World Press Photo: Αυτές τις κάμερες χρησιμοποίησαν οι νικητές (ανάμεσα τους drone και smartphones)!


World Press Photo: Αυτές τις κάμερες χρησιμοποίησαν οι νικητές  (ανάμεσα τους drone και smartphones)!

Ανακοινώθηκαν όπως είδαμε οι μεγάλοι νικητές των φετινών World Press Photo Awards, των βραβείων επαγγελματιών φωτογράφων και φωτορεπόρτερ.

Όπως κάθε χρόνο η ισπανική σελίδα Photolari ανέλυσε τον εξοπλισμό που χρησιμοποίησαν οι 45 φωτογράφοι που διακρίθηκαν και παραθέτει τα στατιστικά στοιχεία.

Η ισπανική σελίδα αφού πάρει τα exif στοιχεία από όσες φωτογραφίες τα έχουν, κάνει την ανάλυση της και για φέτος πήρε δεδομένα από 46 εικόνες. Όσο αφορά φωτογραφίες από τα Portfolio των νικητών που έχουν γίνει με διαφορετικές κάμερες, η σελίδα καταχώρησε την κάμερα που χρησιμοποιήθηκε πιο πολύ, ενώ αν το Portfolio έχει δημιουργηθεί εξίσου από δύο κάμερες, έχουν υπολογιστεί και οι δύο στα στατιστικά.

Την πιο μεγάλη εντύπωση βέβαια προκαλεί η ύπαρξη smartphones και drone στον εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε από τους φωτογράφους για να καταγράψουν τις εικόνες τους, κάτι που όμως δεν έχουμε για πρώτη φορά.

Ο Zishaan A Latif κέρδισε το τρίτο βραβείο στην κατηγορία Stories «Contemporary Issues» χρησιμοποιώντας ένα iPhone 6s για να απεικονίσει την καταστροφή μετά τις ταραχές στο Δελχί τον Μάρτιο του 2020.

Στην ίδια ενότητα, ο Vaghinak Ghazaryan κατέκτησε την τρίτη θέση στις μεμονωμένες φωτογραφίες, για μια εικόνα ενός στρατιώτη στη σύγκρουση Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που έχει ληφθεί με το Xiaomi Mi 8.

Σύμφωνα με τα στατιστικά το μεγαλύτερο ποσοστό φωτογραφιών βγήκε με Canon κάμερες, συνολικά 32.6%, ενώ δεύτερη είναι η Nikon με 21.7%, τρίτη η Sony με 13% και τέταρτη η Leica με 10.8%.

Πέμπτη έχουμε τη Fujifilm με 6.5%, ενώ ακολουθεί η DJI (drones) με 4.3%. Έβδομη είναι η Panasonic με 2.2%, ενώ όπως προείπαμε έχουμε και παρουσία smartphones στη λίστα, με τις Apple και Xiaomi στην ίδια θέση με την Panasonic, με 2.2%.

Όσο αφορά το μοντέλο κάμερας που χρησιμοποιήθηκε πιο πολύ αυτή είναι με διαφορά η Canon EOS 5D Mark III, ενώ ακολουθεί η Canon EOS 5D Mark IV. Στην τρίτη θέση έχουμε ισοβαθμία με τη Nikon D850, τη Canon EOS R, την Leica M10, τη Sony a7 III και το drone, DJI Mavic 2 Pro.

Στη λίστα των μοντέλων των καμερών έχουμε συνολικά 9 μοντέλα της Nikon, 7 της Canon, 5 της Sony, 4 της Leica και 3 της Fujifilm.

O Mads Nissen, o οποίoς πήρε το βραβείο για την Photo of the Year, κατέγραψε την εικόνα του με μία Canon EOS 5D Mark III, ενώ ο Antonio Faccilongo, ο οποίος κέρδισε το βραβείο World Press Photo Story of the Year, χρησιμοποίησε μία Fujifilm X-T1.

Μετρώντας τον αριθμό των καμερών κάθε κατασκευαστή στη λίστα βλέπουμε ότι η Canon έχει 15, η Nikon 10, ενώ η Sony παρά τη μεγάλη της προσπάθεια στην προώθηση των καμερών της έχει μόλις 6.

Όσο αφορά το είδος των καμερών που χρησιμοποιήθηκαν οι φωτογράφοι είχαν στα χέρια τους κατά 50%, DSLR κάμερες, με τις mirrorless να πιάνουν το 36.9%, ενώ 4.3% χρησιμοποίησαν drone ή smartphone.

Περνώντας στο μέγεθος του αισθητήρα που χρησιμοποιήθηκε πιο πολύ, οι περισσότεροι φωτογράφοι χρησιμοποίησαν Full Frame κάμερες, σε ποσοστό 78.2%. Το 4.3% των φωτογράφων χρησιμοποίησε κάμερες μεσαίου φορμά (Fujifilm), ενώ το ίδιο ποσοστό χρησιμοποίησε κάμερες με αισθητήρα APS-C.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

World Press Photo

Πηγή:

Photolari
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!