James Webb: Κατέγραψε νεοσύστατα άστρα με εκπληκτική λεπτομέρεια και πανέμορφα χρώματα!


James Webb: Κατέγραψε νεοσύστατα άστρα με εκπληκτική λεπτομέρεια και πανέμορφα χρώματα!

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb απαθανάτισε ένα ζευγάρι άστρων στο στάδιο σχηματισμού τους με ονομασία Herbig-Haro 46/47.

Κάθε φορά το James Webb μας εκπλήσσει με τις νέες του ανακαλύψεις και εικόνες. Αυτή τη φορά κατέγραψε ένα σφιχτά συνδεδεμένο ζευγάρι αστεριών με ονομασία Herbig-Haro 46/47, που βρίσκονται στο στάδιο του σχηματισμού τους στον αστερισμό Vela σε απόσταση 1470 ετών φωτός. Το τηλεσκόπιο χρησιμοποίησε για τη συγκεκριμένη εικόνα τη Near Infrared Camera (NIRCam), την κάμερα που καταγράφει δεδομένα στο κοντινό υπέρυθρο φως (ή φάσμα). Δείτε τη:

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, τα 2 νεοσύστατα αστέρια που ακόμη σχηματίζονται είναι “θαμμένα” μέσα στο μεγάλο δίσκο αερίου και σκόνης. Εμφανίζονται ως μια έντονη κηλίδα με πορτοκαλί-λευκό χρώμα στο κέντρο της εικόνας περίπου. Ο δίσκος αερίου και σκόνη που αναφέραμε μόλις, είναι υλικό που συνεχίζει να προστίθεται στη μάζα τους καθώς σχηματίζονται. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο αντικείμενο (Herbig-Haro 46/47) είναι αρκετά σημαντικό επειδή είναι νέας ηλικίας, μόλις μερικές χιλιάδες ετών. Τα αστέρια χρειάζονται εκατομμύρια χρόνια για να σχηματιστούν πλήρως, οπότε περιοχές και αντικείμενα όπως αυτό μας δίνουν μια εικόνα για το πώς τα άστρα συγκεντρώνουν μάζα με την πάροδο του χρόνου. Οι επιστήμονες μπορούν να αντλήσουν σημαντικές πληροφορίες από αυτή τη διαδικασία και για το πώς ακριβώς σχηματίστηκε πλήρως το δικό μας άστρο, ο ήλιος.

Και τώρα ήρθε η ώρα για ένα περίεργο φαινόμενο. Παρατηρήσατε φυσικά την εικόνα. Κάτω από αυτά τα αστέρια, βρίσκεται ένα αντικείμενο σε σχήμα γιγάντιου ερωτηματικού! Οι επιστήμονες έκαναν ζουμάρισμα (ή κροπάρισμα) στο συγκεκριμένο σημείο και πραγματικά τα λόγια είναι περιττά διότι μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, σωστά; Δείτε το σημείο στο οποίο αναφερόμαστε:

Και σε μεγέθυνση η περιοχή αυτή:

Δεν είναι σαφές τι ακριβώς μπορεί να είναι το αντικείμενο σε σχήμα ερωτηματικού. Εκπρόσωποι του Επιστημονικού Ινστιτούτου Διαστημικού Τηλεσκοπίου (STScI) στη Βαλτιμόρη, το οποίο διαχειρίζεται τις λειτουργίες του James Webb αναφέρουν το εξής:

Είναι πιθανώς ένας μακρινός γαλαξίας ή γαλαξίες που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Οι αλληλεπιδράσεις τους μπορεί να προκάλεσαν το συγκεκριμένο παραμορφωμένο σχήμα ερωτηματικού.

Αυτή η εικόνα λογικά θα προκαλέσει ένα “σεβαστό” κύμα από διάφορες απόψεις, συνωμοσίες, εικασίες και ερμηνείες από τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με έντονα ίσως χιουμοριστικά χαρακτηριστικά.

Εσείς τι θεωρείτε ότι μπορεί να είναι αυτό το “κοσμικό” ερωτηματικό;

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!