James Webb: Απαθανάτισε σέλας στο Δία που είναι 100 φορές πιο φωτεινό από ότι στη Γη!


James Webb: Απαθανάτισε σέλας στο Δία που είναι 100 φορές πιο φωτεινό από ότι στη Γη!

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb κατέγραψε σέλας στον Δία που είναι 100 φορές πιο φωτεινό από ότι στη Γη.

Και όμως, ο Δίας εμφανίζει Σέλας παρόμοιο με αυτό που παρατηρούμε στη Γη, μόνο που εκεί είναι 100 φορές πιο φωτεινό σύμφωνα με τους επιστήμονες. Αυτές οι εντυπωσιακές λάμψεις στο Δία προκαλούνται όταν σωματίδια υψηλής ενέργειας από το Διάστημα συγκρούονται με αέρια στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, κοντά στους μαγνητικούς του πόλους (μια διαδικασία παρόμοια με εκείνη που δημιουργεί το βόρειο σέλας στον πλανήτη μας). Το James Webb κατέγραψε τον Δία για πρώτη φορά το 2023 μέσω της κάμερας NIRCam (Near-Infared Camera) που καταγράφει στο κοντινό υπέρθυρο φάσμα. Μια από τις παρατηρήσεις που έγινε στις 25 Δεκεμβρίου 2023 αποκάλυψε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για τα οποία χρειάστηκε αρκετός χρόνος μελέτης και αναλύσεων δεδομένων.

Στην περίπτωση του Δία, το σέλας εμφανίζεται με διαφορετικό τρόπο και έχει διαφορετικούς σχηματισμούς σε σχέση με τη Γη, αλλά οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και εκατοντάδες φορές πιο φωτεινό από ότι το σέλας στη Γη. Καθώς οι επιστήμονες συγκέντρωναν δεδομένα για το φαινόμενο αυτό στο Δία από τις παρατηρήσεις που έγιναν την ημέρα των Χριστουγέννων του 2023, έμειναν έκπληκτοι από το πόσο πιο έντονο και φωτεινό είναι εκεί.

Ο Jonathan Nichols του Πανεπιστημίου του Leicester, ο οποίος ειδικεύεται στη μελέτη του σέλαος σε άλλους πλανήτες (είναι ο κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης για το σέλας του Δία) είπε το εξής:

Θέλαμε να δούμε πόσο γρήγορα αλλάζει το σέλας, περιμένοντας να ξεθωριάσει μέσα και έξω με μεγάλη ένταση, ίσως πάνω από ένα τέταρτο της ώρας περίπου. Αντίθετα, παρατηρήσαμε ολόκληρη την περιοχή του σέλαος να φουσκώνει και να σκάει από φως, μερικές φορές με μεγάλες μεταβολές ανά δευτερόλεπτο.

Χρησιμοποιώντας τόσο το όργανο NIRCam (Κάμερα που καταγράφει στο κοντινό υπέρυθρο στο James Webb) όσο και τους αισθητήρες υπεριώδους ακτινοβολίας από το Hubble, ο Nichols και η ομάδα του κατάφεραν να απαθανατίσουν νέες λεπτομέρειες στα σέλας του Δία.

Για να έχουμε τον συνδυασμό φωτεινότητας που παρατηρείται από το Webb και το Hubble, πρέπει να έχουμε έναν συνδυασμό υψηλών ποσοτήτων σωματιδίων πολύ χαμηλής ενέργειας που χτυπούν την ατμόσφαιρα του Δία, κάτι που προηγουμένως θεωρείτο αδύνατο. Ακόμα δεν καταλαβαίνουμε πώς συμβαίνει αυτό.

Το James Webb κατέγραψε στο παρελθόν το σέλας του Δία, παρακολουθώντας το να λάμπει σε μεγάλα υψόμετρα στους πόλους του γίγαντα πλανήτη. Οι εικόνες έδειχναν επίσης αμυδρούς φωτεινούς δακτυλίους γύρω από τον Δία και δύο από τα μικρότερα φεγγάρια του, την Αμάλθεια και την Αδράστεια.

Ο Nichols και οι συνεργάτες του σχεδιάζουν να συνεχίσουν να μελετούν αυτό το φαινόμενο χρησιμοποιώντας τόσο το Hubble όσο και το JWST για να προσπαθήσουν να κατανοήσουν καλύτερα πώς ο “ύποπτος” συνδυασμός σωματιδίων μπορεί να φτάσει με αυτό τον τρόπο στην ατμόσφαιρα του Δία. Οι γνώσεις που αποκτήθηκαν αυτό το διάστημα θα μπορούσαν να αποκαλύψουν νέες λεπτομέρειες σχετικά με τη μαγνητόσφαιρα του Δία που είναι η περιοχή του διαστήματος γύρω από τον πλανήτη που επηρεάζεται από το μαγνητικό του πεδίο.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.