Δείτε πώς φαίνεται η εικόνα του σπειροειδούς γαλαξία IC 5332 τραβηγμένη από το Hubble και πώς από το Webb!


Δείτε πώς φαίνεται η εικόνα του σπειροειδούς γαλαξία IC 5332 τραβηγμένη από το Hubble και πώς από το Webb!

Το Webb κατέγραψε εικόνα του σπειροειδούς γαλαξία IC 5332 στο μέσο υπέρυθρης ακτινοβολίας, που δείχνει εντελώς διαφορετική από αυτή που μπορεί να δει το Hubble στην ίδια περιοχή.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), ο IC 5332 βρίσκεται σε απόσταση πάνω από 29 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη και έχει διάμετρο περίπου 66.000 έτη φωτός, δηλαδή ελαφρώς μεγαλύτερη από τον Γαλαξία μας.

Αυτός ο σπειροειδής γαλαξίας είναι σχεδόν απόλυτα ευθυγραμμισμένος με τη Γη, γεγονός που σύμφωνα με την ESA επιτρέπει στους αστρονόμους να έχουν μια εξαιρετική συμμετρική άποψη των σπειροειδών βραχιόνων του.

Τόσο το Hubble όσο και το JWST ανέλαβαν να καταγράψουν αυτόν τον γαλαξία και τα αποτελέσματα του καθενός είναι εντελώς διαφορετικά.

Παρακάτω είναι η φωτογραφία του Hubble από τον γαλαξία, που τραβήχτηκε με την Wide Field Camera 3 του Hubble.

Η ευκρίνεια της κάμερας ευρυγώνιου πεδίου 3 του Hubble διαχωρίζει τους βραχίονες του γαλαξία από τις σκοτεινές κηλίδες σκόνης στο ενδιάμεσο, οι οποίες εμποδίζουν το υπεριώδες και ορατό φως στο οποίο είναι ευαίσθητο το Hubble. Τα νεότερα και τα παλαιότερα αστέρια μπορούν να διακριθούν από τα χρώματά τους.

εξηγεί η ESA.

Από την άλλη πλευρά, το JWST χρησιμοποίησε το μέσο υπέρυθρο όργανο (MIRI), το οποίο πρέπει να υπερψυχθεί στους -266 βαθμούς Κελσίου, μόλις επτά βαθμούς πάνω από το απόλυτο μηδέν. Πρέπει να διατηρείται σε αυτή την εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία προκειμένου να λειτουργούν σωστά οι εξειδικευμένοι ανιχνευτές της.

Το αποτέλεσμα είναι όντως πολύ διαφορετικό.

Ενώ η φωτογραφία του Hubble δείχνει σκοτεινές περιοχές που χωρίζονται από τους σπειροειδείς βραχίονες, η εικόνα του JWST δείχνει περισσότερο αυτό που η ESA περιγράφει ως ένα συνεχές κουβάρι δομών.

Αυτή η διαφορά οφείλεται στην παρουσία περιοχών σκόνης στον γαλαξία. Το υπεριώδες και το ορατό φως είναι πολύ πιο επιρρεπή στη διασπορά από διαστρική σκόνη απ’ ότι το υπέρυθρο φως. Ως εκ τούτου, οι σκονισμένες περιοχές μπορούν εύκολα να αναγνωριστούν στην εικόνα του Hubble ως οι πιο σκοτεινές περιοχές από τις οποίες μεγάλο μέρος του υπεριώδους και ορατού φωτός του γαλαξία δεν έχει καταφέρει να περάσει.

εξηγεί η ESA.

Ο ESA υπογραμμίζει τη δυσκολία του να ληφθούν παρατηρήσεις στο μέσο υπέρυθρο. Από τη Γη, είναι απίστευτα δύσκολο να παρατηρηθεί αυτό το φάσμα, επειδή η ατμόσφαιρα της Γης απορροφά το μεγαλύτερο μέρος αυτού του είδους φωτός. Το υπόλοιπο συχνά καλύπτεται από τη θερμότητα που παράγεται από την ατμόσφαιρα.

Ούτε το Hubble είναι σε θέση να παρατηρήσει σε αυτό το φάσμα, καθώς τα κάτοπτρά του δεν είναι αρκετά ψυχρά (η θερμότητα από το ίδιο το υλικό του θα επισκίαζε κάθε προσπάθεια παρατήρησης).

Η πρόσβαση και στα δύο αυτά τηλεσκόπια επιτρέπει στους αστρονόμους να βλέπουν διαφορετικά μέρη της ίδιας περιοχής, γεγονός που διευρύνει σημαντικά την ικανότητά τους για περαιτέρω μελέτη.

Φωτογραφίες: ESA/Webb, NASA & CSA, J. Lee and the PHANGS-JWST and PHANGS-HST Teams

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!