Το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι η χρήση φωτογραφιών του Prince από τον Warhol δεν ήταν δίκαιη!

Το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών υποστηρίζει ότι η χρήση φωτογραφίας του Prince από τον Andy Warhol δεν ήταν ορθή.
Υπάρχει μια μακροχρόνια διαμάχη περί πνευματικών δικαιωμάτων μεταξύ της φωτογράφου Lynn Goldsmith και του Andy Warhol foundation. Το θέμα που εξετάζεται, είναι αν έγινε δίκαιη χρήση φωτογραφιών της Goldsmith με τον αείμνηστο μουσικό Prince, από τον Andy Warhol στους πίνακες ζωγραφικής του. Η υπόθεση θα εκδικαστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αργότερα φέτος.
Το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών, υποστήριξε ότι η δικαιολογία περί “έμπνευσης”, δεν εμπίπτει στην ορθή χρήση των φωτογραφιών της Goldsmith, και στην πραγματικότητα αποτελεί παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Η υπόθεση ξεκίνησε με μια φωτογραφία του Prince που τραβήχτηκε από την Lynn Goldsmith το 1981. Η φωτογραφία αυτή, χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια από τον Warhol ως “έμπνευση” για μια σειρά από έργα, πίνακες και ζωγραφιές, που απέκτησαν μεγάλη δημοσιότητα.

Η Goldsmith, αγνοούσε τη συγκεκριμένη χρήση της φωτογραφίας της με τον Prince. Το έμαθε μετά τον θάνατο του, τον Απρίλιο του 2016. Η διαμάχη προέκυψε αμέσως μετά, όταν το Ίδρυμα Andy Warhol απέκτησε άδεια για το διάσημο έργο “Prince Series” του Warhol, για χρήση σε ένα περιοδικό που ασχολήθηκε με τη ζωή του Prince. Στο εξώφυλλο του ειδικού περιοδικού “The Genius of Prince”, που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2016, ήταν ένα έργο του Warhol, βασισμένο σε μια φωτογραφία της Goldsmith, για την οποία δεν έγινε καμία απολύτως αναφορά στο περιοδικό.

Το Ιδρυμα Warhol εξαπέλυσε μια προληπτική νομική ενέργεια εναντίον της Goldsmith το 2017, με σκοπό να αποτρέψει την φωτογράφο από το να προβεί σε νομικές ενέργειες εναντίον του μελλοντικά. Κέρδισαν την υπόθεση, αλλά η Goldsmith άσκησε έφεση την επόμενη χρονιά, και κέρδισε. Έτσι, η αρχική απόφαση ανατράπηκε. Τώρα, το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών υποστηρίζει ότι η χρήση των εικόνων δεν εμπίπτει σε ορθή χρήση, και αναφέρει ότι αυτή η απόφαση θα πρέπει να τηρηθεί.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αναμένεται να εκδικάσει την υπόθεση το φθινόπωρο του 2022, αλλά δεν έχει οριστεί ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία. Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφανθεί υπέρ της Goldsmith, πιθανότατα θα ενισχύσει τις υποθέσεις όλων των φωτογράφων για τυχόν μελλοντικές παρόμοιες διαφωνίες πνευματικών δικαιωμάτων, ιδιαίτερα όταν φωτογραφίες χρησιμοποιούνται για έργα όπως πίνακες ζωγραφικής με πιστή αναπαράσταση των φωτογραφιών.
Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.
To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.
Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε Instagram, YouTube και Facebook!
Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Πριν φύγετε δείτε
- Ανακοινώθηκαν τα 2 νέα bi-color LED FC300B και FC500B της Nanlite!
- Formula 1: Στην Ιαπωνία πουλάνε ειδικά εισιτήρια για ερασιτέχνες φωτογράφους!
- Το σπίτι του Ansel Adams στο Σαν Φρανσίσκο βγήκε προς πώληση για 5,45 εκατομμύρια δολάρια!
- Σε δημοπρασία η Bentley του Helmut Newton (δώρο ένα φωτογραφικό βιβλίο 34 κιλών), αναμένεται να ξεπεράσει το 1.5 εκατομμύριο δολάρια
- Νέο Firmware για τη Sony a7 IV
- Στις 5 Οκτωβρίου η SIGMA θα ανακοινώσει ένα νέο προϊόν!