και καταφέρνοντας να επιτύχουμε διαφορετικά και συνήθως καλύτερα αποτελέσματα από την τοποθέτηση του flash πάνω στην μηχανή.
Στην περίπτωση του καλωδίου θα πρέπει να αγοράσουμε αυτό που προσφέρει ο κατασκευαστής του flash, το οποίο επιτρέπει την χρήση του flash και στην αυτόματη λειτουργία TTL.
Βέβαια η δυσχρηστία της χρήσης flash εκτός μηχανής με καλώδιο μπορεί να αποφευχθεί με τις μονάδες ασύρματης πυροδότησης που λειτουργούν με ραδιοσυχνότητες, των οποίων οι τιμές πλέον είναι πολύ προσιτές.
Στην ουσία χρειαζόμαστε ένα πομπό, ο οποίος μπαίνει στο hot shoe της μηχανής και ένα δέκτη, πάνω στον οποίο τοποθετούμε το flash.
Θα βρείτε μονάδες ασύρματης πυροδότησης με ραδιοσυχνότητες που υποστηρίζουν την χρήση του flash σε TTL λειτουργία και οι οποίες είναι αρκετά ακριβές, αλλά και μονάδες που απαιτούν την manual ρύθμιση του flash από τον φωτογράφο, οι οποίες συνήθως είναι και πολύ πιο φθηνές.
Συνήθως η manual ρύθμιση ενός flash που χρησιμοποιείται μακριά από την μηχανή με μονάδες ασύρματης πυροδότησης δίνει καλύτερα αποτελέσματα και για αυτό κατά την γνώμη μας δεν χρειάζεται να δαπανήσει κάποιος παραπάνω χρήματα για να αποκτήσει μονάδες που υποστηρίζουν TTL.
Για μονάδες ασύρματης πυροδότησης flash με ραδιοσυχνότητες αναζητήστε προϊόντα των PocketWizard, Phottix, Yongnuo, Aputure, Cactus.
4 σχόλια
Ξερουμε για το meike mk 900 για nikon αντιγραφο του original sb 900 αν αξιζει για ερασιτεχνικη χρηση παντα?
δεν το έχω δει από κοντά αλλά υπομονή καθώς ετοιμάζουμε παρουσιάσεις των flash της Yongnuo που θα δείτε το επόμενο διάστημα!
Ανυπομονουμε!!
αξιζει τα χρηματα που θα δωσεις καθως ειναι αρκετα φθηνοτερο απο το αντιστοιχο Νικον και σου παρεχει τις ιδιες λειτουργιες το χρησιμοποιω με την D 7100