Θα σπάσει το ρεκόρ της μεγαλύτερης κυανοτυπίας στον κόσμο στη Θεσσαλονίκη; Πάρε μέρος!


Θα σπάσει το ρεκόρ της μεγαλύτερης κυανοτυπίας στον κόσμο στη Θεσσαλονίκη; Πάρε μέρος!

Στη πόλη της Θεσσαλονίκης θα γίνει η απόπειρα να σπάσει το ρεκόρ Γκίνες για την μεγαλύτερη κυανοτυπία στον κόσμο.

Στις 18 Σεπτεμβρίου, ημέρα Δευτέρα, όσοι θέλετε να συμμετέχετε στην μεγάλη αυτή προσπάθεια, δηλώστε συμμετοχή εδώ! Εμείς θα είμαστε εκεί!

The World’s Biggest Cyanotype Attempt

Θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε την προσπάθεια μας να σπάσουμε το ρεκόρ Γκίνες για τη δημιουργία της μεγαλύτερης κυανοτυπίας στον κόσμο!

Θέλουμε να το προσπαθήσουμε στην πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη, σε κλίμα ανοιχτής εκδήλωσης , προσκαλώντας το κοινό να γνωρίσει αυτήν την εξειδικευμένη φωτογραφική τεχνική και να πειραματιστεί μαζί μας σε μια πρωτοφανή κλίμακα, αντιμετωπίζοντας το σαν μια πρόκληση.

Πιστεύουμε ότι η απόπειρα για αυτό το ρεκόρ θα αποτελέσει και μια ευκαιρία για καλλιτεχνική έκφραση αλλά και για συνεργασία σε τοπικό επίπεδο.

WHO
Η ομάδα του ΦωτοΓραφείον ξεκίνησε από τον Στέφανο Τσακίρη ( www.stefanostsakiris.com ) και με τις ανάλογες συνεργασίες δραστηριοποιούμαστε στο φωτογραφικό χώρο δημιουργικά και εμπορικά. Στην ομάδα συμμετέχουν ενεργά η Νικολέττα Δανιήλ, Παναγιώτα Χατζηπαναγιωτίδου και Αλέξης Καρνούτσος, μαζί με εξωτερικούς συνεργάτες. Το πρότζεκτ αυτό, ονομάστηκε Gyanotype από τον συνδυασμό των λέξεων Giant και Cyanotype. Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στηρίζει την προσπάθεια αυτή, με την συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης και ομάδα Χημικών Μηχανικών του Α.Π.Θ.

WHAT
Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα έργο τέχνης και τεχνικής. Για να το πετύχουμε αυτό, θα χρησιμοποιήσουμε ένα μεγάλης κλίμακας κομμάτι υφάσματος επιφάνειας 280 τ.μ. περίπου. Το μοτίβο που θα αποτυπωθεί σε αυτό θα προκύψει από την τοποθέτηση ατόμων και αντικειμένων πάνω στο πανί.

Τεχνικά, η διαδικασία είναι η εξής: το πανί εμποτίζεται με μια φωτοευαίσθητη ουσία και αφού στεγνώσει έχει καταστεί φωτοευαίσθητο μόνο σε ηλιακό φως(προετοιμασία).Από τη στιγμή που ξεδιπλώνεται για έκθεση στον ήλιο (ημέρα εκδήλωσης) τοποθετούμε αμέσως πάνω στο πανί αντικείμενα (στην περίπτωση μας ο κόσμος ξαπλώνει πάνω στο πανί και μένει ακίνητος) και σε λίγα λεπτά δημιουργείται πάνω στο ύφασμα μια λανθάνουσα εικόνα, ένα αποτύπωμα.

Η χρονική διάρκεια έκθεσης εξαρτάται από τις συνθήκες του περιβάλλοντος, αλλά σε μια καλοκαιρινή ημέρα με ηλιοφάνεια θα είναι λογικά 4-5′ περίπου, ενώ σε συννεφιασμένη ημέρα 10-15′.

Η εμφάνιση και η «στερέωση» της λανθάνουσας εικόνας γίνεται ξεπλένοντας το πανί με νερό. Μόλις στεγνώσει έχουμε το τελικό αποτέλεσμα της κυανοτυπίας το οποίο και θα πρέπει να μετρηθεί.

WHERE
Στο χώρο της νέας παραλίας Θεσσαλονίκης, μπροστά από το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς.

WHEN
Δευτέρα, 18 Σεπτέμβρη 2017, στις 10.00-13.00

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!