Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων για AI εικόνες!

Αμερικανικό εφετείο αποφάσισε ότι οι εικόνες που δημιουργούνται μέσω τεχνητής νοημοσύνης δεν κατοχυρώνονται με πνευματικά δικαιώματα.
Ένα ομοσπονδιακό εφετείο στις ΗΠΑ έκρινε ομόφωνα ότι οι εικόνες που δημιουργούνται αποκλειστικά από μηχανές (χωρίς να εμπλέκεται καθοριστικά ο ανθρώπινος παράγοντας) δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για προστασία πνευματικών δικαιωμάτων. Το Εφετείο των ΗΠΑ από την Περιφέρεια της Κολούμπια δήλωσε το εξής:
Ο Νόμος περί πνευματικών δικαιωμάτων του 1976 απαιτεί την εξουσιοδότηση όλων των επιλέξιμων εργασιών για κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων σε πρώτο βαθμό από έναν άνθρωπο.
Πάντως, η συζήτηση περί προστασίας AI εικόνων έχει γίνει πολλάκις στο παρελθόν (και συνεχίζεται ακόμη). Είχαμε δει το 2023 ότι το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (USCO) δήλωσε ξεκάθαρα ότι δε θα κατοχυρώνει έργα που δημιουργούνται εξ ολοκλήρου από τεχνητή νοημοσύνη. Την απόφαση αυτή ακολούθησε η μήνυση του Stephen Thaler εναντίον του Γραφείου Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ σχετικά με το θέμα. Ο Thaler είναι CEO της εταιρείας Imagination Engines.
Το 2018, κατέθεσε μία αίτηση προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων ως τον μοναδικό δημιουργό ενός έργου τέχνης που ονομάζεται “A Recent Entrance to Paradise”, το οποίο περιγράφηκε ως “αυτόνομα δημιουργημένο από έναν αλγόριθμο υπολογιστή που τρέχει σε υπολογιστή”. Το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων αρνήθηκε την αίτηση με το σκεπτικό ότι “ο δεσμός μεταξύ του ανθρώπινου μυαλού και της δημιουργικής έκφρασης αποτελεί κρίσιμο στοιχείο προστασίας”. Δείτε την AI εικόνα “A Recent Entrance to Paradise” του Stephen Thaler παρακάτω:

Ο Thaler άσκησε στη συνέχεια το δικαίωμά του για περαιτέρω δικαστική διαμάχη. Ωστόσο, ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο (U.S. District Court for the District of Columbia) επικύρωσε την άρνηση του Γραφείου Πνευματικών Δικαιωμάτων επιβεβαιώνοντας την μη παραχώρηση πνευματικών δικαιωμάτων στην AI εικόνα του. Ο δικηγόρος του Thaler Ryan Abbott, δήλωσε ότι διαφωνεί έντονα με την απόφαση και σκοπεύει να ασκήσει έφεση (εκ μέρους του Thaler). Το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων πάντως είπε ότι “το δικαστήριο κατέληξε στο σωστό αποτέλεσμα”.
Ωστόσο, το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων έχει επιτρέψει την καταχώριση έργων που έγιναν από ανθρώπους δημιουργούς που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη. Άλλα αυτό αφορά έργα που δεν έχουν δημιουργηθεί εξ’ ολοκλήρου από αυτήν. Στην περίπτωση του Thaler πάντως, η συζήτηση σχετικά με το κατά πόσο η τεχνητή νοημοσύνη συνέβαλε στο έργο ενός ανθρώπου δεν ήταν στο επίκεντρο επειδή ο Thaler δήλωσε ότι το έργο του δημιουργήθηκε από το AI λογισμικό Creativity Machine.
Ενδιαφέρον όμως έχει το γεγονός ότι ένα δικαστήριο στην ανατολική Κίνα (επαρχία Jiangsu) αποφάσισε ότι μια εικόνα που δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Είναι η δεύτερη τέτοια απόφαση από την ηπειρωτική Κίνα όπου έχει προταθεί προστασία σε μια εικόνα που δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη (AI). Η υπόθεση έχει να κάνει με μια εικόνα που δημιουργήθηκε από το γνωστό AI λογισμικό Midjourney. Ο δημιουργός με επώνυμο Lin έφτιαξε μια εικόνα με ένα μπαλόνι σε σχήμα καρδιάς. Ο Lin όμως ανακάλυψε αργότερα ότι δύο εταιρείες είχαν χρησιμοποιήσει το σχέδιο αυτό στις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς άδεια και στη συνέχεια υπέβαλε μήνυση. Το Λαϊκό Δικαστήριο του Changshu διέταξε τους κατηγορούμενους να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη και να πληρώσουν 10.000 yuan (περίπου 1.380 δολάρια) ως αποζημίωση.
Αυτή είναι η δεύτερη παρόμοια απόφαση μετά από την περίπτωση απόφασης του Δικαστηρίου Διαδικτύου του Πεκίνου το 2024 (Beijing Internet Court) το οποίο έκρινε ότι εικόνες μιας νεαρής Ασιάτισσας που δημιουργήθηκαν από AI (χρησιμοποιώντας το Stable Diffusion) πληρούν τις προϋποθέσεις για προστασία πνευματικών δικαιωμάτων λόγω της πνευματικής συνεισφοράς του ανθρώπινου δημιουργού. Δείτε τις παρακάτω:

Και στις δύο περιπτώσεις, αναφέρθηκαν οι πνευματικές συνεισφορές και οι αισθητικές επιλογές του ενάγοντα από τα δικαστήρια στις αποφάσεις τους. Ο Hu Yue, αναπληρωτής επικεφαλής δικαστής του Λαϊκού Δικαστηρίου Changshu λέει ότι οι εικόνες που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να έχουν προστασία πνευματικών δικαιωμάτων εφόσον η ανθρώπινη δημιουργικότητα περιλαμβάνεται στη δημιουργία ενός έργου.
Το κατά πόσο ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία μιας εικόνας μέσω τεχνητής νοημοσύνης και το ζήτημα πνευματικών δικαιωμάτων είναι ένα θέμα που θα συνεχίζει να απασχολεί. Οι απόψεις πάντως σχετικά με αυτό είναι πολύ διαφορετικές στην Κίνα από ότι στην Αμερική όπως βλέπουμε. Εσάς ποια είναι η γνώμη σας για το θέμα;
Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.
To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.
Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε Instagram, YouTube και Facebook!
Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Πριν φύγετε δείτε
- Η αναλογική φωτογραφία αναγνωρίστηκε ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά από την UNESCO
- Αναβάθμιση Firmware για την Nikon Coolpix P1000
- EBB: Ατομική Έκθεση του Τάκης Αναγνώστου
- Nikon Z6 III: Αναμένονται Σημαντικές Ενημερώσεις Λογισμικού Μέχρι Το Τέλος Του 2025
- Thypoch: Ήρθαν οι νέοι ανανεωμένοι φακοί Simera 35mm f/1.4 και 28mm f/1.4!
- Βρέθηκε χαμένο πορτραίτο του βασιλιά Ερρίκου Η’ στο φόντο μιας φωτογραφίας που δημοσιεύτηκε στα social media!