Ολική σεληνιακή έκλειψη ή Blood Moon, αυτή την Δευτέρα! Δες πως θα την φωτογραφίσεις!


Ολική σεληνιακή έκλειψη ή Blood Moon, αυτή την Δευτέρα! Δες πως θα την φωτογραφίσεις!

Η σεληνιακή έκλειψη, ή το ματωμένο φεγγάρι, κατά την οποία έχουμε ολική έκλειψη Σελήνης, συμβαίνει κάθε 3 χρόνια και αυτό το Σαββατοκύριακο μπορείτε να την απολαύσετε.

Υπάρχουν συνήθως 2-5 σεληνιακές εκλείψεις το χρόνο, αλλά μία ολική έκλειψη τείνει να συμβαίνει μόνο κάθε τρία χρόνια, ενώ εκείνη την χρονιά συνήθως έχουμε δύο.

Η ολική έκλειψη Σελήνης θα συμβεί την νύχτα 15 με 16 Μαΐου 2022 ή αλλιώς τα ξημερώματα της Δευτέρας. Θα είναι ορατή στην Ελλάδα, τη Βόρεια Αμερική, τη Νότια Αμερική, την Αφρική και μέρη της Ευρώπης. Στη χώρα μας θα δούμε τη Σελήνη στην παρασκιά και μέρος της μερικής έκλειψης καθώς το φεγγάρι θα δύσει πριν την ολική φάση της έκλειψης.

Η επόμενη θα είναι στις 8 Νοεμβρίου του 2022, χωρίς να είναι ορατή στην χώρα μας. Θα είναι εν μέρει ορατή από την Ασία, την Αυστραλία, τη Βόρεια Αμερική, τμήματα της βόρειας και ανατολικής Ευρώπης, την Αρκτική και το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Αμερικής.

Φυσικά έστω και έτσι είναι μια φανταστική ευκαιρία να φωτογραφίσεις αυτό το γεγονός. Σε αντίθεση με την ηλιακή έκλειψη, η οποία απαιτεί ειδικά φίλτρα/γυαλιά, η έκλειψη της σελήνης είναι κάτι που μπορείς να φωτογραφίσεις με ασφάλεια.

Για την παρατήρηση του φαινομένου χρειάζεται ανοικτός καθαρός ορίζοντας στα δυτικά και χαμηλά κάτι που ευνοεί τη φωτογράφιση σε συνδυασμό με το τοπίο.

Έναρξη παρασκιάς: 16 Μαΐου στις 4:32:05 πμ.
Έναρξη μερικής έκλειψης: 5:27:52 πμ.
Η Σελήνη δύει στις 6:11:44 πμ.

Συμβουλές για την φωτογράφιση

  • Η φωτορύπανση, όπως τα φώτα των δρόμων και τα φώτα από σπίτια και κτίρια καθιστούν πιο δύσκολη την θέαση του σκοτεινού νυχτερινού ουρανού, καθώς τα φώτα φωτίζουν αποτελεσματικά οτιδήποτε στον αέρα, καθιστώντας δύσκολη τη λήψη καθαρής φωτογραφίας των αστεριών και άλλων αντικειμένων στον ουρανό, όπως το φεγγάρι. Επιλέξτε να βρεθείτε σε ένα σημείο με χαμηλή φωτορύπανση. Δείτε τον χάρτη εδώ.
  • Θα χρειαστείτε μία κάμερα με manual ρυθμίσεις, Mirrorless, DSLR ή Compact, ενώ ίσως και κάποιο smartphone με καλό ζουμ να μπορέσει να κάνει κάτι.
  • Για να φωτογραφίσετε τη σελήνη μόνη της και να γεμίσετε το κάδρο θα χρειαστείτε ένα μεγάλο ζουμ φακό. Από εκεί και πέρα οποιοσδήποτε φακός θα σας επιτρέψει έστω να τη φωτογραφίσετε ως μέρος του τοπίου. Ιδανικά πάντως ένας φακός από 300mm και πάνω θα σας διευκολύνει πολύ να γεμίσετε το κάδρο σας με τη σελήνη. Πάντα φυσικά έχετε τη δυνατότητα να κροπάρετε την εικόνα σας, κάτι που μπορείτε να κάνετε πιο εύκολα σε κάμερες με υψηλή ανάλυση
  • Χρησιμοποιήστε τριπόδι για τις λήψεις σας για να αποφύγετε τις κουνημένες φωτογραφίες (απενεργοποιήστε τον σταθεροποιητή σε κάμερα και φακό). Για τον ίδιο λόγο, αφού έχετε κάνει το κάδρο σας και είστε έτοιμοι για τη λήψη σας, χρησιμοποιήστε ένα ντεκλασέρ ή ρυθμίστε τον χρονοδιακόπτη της κάμερας να κάνει τη λήψη μόνη της ή δώστε την εντολή της λήψης μέσω της εφαρμογής της κάμερας από το κινητό σας.
  • Εστιάστε στη σελήνη μέσω του Live View της κάμερας, δηλαδή της οθόνης. Αν δυσκολεύεστε να εστιάσετε επιλέξτε να το κάνετε στην άκρη της σελήνης.
  • Κάντε τις λήψεις σας σε RAW αρχεία
  • Επιλέξτε τη λειτουργία λήψης Manual
  • Χρησιμοποιήστε το ηλεκτρονικό κλείστρο της κάμερας σας
  • Ένα σετ ρυθμίσεων για την πανσέληνο που έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς είναι f/8, 1/250 του δευτ. ISO 100, f11, 1/125 του δευτ. ή ισοδύναμες εκθέσεις. Αφού τις βάλετε στην κάμερα σας πειραματιστείτε συν, πλην από αυτές για να πάρετε το αποτέλεσμα που θέλετε
  • Καθώς η σελήνη κινείται θα πρέπει να φροντίσετε να μην έχετε μία κουνημένη εικόνα. Ρυθμίστε την ταχύτητα κλείστρου ανάλογα τον φακό σας. Για παράδειγμα, αν έχετε ένα φακό στα 300mm το ιδανικό είναι να έχετε μία ταχύτητα 1/320 του δευτ. ή 1/400 του δευτ. ή μεγαλύτερη. Γενικά η ταχύτητα σας να είναι πιο μεγάλη από το εστιακό μήκος του φακού.
  • Πιο εντυπωσιακές από τις φωτογραφίες που δείχνουν στο κάδρο μόνο τη σελήνη με μεγάλο ζουμ, είναι και οι φωτογραφίες στις οποίες η σελήνη είναι μέρος ενός τοπίου. Φροντίστε μόνο να μην είναι ένα πολύ μικρό μέρος του κάδρου.
  • Πάρτε θέση στο σημείο που θέλετε να φωτογραφίσετε τη σελήνη πριν την ανατολή της και προσπαθήστε να τη φωτογραφίσετε όσο είναι χαμηλά στον ορίζοντα και σε συνδυασμό με κάποιο άλλο θέμα, όπως ένα γνωστό μνημείο, ένα δέντρο ή κάτι άλλο.
  • Φωτογραφίστε σιλουέτες διάφορων θεμάτων με την Σελήνη ως φόντο
  • Κάντε λήψεις bracket για σύνθεση στον Η/Υ ώστε να πετύχετε σωστή έκθεση και για την Σελήνη αλλά και για το θέμα που θέλετε να συμπεριλάβετε στο κάδρο σας

O βραβευμένος αστροφωτογράφος και Tokina Global Ambassador Χριστόφορος Αναγνωστόπουλος (ακολουθήστε τον Χριστόφορο στο Instagram και στο YouTube) μας είπε:

Η θέση του φεγγαριού χαμηλά, κοντά στον ορίζοντα, δημιουργεί την ψευδαίσθηση του μεγαλύτερου μεγέθους και σε συνδυασμό με την συμπίεση της προοπτικής που δημιουργεί η χρήση ενός τηλεφακού με μεγάλο εστιακό μήκος, το αποτυπωμένο μέγεθος του φεγγαριού στην λήψη σας θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Όμως εξίσου σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει και το μέγεθος του αντικείμενου/θέματος που θα επιλέξετε να έχετε στο κάδρο, καθώς και η απόστασή σας από αυτό.

Για παράδειγμα, θέλετε να φωτογραφίσετε το φεγγάρι καθώς ανατέλει μπροστά από ένα αυτοκίνητο και ιδανικά θα θέλατε το φεγγάρι να μοιάζει ότι έχει το ίδιο μέγεθος (διάμετρο) με εκείνο του αυτοκινήτου. Ένας χρήσιμος κανόνας για να μπορέσετε να «ορίσετε» το μέγεθος που επιθυμείτε να έχει το φεγγάρι στο κάδρο είναι να πολλαπλασιάσετε το 100 με το μήκος του αντικειμένου. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα το αυτοκίνητο έχει μήκος περίπου 5 μέτρα, επομένως 100*5=500μ άρα αν η λήψη σας γίνει από αυτή την απόσταση, το φεγγάρι θα μοιάζει ότι έχει το ίδιο μέγεθος με αυτό του αυτοκινήτου.

Φυσικά μπορείτε να δείτε την έκλειψη και στον Η/Υ (αν και δεν σας το προτείνουμε, εκτός αν ο καιρός έχει σύννεφα και δεν σας το επιτρέψει να το κάνετε σε εξωτερικό χώρο). Δείτε στην σελίδα της NASA.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!