Αυτός είναι ο λόγος που δεν επιτρέπεται να βγάζεις τον Άιφελ το βράδυ


Αυτός είναι ο λόγος που δεν επιτρέπεται να βγάζεις τον Άιφελ το βράδυ

Στο κανάλι του YouTube, Half as Interesting, γίνεται μία επεξήγηση του γιατί ενώ μπορούμε να φωτογραφίζουμε τον Άιφελ την ημέρα, δεν επιτρέπεται το βράδυ.

Ξεκινώντας θα πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχει νόμος για τα καλλιτεχνικά έργα (ανάμεσα στα οποία είναι και τα κτίρια), που λέει ότι τα έργα αυτά προστατεύονται από οικονομική εκμετάλλευση χωρίς την άδεια του δημιουργού, για όσο καιρό ζει ο δημιουργός και για 70 χρόνια μετά το θάνατο του. Ο νόμος ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα μέλη της ΕΕ να μπορούν να επιλέξουν να μην τον εφαρμόζουν, εφαρμόζοντας αντί αυτού το “freedom of panorama”, το οποίο επιτρέπει την ελεύθερη φωτογράφιση μνημείων και κτιρίων που θεωρούνται καλλιτεχνικά έργα.

Ανάμεσα στις χώρες που έχουν επιλέξει την εφαρμογή του περιορισμού φωτογράφισης των μνημείων και κτιρίων είναι η Γαλλία (όπως και η Ιταλία και η Δανία) και εδώ είναι που τα πράγματα περιπλέκονται όσο αφορά τον πύργο του Άιφελ.

Ο δημιουργός του Άιφελ πέθανε το 1923, οπότε σύμφωνα με τον νόμο από το 1993 η εικόνα του Άιφελ, σε φωτογραφία ή video, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άλλους δημιουργούς. Σύμφωνα όμως με το video του Half as Interesting τα φώτα του Άιφελ τοποθετήθηκαν το 1985 και άρα ακόμα υπόκεινται στο νόμο περί προστασίας της εκμετάλλευσης έργων τέχνης.

Όποιος επιθυμεί να βγάλει μία φωτογραφία τον πύργο του Άιφελ μπορεί να το κάνει αλλά μόνο κατά τη διάρκεια που δεν είναι ανοιχτά τα φώτα του, ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να λάβει την άδεια της εταιρείας που διαχειρίζεται τον πύργο, δηλαδή την Société d’Exploitation de la Tour Eiffel.

Προς το παρόν δεν έχει καταγραφεί δικαστική διαμάχη για κάποια βραδινή εικόνα του Άιφελ, δικαστική διαμάχη που σύμφωνα με τον νόμο θα οδηγούσε σε μεγάλο πρόστιμο για τον δημιουργό της.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Petapixel
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!