Vivian Maier, η γυναίκα με την μυστική ζωή ως φωτογράφος δρόμου


Vivian Maier, η γυναίκα με την μυστική ζωή ως φωτογράφος δρόμου

Το 2007 στο Σικάγο, ο είκοσι εξάχρονος τότε John Maloof αγόρασε σε μία δημοπρασία ένα κουτί με 30.000 αρνητικά για 400$.  Όταν ασχολήθηκε με την τεράστια συλλογή ανακάλυψε ότι όλες οι εικόνες ήταν δημιουργία της Vivian Maier, η οποία εργαζόταν ως νταντά στο Σικάγο για 40 χρόνια.  Βλέποντας την ποιότητα των εικόνων ο John προχώρησε στην αγορά και των υπολοίπων κουτιών με αρνητικά της Maier που υπήρχαν και είχαν αγοράσει στην ίδια δημοπρασία άλλοι άνθρωποι, αποκτώντας περίπου το 90% του έργου της, περίπου 100.000-150.000 εικόνες μαζί με video φιλμ και ηχητικές εγγραφές της φωτογράφου.

O John μη ξέροντας τον θησαυρό που είχε στην διάθεση του απευθύνθηκε σε μία ιστοσελίδα που βρίσκονται πολλοί φωτογράφοι δρόμου και έδειξε μερικές εικόνες της Maier με σκοπό να πάρει κριτικές.  Την επόμενη ημέρα 200 email έφτασαν στο inbox του με ενθουσιασμένους φωτογράφους που είχαν μείνει πραγματικά εντυπωσιασμένοι από την δουλειά της.  Αυτό που ακολούθησε ήταν σίγουρα μη αναμενόμενο.  Προβολή στα αμερικανικά μέσα επικοινωνίας και εκθέσεις των εικόνων της φωτογράφου, με πολλούς να μιλάνε για μία από τους μεγάλους φωτογράφους δρόμου της χώρας.

Από τότε ο John εμφανίζει και ψηφιοποιεί τα αρνητικά που έχει στην κατοχή του, ενώ κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο με τον τίτλο “Vivian Maier: Street Photographer” (2011) και δημιούργησε την επίσημη ιστοσελίδα της φωτογράφου την οποία μπορείτε να δείτε εδώ.  Σε λίγο καιρό αναμένεται να κυκλοφορήσει και ντοκιμαντέρ με την ζωή και το έργο της Vivan Maier, το τραίλερ του οποίου μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Τι ξέρουμε όμως για την Vivan Maier;  Γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη το 1926 και μεγάλωσε μεταξύ Γαλλίας και Νέας Υόρκης.  Τελικά κατέληξε να εργάζεται σαν νταντά στις Η.Π.Α. με τα παιδιά που πρόσεχε να την περιγράφουν σαν την Μαίρη Πόππινς, μία ευχάριστη αλλά εκκεντρική νταντά. Η Vivian απαγόρευε σε οποιοδήποτε να εισέρχεται στο δωμάτιο της, κυκλοφορούσε πάντα με μία κάμερα και έκρυβε ακόμα και από τους φίλους της την ιδιότητα της ως φωτογράφος δρόμου.  Το 2008 πέθανε στην ηλικία των 83 ετών.

Ακολουθεί ένα video από την παρουσίαση της Vivian Maier στην αμερικανική τηλεόραση:

Εδώ μπορείτε να δείτε το trailer από το επερχόμενο ντοκιμαντέρ για την μεγάλη φωτογράφο:
petapixel

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

trailer Vivian Maier

Πηγή:

petapixel
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!