ΗΠΑ: Καμία προστασία πνευματικών δικαιωμάτων για εικόνες τεχνητής νοημοσύνης!

Το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι εικόνες που δημιουργούνται μέσω τεχνητής νοημοσύνης δεν προστατεύονται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Η κυριαρχία της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να συνοδευτεί με νέους κανονισμούς και νομοθετικά πλαίσια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ, δήλωσε ότι όλες οι εικόνες που δημιουργούνται μέσω τεχνητής νοημοσύνης (text-to-image) δεν προστατεύονται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων των ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι οτιδήποτε δημιουργείται μέσω δημοφιλών προγραμμάτων όπως Stable Diffusion, Dall-E και Midjourney, δεν μπορεί να προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, τουλάχιστον στις ΗΠΑ. Το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων αναφέρει το εξής:
Μπορεί τις οδηγίες να τις γράφει με τη μορφή κειμένου ένας χρήστης, αλλά τελικά το μηχάνημα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται αυτές οι οδηγίες στο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα. Όταν ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης λαμβάνει αποκλειστικά μια εντολή κειμένου από έναν άνθρωπο και παράγει σύνθετα γραπτά, οπτικά ή μουσικά έργα ως απάντηση, τα παραδοσιακά στοιχεία της συγγραφικής ιδιότητας, καθορίζονται και εκτελούνται από την τεχνητή νοημοσύνη, όχι από τον άνθρωπο χρήστη.
Το Γραφείο σημειώνει ακόμη ότι παρόλο που υπάρχει κάποιου είδους καλλιτεχνικής και δημιουργικής ανθρώπινης συνεισφοράς στην παροχή της εντολής κειμένου, το συνολικό αποτέλεσμα υπαγορεύεται σε μεγάλο βαθμό από το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό είναι σύμφωνο με την περίφημη υπόθεση πνευματικών δικαιωμάτων “Monkey Photo” πριν από μερικά χρόνια, όπου κρίθηκε ότι ένα ζώο δεν μπορεί να έχει κανένα δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας. Το ευτράπελο γεγονός συνέβη το 2011 στην Ινδονησία, όταν ένας μαύρος μακάκος με όνομα Ναρούτο, άρπαξε τη φωτογραφική μηχανή του Ντέιβιντ Σλέιτερ και τράβηξε μία από τις διασημότερες σέλφι στην ιστορία! Δείτε:

Βέβαια, υπάρχει μια διαφορά, ότι στην περίπτωση αυτή μιλάμε για ένα ζώο που ζει, αναπνέει και σκέφτεται και όχι για μηχανή, οπότε προκύπτουν ερωτηματικά.
Το πανέμορφο πρόσωπο του πιθήκου, με τα μεγάλα πορτοκαλί μάτια και το ανοιχτό στόμα, που φαίνεται να χαμογελάει, έκανε μεγάλη αίσθηση. Ο Βρετανός φωτογράφος αφού κατάφερε να ανακτήσει τη φωτογραφική μηχανή του, δημοσίευσε την επίμαχη φωτογραφία σε ένα βιβλίο του. Όμως, η PETA, που μάχεται για τα δικαιώματα των ζώων, προσέφυγε στα δικαστήρια εναντίον του Σλέιτερ, υποστηρίζοντας ότι ο Ναρούτο ήταν εκείνος που τράβηξε τη φωτογραφία και, επομένως, τα πνευματικά δικαιώματα του ανήκουν. Ο φωτογράφος από την πλευρά του υποστήριζε ότι είναι ο νόμιμος κάτοχος των δικαιωμάτων, επειδή εκείνος τοποθέτησε τη μηχανή και είχε απομακρυνθεί μόνο για λίγα λεπτά, όταν αντιλήφθηκε ότι ο μακάκος του την πήρε και πάτησε το κουμπί, για να τραβήξει τη σέλφι του.
Σύμφωνα με την PETA, με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο πλευρών, ο Σλέιτερ δέχτηκε να δωρίσει το 25% όλων των μελλοντικών εσόδων του από τη χρήση ή την πώληση των σέλφι του Ναρούτο, σε οργανώσεις που προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον των μακάκων της Ινδονησίας.
Πίσω στην τεχνητή νοημοσύνη τώρα, κατά την άποψη του Γραφείου Πνευματικών δικαιωμάτων των ΗΠΑ, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι τα πνευματικά δικαιώματα μπορούν να προστατεύσουν μόνο υλικό που είναι προϊόν ανθρώπινης δημιουργικότητας. Ωστόσο, το Γραφείο έχει δηλώσει ότι ενδέχεται να είναι ανοιχτό σε στοιχεία πνευματικής ιδιοκτησίας που περιέχουν διαδικασίες τεχνητής νοημοσύνης. Προς το παρόν λένε ότι θα είναι κατά περίπτωση. Οποιεσδήποτε παραδοσιακές μέθοδοι μπορεί να τυγχάνουν προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων, ακόμη και αν εμπλέκονται άλλα στοιχεία που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη.
Το παράδειγμα που δόθηκε ήταν το graphic novel της Kris Kashtanova με τίτλο “Zarya of the Dawn” που δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη. Στο έργο αυτό, έχουν παραχωρηθεί πνευματικά δικαιώματα για το κείμενο και τη διάταξη κειμένου και εικόνων, αλλά όχι για το συνολικό πλήρες έργο (συμπεριλαμβανομένων των εικόνων).

Η απόφαση αυτή του Γραφείου Πνευματικών δικαιωμάτων θα χαροποιήσει φωτογράφους, graphic designers και άλλους εικαστικούς καλλιτέχνες που έχουν εκφράσει κατά καιρούς σθεναρά την δυσαρέσκειά τους σχετικά με τις εικόνες τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, μπορεί αυτή η απόφαση να μην κρατήσει για πολύ μεγάλο διάστημα. Ο χρόνος θα δείξει.
Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.
To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.
Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε Instagram, YouTube και Facebook!
Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Πριν φύγετε δείτε
- Δείτε ένα σπάνιο είδος χταποδιού που κατέγραψε μια ομάδα ερευνητών!
- Ανακοινώθηκαν τα 2 νέα bi-color LED FC300B και FC500B της Nanlite!
- Formula 1: Στην Ιαπωνία πουλάνε ειδικά εισιτήρια για ερασιτέχνες φωτογράφους!
- Το σπίτι του Ansel Adams στο Σαν Φρανσίσκο βγήκε προς πώληση για 5,45 εκατομμύρια δολάρια!
- Σε δημοπρασία η Bentley του Helmut Newton (δώρο ένα φωτογραφικό βιβλίο 34 κιλών), αναμένεται να ξεπεράσει το 1.5 εκατομμύριο δολάρια
- Νέο Firmware για τη Sony a7 IV