Αμερικανός αεροπόρος δημιούργησε μυστικά αντίγραφα ταινίας που απεικονίζει τα συντρίμμια της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι


Αμερικανός αεροπόρος δημιούργησε μυστικά αντίγραφα ταινίας που απεικονίζει τα συντρίμμια της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι

Ο υπολοχαγός Dan McGovern στάθηκε ανάμεσα στα συντρίμμια στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας, ακριβώς στο σημείο που είχε πέσει η ατομική βόμβα ένα μήνα νωρίτερα.

Ο McGovern έχει μια φωτογραφική μηχανή στο χέρι, καταγράφοντας ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του 20ού αιώνα.

Γεννήθηκε στην κομητεία Monaghan και ήταν μάρτυρας του πολέμου της ανεξαρτησίας της Ιρλανδίας. Η οικογένειά του μετακόμισε στις ΗΠΑ, όπου εντάχθηκε στην “καλλιτεχνική” πτέρυγα της πολεμικής αεροπορίας.

Ως μέλος της Πρώτης Κινηματογραφικής Μονάδας, έγινε φωτογράφος του Θίοντορ Ρούσβελτ και μάλιστα έστησε μια σχολή εκπαίδευσης καμερών της πολεμικής αεροπορίας στο Χόλιγουντ, όπου συναναστράφηκε με τον μελλοντικό πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν και τον ηθοποιό Κλαρκ Γκέιμπλ.

Ο ίδιος υπήρξε εικονολήπτης για την αμερικανική έρευνα αναφορικά με στρατηγικούς βομβαρδισμούς αυτών.

Ωστόσο, το μεγαλειώδες έργο του ήρθε όταν τράβηξε πλάνα και εικόνες και κινηματογράφησε την περιοχή γύρω από το Ναγκασάκι.

Ειδικότερα, στις 9 Σεπτεμβρίου 1945 μεταφέρθηκε στο Ναγκασάκι για να καταγράψει το σημείο μηδέν. Εκεί ο αεροπόρος βρέθηκε αντιμέτωπος με την σκληρή πραγματικότητα του πυρηνικού πολέμου, η οποία περιλάμβανε κρανία και οστά, έφηβους που υπέφεραν από ασθένεια ραδιενέργειας, σε μια πόλη που η όψη της έμοιαζε με πόλη φάντασμα.

Όταν επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες, έφτιαξε μυστικά αντίγραφα του υλικού, ώστε να μην κατασταλεί από τις αρχές.

Πολλά χρόνια αργότερα, 1967, μια επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου, στην οποία συμμετείχε και ο Ρόμπερτ Κένεντι, ζήτησε να δει το υλικό από την ατομική βόμβα. Το υλικό είχε αποχαρακτηριστεί, αλλά κανείς δεν μπορούσε να βρει τα πρωτότυπα. Ο McGovern, αντισυνταγματάρχης πλέον, κατεύθυνε τις αρχές στα αντίγραφά του.

Τα μυστικά αντίγραφα του McGovern συγκλόνισαν τον κόσμο, προκαλώντας αίσθηση.

Το 1970 το ευρύ κοινό είδε για πρώτη φορά το υλικό που χρησιμοποιήθηκε σε μια ταινία με τίτλο “Χιροσίμα Ναγκασάκι – Αύγουστος 1945”. Όταν αυτή έκανε πρεμιέρα στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, ένα κατάμεστο αμφιθέατρο έμεινε συγκλονισμένο από αυτό που μόλις είχε αντικρίσει.

Φωτογραφία: U.S. National Archives

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

videography

Πηγή:

PetaPixel

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!