Αυτοί είναι οι νικητές του Wildlife Photographer of the Year 2013


Αυτοί είναι οι νικητές του Wildlife Photographer of the Year 2013

Ανακοινώθηκαν οι νικητές του διεθνούς διαγωνισμού Wildlife Photographer of the Year 2013, διαγωνισμός που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου και το BBC.
Ο μεγάλος νικητής είναι ο Greg du Toit από τη Νότιο Αφρική με την εκπληκτική φωτογραφία των ελεφάντων “Essence of elephants”, από ένα νερόλακο στο καταφύγιο Northern Tuli Game Reserve της Μποτσουάνα. Η λήψη έγινε σε αργή ταχύτητα (1/30 του δευτερολέπτου) και με μικρό διάφραγμα (f22=μεγάλο βάθος πεδίου), με ευρυγώνιο φακό. Ο Greg είχε τοποθετήσει στο φακό ένα πολωτικό φίλτρο και είχε ρυθμίσει την ισορροπία λευκού σε ψυχρή θερμοκρασία χρωμάτων. Εκείνη την ώρα ο ήλιος ήταν ψηλά στον ουρανό και ένα μωρό-ελέφαντας πέρασε γρήγορα μπροστά από τη μηχανή του. Το ISO ήταν στο 800 και μία μικρή λάμψη από το flash (Nikon SB-900) αποτύπωσε καλύτερα μερικές λεπτομέρειες.
Ο μεγάλος νικητής είπε σχετικά “Για πολλά χρόνια ήθελα να δημιουργήσω μία εικόνα που να συλλαμβάνει την ιδιαίτερη ενέργεια που αισθάνομαι όταν είμαι μαζί τους. Αυτή η εικόνα πλησίασε πολύ αυτό που ήθελα.”

Για τη λήψη χρησιμοποίησε μία Nikon D3s με τον φακό 16-35mm f4.

Young Wildlife Photographer of the Year 2013

Young Wildlife Photographer of the Year 2013
Στη κατηγορία Young Wildlife Photographer of the Year για νέους μέχρι 17 ετών μεγάλος νικητής αναδείχτηκε ο Udayan Rao Pawar από την Ινδία με την φωτογραφία των μωρών κροκόδειλου (είδος γαβιάλης-ψαροφάγος κροκόδειλος -Gavialis gangeticus) πάνω στο κεφάλι ενός θηλυκού κροκόδειλου, “Mother’s little headful”. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στον ποταμό Chambal της Ινδίας, στην οποία φωλιάζει το συγκεκριμένο είδος.
Ο Udayan, ο οποίος πλησίασε κοντά στα μωρά, σχολίασε σχετικά “Μπορούσα να τα ακούσω να κάνουν θορύβους. Σύντομα ένα μεγάλο θηλυκό βγήκε στη στεριά, ελέγχοντας. Μερικά από τα μωρά ανέβηκαν στο κεφάλι του. Πιθανόν να αισθάνονταν ασφάλεια εκεί.” Αποδείχτηκε ότι το θηλυκό ήταν ο αρχηγός της ομάδας και υπεύθυνο για τα μωρά. Αν και υπήρχαν και άλλα θηλυκά και αρσενικά εκεί κοντά κανένα δεν πλησίασε. Ο Udayan δήλωσε ότι ο ποταμός Chambal είναι το τελευταίο καταφύγιο αυτού του είδους, καταφύγιο το οποίο απειλείται από την παράνομη αλιεία.

Η λήψη έγινε με μία Canon EOS 550D και τον φακό 100-400mm, με ρυθμίσεις: ταχύτητα 1/400 δευτερ., διάφραγμα f13 και ISO 1600.

Μπορείτε να δείτε τους νικητές σε όλες τις κατηγορίες ενηλίκων εδώ και τους νικητές των κατηγοριών για νέους από 10 μέχρι 17 ετών εδώ.

Ελληνική διάκριση

Wildlife Photographer of the Year 2013
Ανάμεσα στις φωτογραφίες που διακρίθηκαν είναι και η φωτογραφία του Αγοραστού Παπατσάνη, “Magic mushrooms”. Για τον Αγοραστό Παπατσάνη είχαμε γράψει σε άρθρο μας, όταν μία άλλη φωτογραφία του είχε επιλεχτεί από του editors του National Geographic, ανάμεσα στις 12 καλύτερες φωτογραφίες του Daily Dozen για τις 15 Ιουλίου, από ένα σύνολο 7041 φωτογραφιών από όλο τον κόσμο.
Αυτή τη φορά μία άλλη φωτογραφία του Αγοραστού διακρίθηκε με έπαινο στη κατηγορία “Creative Visions” του Wildlife Photographer of the Year 2013. Πρόκειται για μία φωτογραφία μανιταριών του είδους Macrolepiota procera, δημιουργία με την τεχνική της διπλή έκθεσης, κοντά στα Γρεβενά.
Όπως δήλωσε ο Αγοραστός “Η φύση είναι ένα αληθινός σχεδιαστής”.

Για τη λήψη χρησιμοποίησε μία Nikon D700 με τον 70-200 f/2.8 και οι ρυθμίσεις του ήταν: ταχύτητα 1/60 δευτερ., διάφραγμα f/2.8 (-0.3 e/v) και ISO 100.

Συγχαρητήρια Αγοραστέ! Και εις ανώτερα!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

2 σχόλια

  • #
    1

    Πολλα,πολλα συγχαρητηρια στον φιλο μας Αγοραστο στον οποιο
    κι ευχομαστε πολλες ακομη διακρισεις!!!

  • #
    1

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΑΓΟΡΑΣΤΕ!!!!!!ΚΑΙ ΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΑ ΕΥΧΟΜΑΙ…ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ!

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!