James Webb: αποκαλύπτει νέες λεπτομέρειες από το Σμήνος της Πανδώρας!


James Webb: αποκαλύπτει νέες λεπτομέρειες από το Σμήνος της Πανδώρας!

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, απαθανατίζει 3 σμήνη γαλαξιών μεγάλων διαστάσεων, που ενώνονται για να σχηματίσουν το Σμήνος της Πανδώρας.

Η NASA αποκάλυψε την τελευταία εντυπωσιακή εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, η οποία παρουσιάζει σημαντικές νέες λεπτομέρειες που δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ πριν σε μια περιοχή του διαστήματος γνωστή ως Σμήνος της Πανδώρας (Pandora’s Cluster ή αλλιώς Abell 2744). Μέχρι σήμερα, έχει μελετηθεί μόνο ο κεντρικός πυρήνας του Σμήνους της Πανδώρας, από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Το James Webb, με τα ισχυρά σύγχρονα όργανα υπέρυθρης απεικόνισης, σε συνδυασμό με το φαινόμενο βαρυτικού φακού, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο μελέτης στην κοσμολογία και την εξέλιξη των γαλαξιών, με νέα δεδομένα. Δείτε την εντυπωσιακή εικόνα:

Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι στη συγκεκριμένη εικόνα, υπάρχουν 50.000 πηγές υπέρυθρου φωτός (στο κοντινό φάσμα). Το φως τους έχει διανύσει διάφορες αποστάσεις για να φτάσει στους ανιχνευτές του τηλεσκοπίου, αντιπροσωπεύοντας την απεραντοσύνη του διαστήματος σε μία μόνο εικόνα. Η νέα αυτή απεικόνιση του Σμήνους της Πανδώρας, είναι μία πανοραμική εικόνα που αποτελείται από 4 φωτογραφίες του James Webb. Η αστρονόμος Rachel Bezanson από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ στην Πενσυλβάνια, η οποία είναι ερευνήτρια του Σμήνους της Πανδώρας, αναφέρει το εξής:

Όταν ήρθαν για πρώτη φορά οι εικόνες του Σμήνους της Πανδώρας από το James Webb, ειλικρινά εντυπωσιαστήκαμε. Υπήρχαν τόσες πολλές λεπτομέρειες στο προσκήνιο και τόσοι πολλοί μακρινοί γαλαξίες, που άρχισα να χάνομαι στην εικόνα. Το James Webb ξεπέρασε τις προσδοκίες μας.

Ο αρχαίος μύθος της Πανδώρας, έχει να κάνει με την ανθρώπινη περιέργεια και τις ανακαλύψεις που οριοθετούν το παρελθόν από το μέλλον, κάτι που νομίζω ότι είναι μια ταιριαστή σύνδεση με τα νέα πεδία του σύμπαντος που ανοίγει το Webb, συμπεριλαμβανομένης αυτής της εικόνας του σμήνους της Πανδώρας.

Να αναφέρουμε ότι το Σμήνος της Πανδώρας, είναι ένα γιγάντιο σμήνος γαλαξιών που προκύπτει από την ταυτόχρονη συσσώρευση τουλάχιστον τεσσάρων ξεχωριστών, μικρότερων σμηνών γαλαξιών που έλαβαν χώρα σε διάστημα 350 εκατομμυρίων ετών. Βρίσκεται περίπου 4 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Η συνδυασμένη μάζα των σμηνών γαλαξιών δημιουργεί το φαινόμενο του βαρυτικού φακού (κάτι σαν μεγεθυντικό φακό), μεγεθύνοντας ουσιαστικά τα αντικείμενα που βρίσκονται από πίσω τους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί οι επιστήμονες μπορούν έτσι να μάθουν στοιχεία από το πρώιμο σύμπαν. Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb έχει ήδη καταγράψει πολλές εικόνες από τα πιο μακρινά βάθη του σύμπαντος από τότε που ξεκίνησε τις παρατηρήσεις του τον Ιούλιο.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Nasa Esaweb
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!