Ανακοινώθηκαν οι νικητές του World Press Multimedia Contest 2014


Ανακοινώθηκαν οι νικητές του World Press Multimedia Contest 2014

Ο διαγωνισμός είχε τρεις κατηγορίες (Short Feature, Long Feature και Interactive Documentary) και ανέδειξε συνολικά 9 ταινίες, οι οποίες θα βραβευτούν αύριο στην τελετή απονομής που θα γίνει στο Άμστερνταμ. Οι συμμετοχές έφτασαν τις 373. Η πιο δημοφιλής κατηγορία ήταν η Short Feature με 254 συμμετοχές, ενώ ακολουθούν οι Interactive Documentary με 63 και Long Feature με 56 συμμετοχές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής Jassim Ahmad: “Αξίζει να παρατηρήσουμε ότι ο αριθμός των φετινών συμμετοχών στο διαγωνισμό αυξήθηκε κατά 33% σε σχέση με πέρσι. Παράλληλα, το συνολικό υψηλό επίπεδο των συμμετοχών είναι ένας δείκτης που φανερώνει πώς έχουμε πολλά να περιμένουμε στο μέλλον από τους δημιουργούς που ασχολούνται με τα multimedia. Οι νικητές έχουν εστιάσει σε διάφορες πλευρές της ανθρώπινης φύσης όπως στην οικογένεια, την πολιτική, τον πολιτισμό, τις συγκρούσεις και τον κόσμο των σπορ. Ουσιαστικά δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή για την επιτυχία. Αυτή μπορεί να έρθει με όποιο τρόπο και αν δουλεύεις (σε μικρή ή μεγάλη ομάδα, με την υποστήριξη διεθνών οργανισμών ή μιας τοπικής κοινότητας κλπ). Οι δυνατότητες που προσφέρει ο κόσμος των multimedia είναι απεριόριστες.”

Ας δούμε τους νικητές του World Press Multimedia Contest 2014:
– Κατηγορία Short Feature
Πρώτη Θέση: Staff Riding. Το αποκαλούν και “train surfing”. Πρόκειται για ένα φαινόμενο της Νότιας Αφρικής που εξαπλώνεται ραγδαία ανάμεσα σε νέους κάτω των 25 ετών, οι οποίοι πολλές φορές διακινδυνεύουν τη σωματική τους ακεραιότητα.
Δεύτερη θέση: Silent night: The Kandahar Massacre. Είναι η ιστορία πίσω από το πιο έντονο έγκλημα πολέμου που διέπραξε μέλος του Αμερικάνικου στρατού μετά το Βιετνάμ. Η ταινία αφηγείται την ιστορία των συγγενών των 16 θυμάτων του λοχία Robert Bales.
Τρίτη θέση: Calcio Storico. Παρακολουθούμε την αναβίωση μιας πρώιμης μορφής του σημερινού ποδοσφαίρου, η οποία λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 24 Ιουνίου στη Φλωρεντία. Το Calcio Storico είχε ξεχαστεί για 200 χρόνια μέχρι την αναβίωσή του στη δεκαετία του ’30.

– Κατηγορία Interactive Documentary
Πρώτη Θέση: A Short History of the Highrise. Πρόκειται για ένα διαδραστικό ντοκιμαντέρ που ασχολείται με 2.500 χρόνια της ανθρώπινης ιστορίας και με το ζήτημα της κοινωνικής ισότητας σε έναν κόσμο που οδεύει συνεχώς προς την αστικοποίηση.
Δεύτερη θέση: NSA files: Decoded. Βλέπουμε τα συμπεράσματα του “The Guardian US” που προέκυψαν κατά τη διαρροή απόρρητων εγγράφων από τον πρώην αναλυτή των Αμερικανικών υπηρεσιών πληροφόρησης Edward Snowden.
Τρίτη θέση: Hollow. Ένα διαδραστικό ντοκιμαντέρ που καταγράφει τη συρρίκνωση της υπαίθρου της Βόρειας Αμερικής, παρακολουθώντας τη ζωή των κατοίκων της κοινότητας McDowell στη Δυτική Βιρτζίνια.

– Κατηγορία Long Feature
Πρώτη Θέση: Witnessing Gezi. Δημιουργήθηκε στη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων στην Τουρκία με αφορμή το Taksim Gezi Park, στην Κωνσταντινούπολη. Αναδεικνύει την ανθρώπινη πλευρά της κοινωνικής αντίστασης που αναδύθηκε από τα γεγονότα αυτά.
Δεύτερη θέση: Hers to lose. Η ταινία εστιάζει στο παρασκήνιο της προεκλογικής εκστρατείας της πολιτικού Christine C. Quinn.
Τρίτη θέση: Swan song. Παρακολουθούμε τη ζωή της Marilyn, η οποία διαγνώστηκε μέ άνοια στα 58 της και τον τρόπο που επέλεξαν οι κόρες της να της συμπαρασταθούν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της ζωής της.

Δείτε την ταινία “Staff Riding” που κέρδισε την πρώτη θέση στην κατηγορία Short Feature: Staff Riding

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

World Press Photo
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!