James Webb: Κατέγραψε λεπτομερή εικόνα από τον μακρινό Ποσειδώνα!


James Webb: Κατέγραψε λεπτομερή εικόνα από τον μακρινό Ποσειδώνα!

Το Webb της NASA αποτύπωσε την πιο λεπτομερή φωτογραφία του Ποσειδώνα και των δακτυλίων του εδώ και 30 χρόνια.

Η διαστημική υπηρεσία αναφέρει ότι η νέα εικόνα δείχνει καθαρά τους αχνούς δακτυλίους του μακρινού πλανήτη, μερικοί από τους οποίους δεν έχουν εντοπιστεί από τότε που το Voyager 2 της NASA πέρασε από εκεί, το 1989.

Εκτός από αρκετούς φωτεινούς, στενούς δακτυλίους, η εικόνα Webb δείχνει καθαρά τις πιο αχνές ζώνες σκόνης του Ποσειδώνα.

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που είδαμε για τελευταία φορά αυτούς τους αχνούς, σκονισμένους δακτυλίους και αυτή είναι η πρώτη φορά που τους βλέπουμε στο υπέρυθρο.

λέει η Heidi Hammel, ειδική στο σύστημα του Ποσειδώνα και διεπιστημονική επιστήμονας του Webb.
Ο Webb κατέγραψε επτά από τα 14 γνωστά φεγγάρια του Ποσειδώνα: Γαλάτεια, Ναϊάδα, Θάλασσα, Δέσποινα, Πρωτέας, Λάρισα και Τρίτων. Το μεγάλο και ασυνήθιστο φεγγάρι του Ποσειδώνα, ο Τρίτων, κυριαρχεί σε αυτό το πορτρέτο του Webb, ως ένα πολύ φωτεινό σημείο φωτός με τις χαρακτηριστικές αιχμές περίθλασης που παρατηρούνται σε πολλές από τις εικόνες του Webb.
Φωτογραφία: NASA, ESA, CSA, STScI

Η φωτογραφία τραβήχτηκε με τη χρήση της NIRCam (Near Infrared Camera) του JWST, η οποία καταγράφει αντικείμενα από 0,5 έως 6 μικρόμετρα, την περιοχή του εγγύς υπερύθρου. Ως εκ τούτου, ο Ποσειδώνας δεν φαίνεται μπλε στο διαστημικό τηλεσκόπιο.

Στην πραγματικότητα, το αέριο μεθάνιο απορροφά τόσο έντονα το κόκκινο και το υπέρυθρο φως που ο πλανήτης είναι αρκετά σκοτεινός σε αυτά τα κοντινά υπέρυθρα μήκη κύματος, εκτός από τις περιοχές όπου υπάρχουν σύννεφα μεγάλου ύψους.

Τέτοια σύννεφα μεθανίου-πάγου είναι εμφανή ως φωτεινές ραβδώσεις και κηλίδες, οι οποίες αντανακλούν το ηλιακό φως πριν αυτό απορροφηθεί από το αέριο μεθάνιο. Εικόνες από άλλα παρατηρητήρια, όπως το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και το παρατηρητήριο W.M. Keck, έχουν καταγράψει αυτά τα ταχέως εξελισσόμενα χαρακτηριστικά των νεφών με την πάροδο των ετών.

εξηγεί η NASA

Ο Ποσειδώνας έχει τροχιά 164 ετών γύρω από τον Ήλιο, πράγμα που σημαίνει ότι ο βόρειος πόλος του πλανήτη είναι εκτός οπτικού πεδίου για τους αστρονόμους αυτή τη στιγμή.

Η φωτογραφία δείχνει μια ήδη γνωστή δίνη στο νότιο πόλο του πλανήτη, αλλά χάρη στο Webb, είναι η πρώτη φορά που οι αστρονόμοι είναι σε θέση να δουν μια συνεχή ζώνη σύννεφων υψηλού γεωγραφικού πλάτους που τον περιβάλλει.

Προγραμματίζονται πρόσθετες μελέτες του Ποσειδώνα και του Τρίτωνα με τον Webb το επόμενο έτος, παρά τα τρέχοντα μηχανικά προβλήματα που επηρεάζουν μια από τις λειτουργίες της κάμερας MIRI του τηλεσκοπίου, σύμφωνα με τη NASA.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

Φωτογραφία: NASA, ESA, CSA, STScI

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!