Wiki Loves Monuments 2021: Ανακοινώθηκαν οι μεγάλοι νικητές του διαγωνισμού φωτογραφίας των παγκόσμιων μνημείων!


Wiki Loves Monuments 2021: Ανακοινώθηκαν οι μεγάλοι νικητές του διαγωνισμού φωτογραφίας των παγκόσμιων μνημείων!

Ανακοινώθηκαν οι νικητές του διαγωνισμού φωτογραφίας των παγκόσμιων μνημείων Wiki Loves Monuments.

Όπου το επέτρεπαν οι τοπικοί περιορισμοί, οι άνθρωποι βγήκαν ξανά έξω για να απαθανατίσουν το περιβάλλον τους και να το μοιραστούν με τον κόσμο μέσω του διαγωνισμού φωτογραφίας, Wiki Loves Monuments.

Από τους καταπράσινους λόφους της ιστορικής τοποθεσίας San Andrés στο Ελ Σαλβαδόρ, στους καταρράκτες στο Εθνικό Πάρκο Murchison Falls της Ουγκάντα, μέχρι τον ναό του Δαβίδ στην Ιερουσαλήμ του Ισραήλ χιλιάδες φωτογραφίες αποτύπωσαν τα μνημεία του πλανήτη μας.

Ως μέρος του διαγωνισμού, οι φωτογράφοι δωρίζουν τις εικόνες τους στο Wikimedia Commons, το οποίο προσφέρει δωρεάν τις περισσότερες από τις εικόνες που χρησιμοποιούνται στη Wikipedia και στα άλλα έργα της Wikimedia, βοηθώντας στην καταγραφή των πολιτιστικών θαυμάτων του κόσμου για τις επόμενες γενιές.

Σε αυτή τη δωδέκατη έκδοση του Wiki Loves Monuments, συμμετείχαν 37 χώρες. Οι διοργανωτές έλαβαν πάνω από 172.000 συμμετοχές από 4914 χρήστες από τους οποίους οι 3198 συμμετείχαν για πρώτη φορά.

Από όλες τις συμμετοχές επιλέχθηκαν οι εθνικοί νικητές οι οποίοι τέθηκαν στην κρίση μίας διεθνούς κριτικής επιτροπής. Αυτή η κριτική επιτροπή αξιολόγησε, εξέτασε και κατέταξε τις 339 εθνικές νικήτριες φωτογραφίες με βάση τα εξής κριτήριά : χρησιμότητα για τη Wikipedia, τεχνική ποιότητα και πρωτοτυπία.

Οι φετινοί διεθνείς νικητές προέρχονται από 11 διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων πολλών νικητών από την Πολωνία, την Ουκρανία και την Ινδία.

Μεγάλος νικητής είναι ο Donatas Dabravolskas με την φωτογραφίας στην αρχή του άρθρου. Παρόλο που ο Donatas ζει μόλις 15 λεπτά μακριά από το Βασιλικό πορτογαλικό γραφείο του Ρέντινγκ στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, ενημερώθηκε για το μέρος από μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία τον παρακίνησε να επισκεφθεί και να τραβήξει ένα σωρό φωτογραφίες. Όπως είπαν τα μέλη της κριτικής επιτροπής, αυτή η νικήτρια εικόνα του WLM 2021 έχει «καταπληκτική συμμετρία» και «μεταφέρει το μεγαλείο και την πραγματική κλίμακα αυτής της τεράστιας βιβλιοθήκης».

Στην δεύτερη θέση είναι ο Damian Pankowiec. Ο Damian είναι επαγγελματίας φωτογράφος που βρίσκεται στο χώρο για πάνω από μια δεκαετία. Πιστεύει ότι είναι σημαντικό να «αιχμαλωτίσει το θέμα του τη σωστή ώρα της ημέρας και τον με τον κατάλληλο καιρό». Αυτή η εκπληκτική εικόνα του παρεκκλησιού Saint Roch στο Krasnobród της Πολωνίας, επαινείται από ένα μέλος της κριτικής επιτροπής ως «ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε ένα σεμνό, κατά τα άλλα θεαματικό μνημείο να αποκτήσει αξία σε μια φωτογραφία, αναζητώντας την κατάλληλη εποχή και για αυτήν την εικόνα το φθινόπωρο ήταν η κατάλληλη επιλογή». Όπως λέει ένα άλλο μέλος, «δημιουργεί την αίσθηση ότι είσαι εκεί».

Τρίτη θέση για τον Zysko Serhi, ο οποίος ταξιδεύει σε όλη την Ουκρανία για να επιδείξει την ομορφιά της στον κόσμο. Μακριά από το σπίτι του, ο Serhi τράβηξε μια «πολύχρωμη εσωτερική φωτογραφία» του παλατιού Samchyky στο Starokostiantyniv της Ουκρανίας.

Τέταρτη θέση για την Małgorzata Pawelczyk που απαθανάτισε το μνημείο του Stefan Czarniecki στο Tykocin της Πολωνίας, καθώς «οι ακτίνες του ήλιου έλαμπαν μέσα από τα σύννεφα και την ομίχλη». Το κίνητρό της για να υποβάλει αυτή τη φωτογραφία στο WLM ήταν να «δημιουργήσει επίγνωση της ομορφιάς της αρχιτεκτονικής ακόμη και σε μικρές πόλεις». Ένα μέλος της κριτικής επιτροπής είπε ότι πρόκειται για «σωστή χρήση του καιρού και της ώρας της ημέρας για την απομόνωση του θέματος στο περιβάλλον του».

Στην πέμπτη θέση είναι ο Basavaraj M, ο οποίος ασχολείται με τη φωτογραφία για περίπου τέσσερις δεκαετίες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική και μας παρουσιάζει την εικόνα του Gali Mantapa από την πατρίδα του, την Chitradurga στην Καρνατάκα της Ινδίας. Η φωτογραφία είναι επίσης ο νικητής του WLM 2021 στην Ινδία. Ένα μέλος της κριτικής επιτροπής είπε ότι πρόκειται για ένα «καλό συνδυασμό πέτρινης αρχιτεκτονικής με φυσικούς βράχους».

Έκτη θέση: Κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020, ο Daniel Horowitz, μαζί με τη σύζυγό του «νοίκιασαν μια απομονωμένη καμπίνα κοντά στη λίμνη Champlain στο Βερμόντ, εκατοντάδες μίλια από το σπίτι». Από την παιδική του ηλικία τον τραβούσαν πάντα τα παλιά κτίρια, ερείπια και εγκαταλελειμμένα μέρη. Προς το τέλος του ταξιδιού τους, καθώς έβγαζε φωτογραφίες, ο Χόροβιτς περιπλανήθηκε (όπως κάνει συνήθως), για να καταγράψει το Fort Crown Point στη Νέα Υόρκη. Ήταν ένα βρετανικό φρούριο κατά μήκος της δυτικής όχθης της λίμνης Champlain, που χτίστηκε το 1759 για να αντιμετωπίσει τις γαλλικές δυνάμεις και καταστράφηκε μερικώς από πυρκαγιά το 1773.

Στην έβδομη θέση είναι ο καθεδρικός ναός της Κοίμησης (Uspensky) ο οποίος φωτογραφήθηκε μια «σπάνια ηλιόλουστη χειμωνιάτικη μέρα» στο Χάρκοβο της Ουκρανίας. Το «ακραίο κρύο και το χιόνι στις στέγες πρόσθεσαν μία αίσθηση τακτοποίησης στο όλο σκηνικό», λέει η Ekaterina Polischuk, η οποιά κτός από φωτογράφος τοπίου, είναι και πιλότος drone. Ένα μέλος της κριτικής επιτροπής είπε για τη φωτογραφία: «ο πύργος στο πρώτο πλάνο δημιουργεί μια κυρίαρχη εμφάνιση και υπέροχη προοπτική προς το απεικονιζόμενο μνημείο. Οι γραμμές συγκλίνουν προς το μέρος του και τραβάει το μάτι στο πλάνο. Εξαιρετική μέρα για μια τέτοια εικόνα. Το χιόνι στην κορυφή του χρυσού πύργου είναι σαν κερασάκι στην τούρτα».

Στην όγδοη θέση έχουμε το Ross Castle από τον Mark McGuire που έτυχε να αποτυπώσει τέλεια «μια σειρά τυχερών γεγονότων» σε ένα καρέ, και όχι μόνο στο μνημείο. Σύμφωνα με τα λόγια του McGuire, «Για να ευθυγραμμιστούν όλες οι πάπιες, το σκάφος και το ηλιοβασίλεμα την ίδια στιγμή χρειαζόταν καθαρή τύχη και μια από αυτές τις σπάνιες στιγμές που είναι απίθανο να αναπαραχθεί». Ήταν επίσης η αγαπημένη φωτογραφία για ένα μέλος της κριτικής επιτροπής, καθώς ξεχωρίζει «από τη σύνθεσή της» που συνδυάζει, «αρχιτεκτονική, φύση και ανθρώπινα στοιχεία».

Ένατη θέση: Μια συννεφιασμένη μέρα με δυνατούς ανέμους, ο Hadi Dehghanpour, μαζί με τρεις «φίλους φωτογράφους» ταξίδεψαν σχεδόν 400 χιλιόμετρα σε «ένα από τα μοναδικά και ιδιαίτερα αξιοθέατα του Khorasan Razavi», τους Ανεμόμυλους του Nashtifan. Ένα μέλος της κριτικής επιτροπής είπε ότι «το κέντρο του κάδρου προσθέτει στο μέγεθος της κατασκευής».

HDR tonemapped

Στην δέκατη θέση έχουμε τον Yashin, ο οποίος ασχολείται με τη φωτογραφία εδώ και περίπου επτά χρόνια και παρουσιάζει μια όμορφη εικόνα της Εκκλησίας της Μεσολάβησης: Posevkino, Voronezh Oblast, Ρωσία.

Ανάμεσα στους 15 νικητές έχουμε και δύο από την Ελλάδα. Τον Αλέξη Αλεξανδρή με την φωτογραφία της Ιεράς Μονής της Παναγίας Πελεκητής, στην 13 θέση και την Ανέζα Παλαιού με μία εικόνα από την Οδό των Ιπποτών στην Ρόδο, στην 15η θέση.

Δείτε όλους τους φιναλίστ, ανά χώρα εδώ.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!