UNICEF Photo of the Year 2020 η εικόνα του Άγγελου Τζωρτζίνη από τη Λέσβο!

Κάθε χρόνο η Unicef Γερμανίας επιλέγει την UNICEF Photo of the Year και για φέτος η εικόνα είναι του φωτογράφου Άγγελου Τζωρτζίνη του AFP.
Με τον τίτλο Οι φλόγες της δυστυχίας η φωτογραφία απεικονίζει παιδιά να φεύγουν από τη φωτιά στη Μόρια, στο στρατόπεδο προσφύγων στην Λέσβο.
Ήταν μια καταστροφή μέσα σε μια καταστροφή: Στις 9 Σεπτεμβρίου 2020, το στρατόπεδο προσφύγων Moria στο ελληνικό νησί της Λέσβου κάηκε, αφήνοντας 13.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 4.000 παιδιών, χωρίς στέγη, τα οποία έφυγαν από τον πόλεμο στη Συρία, τη βία στο Αφγανιστάν, τον φόβο στο Ιράκ και τα οποία ζούσαν σε άθλιες συνθήκες, πολλά από αυτά για χρόνια. Το στρατόπεδο ήταν απελπιστικά συνωστισμένο, οι ασθένειες εξαπλώνονταν ανεξέλεγκτα, τα τρόφιμα και το καθαρό νερό είχαν συχνά έλλειψη. Και μετά ήρθαν οι φλόγες. Με τη φωτιά να εξαπλώνεται γρήγορα, η μόνη επιλογή που απομένει για τους πρόσφυγες ήταν να αρπάξουν ό, τι μπορούν και να τρέξουν. Μεταξύ των πολλών εικόνων αυτής της κόλασης, οι πιο εντυπωσιακές εικόνες της ταλαιπωρίας των παιδιών τραβήχτηκαν από τον Έλληνα φωτογράφο Άγγελο Τζορτζίνη. Εικόνες παιδιών με αναπνευστικές μάσκες, περπατώντας χέρι-χέρι μέσα από σύννεφα καπνού. Εικόνες στιγμών σοκ και κατάρρευσης, τρόμου και κλάματος. Και η φωτογραφία που δείχνει διαφυγή και γενναιότητα, δυσπιστία και την ετοιμότητα να βοηθήσουμε τους άλλους σε απόλυτη ανάγκη, όλα σε μία μόνο εικόνα. Η δύναμη ενός μικρού αγοριού που σώζει ένα ακόμη νεότερο. Τα μάτια του νεαρού σωτήρα γεμάτα ελπίδα ότι μπορεί να έρθει μια άλλη, καλύτερη ζωή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, υπάρχουν σήμερα περίπου 79,5 εκατομμύρια πρόσφυγες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων περίπου 32 εκατομμυρίων παιδιών και νέων.
Μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες του Άγγελου που έχει αναρτήσει η Unicef στην σελίδα της, εδώ.
Γεννημένος στην Αθήνα, ο Άγγελος Τζορτζίνης σπούδασε στην Leica Academy of Creative Photography και έκτοτε εργάστηκε κυρίως ως ανεξάρτητος φωτογράφος. Φωτογράφισε στη Γεωργία, στην Αϊτή το 2010, την «Αραβική Άνοιξη» στο Κάιρο και τον πόλεμο στη Λιβύη. Η μεγαλύτερη ανησυχία του, ωστόσο, είναι η κατάσταση των προσφύγων στη χώρα καταγωγής του. Έργα του έχουν δημοσιευτεί, μεταξύ άλλων, στους «New York Times», «Herald Tribune», «Time» και «Newsweek» και έχει λάβει βραβεία στην Ελλάδα και σε διάφορες άλλες χώρες. Ωστόσο, λέει ότι δεν του αρέσει να δίνει συνεντεύξεις. Πιστεύει ότι η προσωπικότητα ενός φωτογράφου εκφράζεται καλύτερα μέσω των εικόνων του.
Δες την εβδομαδιαία μας φωτογραφική εκπομπή Angle of View στο YouTube ή άκουσε την ως Podcast σε Spotify, Google ή Apple!
Πριν φύγετε δείτε
- Έκλεψαν από ξένο YouTuber όλο τον εξοπλισμό του, στην Αθήνα (ναι, από το αυτοκίνητο)
- Νέο YouTube βίντεο για το Remove Tool της Adobe (και η νέα μπάρα – έκπληξη)
- Πέθανε ο σπουδαίος φωτογράφος Mick Hutson!
- Λήστεψαν φωτογράφο άγριας ζωής υπό την απειλή όπλου στην Καλιφόρνια!
- Comica: Ανακοίνωσε το πρώτο ασύρματο “shotgun” μικρόφωνο στον κόσμο!
- Η Adobe κάνει το Firefly Generative AI διαθέσιμο σε μεγάλες επιχειρήσεις