19 Αυγούστου, Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας! Γιατί γιορτάζουμε σήμερα;


19 Αυγούστου, Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας! Γιατί γιορτάζουμε σήμερα;

Χρόνια πολλά φωτογράφοι καθώς η 19η Αυγούστου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας.

H 19η Αυγούστου προκύπτει από την ιστορία της φωτογραφίας και είναι η ημερομηνία κατά την οποία η γαλλική κυβέρνηση παρουσίασε την πατέντα του Γάλλου Louis-Jacques-Mandé Daguerre σχετικά με την διαδικασία της εμφάνισης φωτογραφιών, σήμερα γνωστή ως Νταγκεροτυπία ή δαγκεροτυπία (Daguerreotype), ως δώρο στον κόσμο.

Με αυτή την κίνηση η φωτογραφία γινόταν ελεύθερα προσβάσιμη στο παγκόσμιο κοινό.

Η Νταγκεροτυπία ήταν η πρώτη εμπορική φωτογραφική διαδικασία και αναπτύχθηκε από τον Daguerre το 1833 ή 1834.

Louis-Jacques-Mandé Daguerre

O Daguerre συνεργάστηκε στενά με τον Nicéphore Niépce από το 1829 μέχρι τον θάνατο του δεύτερου, το 1833, εξελλίσσοντας την διαδικασία της Ηλιογραφίας που είχε εφεύρει ο Niépce και η οποία απαιτούσε περίπου 8 ώρες για την εμφάνιση μίας φωτογραφίας.

Nicéphore Niépce

Ο Niépce ήταν ο άνθρωπος που έβγαλε με την μέθοδο της Ηλιογραφίας την πρώτη φωτογραφία στην ιστορία της ανθρωπότητας, από το παράθυρο του σπιτιού του, το 1826 ή 1827, στη Γαλλία.

Η πρώτη φωτογραφία στην ιστορία της ανθρωπότητας

Η περιγραφή της διαδικασίας της Νταγκεροτυπίας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 9 Ιανουαρίου 1839 στη Γαλλική Ακαδημία Επιστημών.

Στις 19 Αυγούστου η Γαλλική κυβέρνηση, αφού είχε έρθει σε συμφωνία με τον Daguerre και τον γιο του Niépce, προσφέροντας τους ισόβια σύνταξη, παρουσίασε την διαδικασία παραγωγής φωτογραφιών στο παγκόσμιο κοινό, προσφέροντας ελεύθερη χρήση της σε όλο τον κόσμο.

Με την διαδικασία της Νταγκεροτυπίας εμφανίστηκε η πρώτη φωτογραφία στην ιστορία, που περιελάμβανε και ανθρώπους. Η φωτογραφία είναι λήψη του ίδιου του Daguerre, το 1838, από το παράθυρο του σπιτιού του προς την Boulevard du Temple του Παρισιού και δείχνει τρεις ανθρώπους, ένα λούστρο και ένα πελάτη του και ένα ακόμα άτομο στα δεξία τους (αριστερή κάτω γωνία). Η έκθεση της λήψης κράτησε 10 με 15 λεπτά. Οι τρεις άνθρωποι έμειναν πολύ ωρα ακίνητοι, εν αγνοία τους, ώστε να μπορέσουν να καταγραφούν στην φωτογραφία.

Η πρώτη φωτογραφία με ανθρώπους στην ιστορία της ανθρωπότητας

Και το πρώτο αυτοπορτραίτο (ο πρόγονος της selfie) έγινε με την διαδικασία της Νταγκεροτυπίας, το 1839, στις Η.Π.Α..

Δημιουργός του ο Robert Cornelius.  Για να δημιουργήσει το αυτοπορτραίτο του ο Cornelius χρησιμοποίησε ένα κουτί με ένα κιάλι που χρησιμοποιούνταν στην όπερα, στήθηκε στον εξωτερικό χώρο, πίσω από το κατάστημα της οικογένειας του και έμεινε ακίνητος για περίπου 3 με 15 λεπτά.

Tο πρώτο αυτοπορτραίτο στην ιστορία της ανθρωπότητας

Η διαδικασία της Νταγκεροτυπίας ήταν αρκετά δύσκολη και ήθελε εξαιρετική προσοχή γιατί χρησιμοποιούνταν τοξικά χημικά, πολύ επικίνδυνα.

Στην ουσία πλάκες χαλκού σε συνδυασμό με ιώδιο του αργύρου (φωτοευαίσθητο υλικό) έδιναν θετικές αντεστραμμένες εικόνες που έβγαιναν σε ένα μοναδικό αντίτυπο. Οι πλάκες έπρεπε να χρησιμοποιηθούν εντός μίας ώρας από τη δημιουργία τους. Ακολουθούσε η έκθεση τους για 10 έως 30 λεπτά στο φως (αργότερα λόγω των βελτιωμένων φακών και των υλικών ο χρόνος έκθεσης μπόρεσε να μειωθεί στο λεπτό), κάτι που σημαίνει ότι οι άνθρωποι έπρεπε να μείνουν ακίνητοι για όλο αυτό το χρονικό διάστημα.  Η επιφάνεια της νταγκεροτυπίας ήταν πολύ ευαίσθητη και συχνά έπρεπε να καλυφθούν με γυαλί για να προστατευτούν. 

Η Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας καθιερώθηκε το 1991.

Χρόνια πολλά φωτογράφοι!

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!