Το James Webb καταγράφει υπερθέαμα από τις τελευταίες στιγμές ενός άστρου!

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb απαθανάτισε το πλανητικό νεφέλωμα NGC 1514 από τις τελευταίες στιγμές ενός άστρου.
Όταν κλείνει ο κύκλος της ζωής ενός διαστελλόμενου άστρου, εκπέμπεται ιονισμένο αέριο στο διάστημα μέσω διαδοχικών εκρήξεων. Το αποτέλεσμα αυτών είναι μια δομή που οι αστρονόμοι ονομάζουν πλανητικό νεφέλωμα το οποίο αποτελείται από τις εκπομπές αυτών των ιονισμένων αερίων. Στην προκειμένη περίπτωση, το πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb απαθανάτισε το πλανητικό νεφέλωμα NGC 1514 από τις τελευταίες στιγμές ενός γιγάντιου άστρου που περιλαμβάνει τεράστια σύννεφα ιονισμένων αερίων που ωθούνται προς τα έξω. Μιλάμε για μια απίστευτη εικόνα η οποία καταγράφηκε με το σύστημα απεικόνισης Mid-Infrared Instrument (MIRI) που καταγράφει στο μεσαίο υπέρυθρο φάσμα. Δείτε τη:

Το νεφέλωμα NGC 1514, γνωστό και ως Νεφέλωμα της Κρυστάλλινης Μπάλας (Crystal Ball Nebula) βρίσκεται στον αστερισμό του Ταύρου στα βόρεια του άστρου Psi Tauri κατά μήκος των συνόρων του αστερισμού με τον Περσέα και απέχει από εμάς 2.283 έτη φωτός. Η μελέτη αυτού του αερίου και της σκόνης που εκτοξεύεται από το ετοιμοθάνατο αστέρι στην καρδιά του νεφελώματος NGC 1514, θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν περισσότερα για τα νεφελώματα. Η μελέτη των νεφελωμάτων απαιτεί ευκρινείς εικόνες με ιδιαίτερη λεπτομέρεια.
Σε αυτό έχουν γίνει άλματα στις παρατηρήσεις λόγω του James Webb. Στο παρελθόν είχε καταγραφεί ξανά το νεφέλωμα NGC 1514 από το Wide-field Infrared Survey Explorer που ήταν ένα υπέρυθρο διαστημικό τηλεσκόπιο αστρονομικών παρατηρήσεων της NASA. Αυτή η καταγραφή συνέβη το 2010. Οι συγκρίσεις σε σχέση με τη νέα εικόνα του Webb είναι αναπόφευκτες καθότι μιλάμε για τεράστια διαφορά στη λεπτομέρεια, την ευκρίνεια διαφορετικών ιονισμένων αερίων (που αντιστοιχούν σε διαφορετικά μήκη κύματος ανάλογα το χρώμα στην εικόνα).

Σύμφωνα με τη NASA, αυτή η βίαιη σκηνή ενός αστεριού που πεθαίνει έχει σχηματιστεί εδώ και τουλάχιστον 4.000 χρόνια και θα εξελίσσεται συνεχώς για χιλιάδες χρόνια ακόμη. Αν και αυτό είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για εμάς, στην αστρονομική κλίμακα θεωρείται μια εξαιρετικά γρήγορη διαδικασία στο Σύμπαν. Οι αστρονόμοι τονίζουν ότι μπορεί να φαίνεται ότι υπάρχει μόνο ένα ιδιαίτερα φωτεινό κεντρικό αστέρι, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο. Το κάτω αριστερό αστέρι που είναι ορατό στην εικόνα του Webb όμως δεν είναι μέρος του NGC 1514 αλλά βρίσκεται πολύ πιο κοντά στη Γη (και φαίνεται λόγω προοπτικής).
Μόλις αυτά τα εξωτερικά στρώματα αερίου εκτοξευθούν στο διάστημα, θα απομείνει μόνο ο εξαιρετικά καυτός, συμπαγής πυρήνας του ετοιμοθάνατου άστρου (που είναι πλέον λευκός νάνος) στο κέντρο. Ο λευκός αυτός νάνος έχει συνεχώς μεταβαλλόμενους ανέμους, οι οποίοι παρασύρουν υλικό προς τα έξω σε λεπτές δομές. Στην παραπάνω εικόνα βλέπουμε τα σύννεφα αερίου να λάμπουν ιδιαίτερα έντονα λόγω των εκπομπών υπεριώδους ακτινοβολίας.
Στην εικόνα, το κόκκινο και το πορτοκαλί χρώμα αντιστοιχούν σε μήκη κύματος που δείχνουν την παρουσία αζώτου, ενώ υπάρχουν και ορισμένα μπλε σημεία που υποδηλώνουν την ύπαρξη οξυγόνου. Ωστόσο, ο άνθρακας καθώς και πολύπλοκα μόρια όπως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες που συνήθως εμφανίζονται σε τέτοια νεφελώματα απουσιάζουν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μακρά περίοδος τροχιάς των κεντρικών δυαδικών άστρων μπορεί να ευθύνεται για αυτό, καθώς η εκτεταμένη τροχιά θα μπορούσε να έχει ανακατεύσει το υλικό που αποβάλλεται, εμποδίζοντας τον σχηματισμό αυτών των πιο πολύπλοκων ενώσεων. Όλες οι παρατηρήσεις παρουσιάστηκαν σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στις 2 Απριλίου στο The Astronomical Journal.
Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.
To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.
Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε Instagram, YouTube και Facebook!
Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Πριν φύγετε δείτε
- Η αναλογική φωτογραφία αναγνωρίστηκε ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά από την UNESCO
- Αναβάθμιση Firmware για την Nikon Coolpix P1000
- EBB: Ατομική Έκθεση του Τάκης Αναγνώστου
- Nikon Z6 III: Αναμένονται Σημαντικές Ενημερώσεις Λογισμικού Μέχρι Το Τέλος Του 2025
- Thypoch: Ήρθαν οι νέοι ανανεωμένοι φακοί Simera 35mm f/1.4 και 28mm f/1.4!
- Βρέθηκε χαμένο πορτραίτο του βασιλιά Ερρίκου Η’ στο φόντο μιας φωτογραφίας που δημοσιεύτηκε στα social media!