XQD εναντίον Compact Flash σε τεστ της Nikon


XQD εναντίον Compact Flash σε τεστ της Nikon

Η XQD δημιουργήθηκε με σκοπό να αντικαταστήσει κάποια στιγμή την Compact Flash, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει ακόμα.

Αυτή τη στιγμή οι μόνες μηχανές που χρησιμοποιούν XQD κάρτα μνήμης είναι οι DSLR μηχανές της Nikon, Nikon D4 και Nikon D4s.

Στα τεστ της Nikon που θα δείτε συγκρίνεται η ταχύτητα στην λήψη και στη μεταφορά μίας Sony XQD G 400MB/s στα 32GB με μία Compact Flash (αγνώστου μάρκας) UDMA 7 160MB/s στα 32GB.

Τα τεστ δείχνουν ότι ο νέος τύπος κάρτας μνήμης XQD είναι πολύ πιο γρήγορος από την Compact Flash, τόσο κατά τη λήψη φωτογραφιών όσο και κατά τη μεταφορά σε Η/Υ.

Η XQD χρειάστηκε 5 δευτερόλεπτα για να αδειάσει το buffer της μηχανής, μετά από 200 RAW εικόνες ενώ η CF 8 δευτερόλεπτα και έχοντας καταγράψει μόλις 110 RAW εικόνες.

Επιπλέον μετά από 10 διαδικασίες κατά τις οποίες είχαμε συνεχόμενες λήψεις RAW εικόνων, για μία περίοδο 10 δευτερολέπτων (με παύση 3 δευτερολέπτων ανάμεσα τους) η XQD κατέγραψε 1073 RAW εικόνες απέναντι στις 785 της Compact Flash, δηλαδή κατέγραψε 36% περισσότερες εικόνες.

Τέλος η XQD μετέφερε στον Η/Υ, 1000 RAW εικόνες, περίπου 3 φορές πιο γρήγορα από την Compact Flash.

nikon-test-2

Μένει να δούμε πότε θα υιοθετηθεί το νέο είδος κάρτας μνήμης και από άλλες εταιρείες καθώς εκτός του ότι είναι πιο γρήγορες είναι και πιο εύχρηστες από τις CF και λόγω του μικρότερου μεγέθους και λόγω του ότι η υποδοχή της κάρτας μνήμης της CF έχει pins καρφιά, τα οποία πολλές φορές στραβώνουν, βγάζοντας εκτός λειτουργίας τη μηχανή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Memory Cards XQD XQD Memory Cards
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!