Μία σπάνια συνέντευξη του Victor Hasselblad από το 1967


Μία σπάνια συνέντευξη του Victor Hasselblad από το 1967

H Hasselblad είναι μία από τις πιο σημαντικές φωτογραφικές εταιρείες με σημαντική προσφορά στην εξέλιξη της φωτογραφίας και την καταγραφή σημαντικών γεγονότων στην ιστορία της ανθρωπότητας.

O ιδρυτής της εταιρείας Victor Hasselblad έδωσε μία μεγάλη συνέντευξη στη Σουηδική τηλεόραση το 1967, μιλώντας για το πως αποφάσισε να φτιάξει τη δική του εταιρεία κατασκευής φωτογραφικών μηχανών.

Ο Hasselblad ήταν μεγάλος λάτρης των πτηνών και τα φωτογράφιζε (ενώ κατέγραφε και τους ήχους τους). Επειδή δεν ήταν ικανοποιημένος από την ποιότητα της εικόνας που έπαιρνε αποφάσισε να φτιάξει τη δική του μηχανή.
Αρχικά η Hasselblad ανέλαβε να κατασκευάσει για τον Σουηδικό Στρατό κάμερες για αεροφωτογραφίσεις, γεγονός που επέτρεψε στην εταιρεία να κάνει ένα δυνατό ξεκίνημα στο χώρο.

Αργότερα ο Hasselblad έφτιαξε μία mockup μηχανή από ξύλο (1943) και την έδωσε στους μηχανικούς του για να μελετήσουν αν μπορούν να την κατασκευάσουν (στη συνέντευξη κρατάει το πρωτότυπο της πρώτης μηχανής). Η πρώτη εμπορική μηχανή της Hasselblad φτιάχτηκε τη δεκαετία του 40: Το 1948 παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη η Hasselblad 1600F.

Εκτός των άλλων στο video της συνέντευξης βλέπουμε τις εγκαταστάσεις της Hasselblad της εποχής και ακούμε πως η NASA χρησιμοποίησε της μηχανές της εταιρείας για το διαστημικό της πρόγραμμα (οι αστροναύτες της είχαν μαζί τους και άφησαν 12 Hasselblad μηχανές στην επιφάνεια της σελήνης).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!