Δείτε ένα γαλαξία όπου τον “κανιβαλίζει” η μαύρη τρύπα του!


Δείτε ένα γαλαξία όπου τον “κανιβαλίζει” η μαύρη τρύπα του!

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb απαθανάτισε ένα γαλαξία ο οποίος αργοπεθαίνει λόγω της τεράστιας μαύρης τρύπας που περιέχει.

Μιλάμε για έναν κοσμικό κανιβαλισμό! Οι επιστήμονες μέσω του πανίσχυρου διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb, εντόπισαν μια μαύρη τρύπα να “στραγγαλίζει” το γαλαξία στον οποίο βρίσκεται! Ο εν λόγω γαλαξίας βρίσκεται σε απόσταση περίπου 11.5 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από μας και έχει ονομασία GS-10578, αλλά είναι γνωστός και ως “Γαλαξίας του Πάμπλο” από το όνομα του μέλος της ερευνητικής ομάδας που πρότεινε να τον παρατηρήσει λεπτομερώς. Στο κέντρο του συγκεκριμένου γαλαξία βρίσκεται μια κολοσσιαία μαύρη τρύπα που έχει μάζα 200 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο μας. Μιλάμε για ένα πραγματικό “κοσμικό τέρας” το οποίο προκαλεί τεράστια προβλήματα στο γαλαξία.

Οι αστρονόμοι παρατήρησαν τον γαλαξία όταν είχε ηλικία “μόλις” 2,3 δισεκατομμύρια χρόνια περίπου μετά τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang, η οποία συνέβη πριν από περίπου 13.8 δισεκατομμύρια χρόνια). Με βάση προηγούμενες παρατηρήσεις, οι επιστήμονες γνώριζαν ότι αυτός ο γαλαξίας ήταν σε μια ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση διότι είχαν παρατηρήσει ότι δε σχηματίζει πολλά αστέρια (δεδομένου του μεγέθους του) και είχαν αναπτύξει τη θεωρία ότι υπάρχει μια σύνδεση της μαύρης τρύπας του με το τέλος του σχηματισμού των άστρων του, αλλά χωρίς αποδείξεις.

Χάρη στο τηλεσκόπιο James Webb (JWST), μπορούν οι επιστήμονες πλέον και παρατηρούν το γαλαξία με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια και λεπτομέρεια ώστε να είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν την καταστροφική επιρροή της μαύρης τρύπας του γαλαξία GS-10578. Χρησιμοποιώντας δεδομένα του JWST, η ομάδα μπόρεσε να προσδιορίσει ότι η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα στην καρδιά του Γαλαξία του Πάμπλο εξωθεί τεράστιες ποσότητες αερίου με ταχύτητες έως και 3.5 εκατομμύρια χιλιόμετρα την ώρα! Μιλάμε για αδιανόητη ταχύτητα. Οι παρατηρήσεις αποκάλυψαν ότι αυτή η μαύρη τρύπα απομακρύνει μακριά από το γαλαξία τα υλικά (κυρίως το αέριο) που αποτελούν τα δομικά υλικά σχηματισμού νέων άστρων.

Οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες συνήθως βρίσκονται στα κέντρα των γαλαξιών απορροφώντας περιοδικά ύλη από το περιβάλλον τους.Για άγνωστο όμως μέχρι στιγμής λόγω, ένα μέρος αυτής την αποβάλουν εκτοξεύοντας τη με αδιανόητα μεγάλες ταχύτητες δημιουργώντας κοσμικά φαινόμενα που διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται οι γαλαξίες. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η μάζα του ρεύματος αερίου από τον Γαλαξία του Πάμπλο ήταν μεγαλύτερη από το αέριο που χρειαζόταν για να σχηματιστεί η βάση για τη δημιουργία νέων άστρων. Αυτό είναι αρκετό για να δείξει ότι η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα αυτού του γαλαξία καταστέλλει τη γέννηση νέων άστρων.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!