World Press Photo 2019: Ανακοινώθηκαν οι νικητές του μεγάλου διαγωνισμού


World Press Photo 2019: Ανακοινώθηκαν οι νικητές του μεγάλου διαγωνισμού

Ένας από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς φωτογραφίας ανακοίνωσε τους μεγάλους του νικητές για το 2019.

O διαγωνισμός αφορά τους επαγγελματίες φωτογράφους και πραγματοποιείται κάθε χρόνο. Φέτος είναι η 62η φορά του World Press Photo Contest και η 9η διοργάνωση του επίσης ετήσιου διαγωνισμού World Press Photo Digital Storytelling Contest.

Για φέτος ως World Press Photo of the Year επιλέχτηκε η φωτογραφία του John Moore, με τίτλο Crying Girl (κορίτσι που κλαίει).

Η νικήτρια εικόνα απεικονίζει ένα μικρό κορίτσι, την Yanela Sanchez να κλαίει, καθώς η μητέρα της, Sandra Sanchez (από την Ονδούρα), συλλαμβάνεται από αμερικανικούς συνοριοφύλακες στις 12 Ιουνίου 2018 στο McAllen του Τέξας.
Οι οικογένειες των μεταναστών είχαν διασχίσει το Rio Grande από το Μεξικό και στη συνέχεια κρατήθηκαν από αρχές των ΗΠΑ. Η Σάντρα Σάντσεζ δήλωσε ότι αυτή και η κόρη της ταξίδευαν για ένα μήνα μέσω της Κεντρικής Αμερικής και του Μεξικού πριν φτάσουν στις ΗΠΑ για να ζητήσουν άσυλο. Η διοίκηση Trump είχε ανακοινώσει μια πολιτική «μηδενικής ανοχής» στα σύνορα κάτω από την οποία οι μετανάστες που εισέρχονται στην Αμερική θα μπορούσαν να διωχθούν ποινικά. Ως αποτέλεσμα, πολλοί συλληφθέντες γονείς χωρίστηκαν από τα παιδιά τους και συχνά αποστέλλονταν σε διαφορετικές εγκαταστάσεις κράτησης. Μετά την δημοσίευση αυτής της φωτογραφίας, οι αρχές στις Η.Π.Α., US Customs και Border Protection, επιβεβαίωσαν ότι μητέρα και κόρη δεν ήταν μεταξύ των χιλιάδων που χωρίστηκαν από τις αρχές των ΗΠΑ. Ωστόσο, η δημόσια κατακραυγή για την αμφιλεγόμενη πρακτική είχε ως αποτέλεσμα ο Πρόεδρος Donald Trump να αντιστρέψει την πολιτική στις 20 Ιουνίου.

O John Moore, σχολίασε: “Νομίζω ότι αυτή η εικόνα άγγιξε τις καρδιές πολλών ανθρώπων, όπως έκανε και με τη δική μου, επειδή εξανθρωπίζει μια μεγαλύτερη ιστορία. Όταν βλέπεις το πρόσωπο της Yanela, η οποία τώρα είναι πάνω από δύο χρονών, βλέπεις πραγματικά την ανθρωπιά και τον φόβο του να κάνεις ένα τόσο μακρύ ταξίδι και να διασχίσεις τα σύνορα μέσα στη νύχτας”.

Ο John Moore είναι φωτογράφος και ειδικός ανταποκριτής για το Getty Images. Έχει φωτογραφήσει σε 65 χώρες σε έξι ηπείρους και φωτογραφίες του έχουν δημοσιεύονται εδώ και 17 χρόνια. Από τότε που επέστρεψε στις Η.Π.Α. το 2008, έχει επικεντρωθεί στη μετανάστευση και τα συνοριακά ζητήματα.

Η Whitney C. Johnson, αντιπρόεδρος, Visuals και Immersive Experiences, στο National Geographic και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού δήλωσε: «Ιδανικά μια φωτογραφία World Press Photo of the Year θα ήταν εκπληκτική, μοναδική, συναφής και αξέχαστη».

Περιγράφει τη νικήτρια φωτογραφία: “Τα στοιχεία της εικόνας είναι ενδιαφέροντα. Από τα γάντια που φέρει ο συνοριοφύλακας μέχρι τα κορδόνια των παπουτσιών που έχουν αφαιρεθεί”.

Η Alice Martins, φωτορεπόρτερ και μέλος της κριτικής επιτροπής, προσθέτει επίσης: “Η φωτογραφία μας λέει αμέσως πολλά πράγματα για την ιστορία. Και ταυτόχρονα, πραγματικά σας κάνει να αισθάνεστε τόσο συνδεδεμένοι με αυτό (…). Αυτή η εικόνα δείχνει ένα διαφορετικό είδος βίας η οποία είναι ψυχολογική”.

Περνάμε στον νικητή για την World Press Photo Story of the Year, με νικητή τον Pieter Ten Hoopen (Ολλανδία-Σουηδία) με την σειρά φωτογραφιών The Migrant Caravan (το καραβάνι των μεταναστών).

Η νικήτρια σειρά φωτογραφιών αποτυπώνει το μεγαλύτερο μεταναστευτικό καραβάνι της εποχής μας, με περισσότερους από 7.000 μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 2.300 παιδιών (σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ).

Το καραβάνι, που συγκεντρώθηκε μέσω μιας καμπάνιας κοινωνικών δικτύων, έφυγε από το San Pedro Sula της Ονδούρας στις 12 Οκτωβρίου και στην πορεία προστέθηκαν άνθρωποι από τη Νικαράγουα, το Ελ Σαλβαδόρ και τη Γουατεμάλα.

Ο Pieter van Hoopen, φιναλίστ του World Press Photo Story of the Year δήλωσε: “Ήθελα να καλύψω τι σημαίνει να βρίσκεστε στο δρόμο προς μια νέα ζωή – ή τι οι άνθρωποι ελπίζουν να γίνουν μια νέα ζωή. Ήθελα να επικεντρωθώ στις ανθρώπινες πτυχές, στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και στον τρόπο με τον οποίο τις χειρίζονται”.

Ο Pieter Ten Hoopen είναι μέλος του Agency VU στο Παρίσι, καθώς και ο ιδρυτής της εταιρείας Civilian Act στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Έχει εργαστεί καταγράφοντας τα αποτελέσματα του πολέμου και ανθρωπιστικών κρίσεων από το 2004.

“Η World Press Photo Story of the Year έπρεπε να είναι πολύ συνεκτική, η επεξεργασία της ιστορίας έπρεπε να είναι αρκετά δυνατή και η αφήγηση έπρεπε να υπάρχει, έπρεπε να υπάρχουν διαφορετικά στοιχεία της ιστορίας”, λέει ο Johnson.

Ο Yumi Goto, ανεξάρτητος επιμελητής φωτογραφίας και μέλος της κριτικής επιτροπής, λέει για την εικόνα: “Υπάρχει μια τόσο υψηλή αίσθηση αξιοπρέπειας. Μας λέει για την ελπίδα και τι σημαίνει αυτή.”

Δείτε όλες τις φωτογραφίες της σειράς εδώ.

Περνάμε στον μεγάλο νικητή του βραβείου World Press Photo Interactive of the Year. Επιλέχτηκε το βίντεο The Last Generation της FRONTLINE/The GroundTruth Project.

Η τελευταία γενιά, φέρνει στο κοινό στη ζωή τριών παιδιών από τις Νήσους Μάρσαλ, που έχουν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο την απώλεια του σπιτιού τους, αλλά ολόκληρου του έθνους τους λόγω της άνοδος των θαλασσών. Μέσα από οικεία στιγμιότυπα και συναρπαστικές ιστορίες, οι νέοι πρωταγωνιστές της ταινίας μας προσελκύουν στη σημασία και το επείγον του τι διακυβεύεται.

“Η ιστορία ονομάζεται The Last Generation επειδή προβλέπεται ότι με τις σημερινές εκπομπές άνθρακα οι θάλασσες θα φτάσουν σε τέτοιο σημείο ώστε τα νησιά των Μάρσαλ θα μπορούσαν να γίνουν ακατοίκητα κατά τη διάρκεια ζωής των παιδιών που μιλάμε σε αυτήν την ιστορία”, λέει η Michelle Mizner, συγγραφέας / παραγωγός της παραγωγής.

Ο Zahra Rasool, επικεφαλής του τμήματος πολυμέσων του Al Jazeera, της Contrast VR, και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, αναφέρει σχετικά με την παραγωγή: “Είναι πραγματικά ξεκάθαρο, τόσο από την ιστορία όσο και από τη δομή και τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν. Η αλλαγή του κλίματος είναι πραγματική και το πιο σημαντικό θέμα της εποχής μας. Τρία παιδιά, που εκπροσωπούν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, λένε την ιστορία με λαμπρό και συγκινητικό τρόπο. Αυτή είναι μια ιστορία που πιστεύουμε ότι πρέπει να τονίσουμε. Η χρήση των εργαλείων ήταν πολύ αποτελεσματική και καθιστά την ιστορία πιο επίκαιρη και συγκινητική, αντί να την εμποδίζει”.

Περισσότερα για την παραγωγή εδώ.

Περνάμε στο World Press Photo Online Video of the Year. Νικητής το βίντεο The Legacy of the ‘Zero Tolerance’ Policy: Traumatized Children With No Access to Treatment, της Univision News Digital.

Ο Almudena Toral, σκηνοθέτης, κινηματογραφιστής και editor της βραβευμένης παραγωγής σχολιάζει: “Αναρωτηθήκαμε ποιος ήταν ο αντίκτυπος για τα παιδιά συγκεκριμένα, γνωρίζοντας ότι πολλά από αυτά ήταν τόσο μικρά. Παρέχει άμεση φωνή στους ανθρώπους που επηρεάζονται από τις μεγάλες πολιτικές και δείχνει, με έναν πολύ συναισθηματικό τρόπο, τις συνέπειες των πολιτικών που αποφασίζονται σε κυβερνητικούς κύκλους, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα τους ανθρώπους που είναι πολύ ευάλωτοι.

Ο Zahra Rasool εξηγεί γιατί η κριτική επιτροπή επέλεξε αυτή την παραγωγή: “Αυτό το θέμα αναφέρεται ευρέως, αλλά όχι στους ανθρώπους που υποφέρουν από αυτό: τα παιδιά, τις οικογένειες, τις κοινότητες. Η ιστορία ακολουθεί ένα παιδί που επιστρέφει στη Γουατεμάλα, το σχολείο της, τους δασκάλους της, τα παιδιά … Αυτή ήταν η φωνή που έλειπε. Είναι μια ισχυρή φωνή και η οικειότητα είναι ξεχωριστή και συγκινητική”.

Περισσότερα για την παραγωγή εδώ.

Όλοι οι νικητές και φιναλίστ σε κάθε υπό-κατηγορία εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

World Press Photo
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!