ZEISS, αποκλειστικό ρεπορτάζ από την έδρα του γίγαντα των οπτικών


ZEISS, αποκλειστικό ρεπορτάζ από την έδρα του γίγαντα των οπτικών

Και λέμε ότι η Zeiss είναι γίγαντας (δανειζόμενοι την φράση του Drew Gardner, φωτογράφου και ενός από τους Experts της εταιρείας), όχι λόγω της ενασχόλησης της με την κατασκευή φωτογραφικών και κινηματογραφικών φακών, αλλά εξαιτίας του γεγονότος ότι η εταιρεία είναι από τις πιο παλιές και κορυφαίες κατασκευάστριες οπτικών στον κόσμο, με δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με προϊόντα που έχουν βασικό συστατικό τους το γυαλί και που αρχικά κανείς δεν φαντάζεται και με τζίρο δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μικροσκόπια, ιατρικά μηχανήματα, μικροτσίπ, μηχανήματα βιομηχανικής μετρολογίας, αστρονομικά εργαλεία και τηλεσκόπια, οπτικά για γυαλιά μειωπίας και μικροσκοπικοί φακοί για τοποθέτηση σε ανθρώπους που έχουν καταρράκτη (μας εξήγησαν αυτή την φοβερή διαδικασία), εξαρτήματα για δορυφόρους, κιάλια και πεδιοσκόπια, κινηματογραφικοί και φωτογραφικοί φακοί, φακοί για κάμερες smartphones.

Στο Oberkochen εκτός των άλλων εγκαταστάσεων βρίσκεται η γραμμή παραγωγής των κινηματογραφικών φακών της εταιρείας, φακοί που χρησιμοποιούνται από τα μεγάλα studios για την παραγωγή ταινιών, όπως οι ταινίες της τριλογίας Lord Of The Rings.

Επιπλέον βρίσκεται και το νέο μουσείο της Zeiss, στην συλλογή του οποίου υπάρχουν μερικά συναρπαστικά εκθέματα.

Ξεκινάμε από την είσοδο του μουσείου και το πρώτο μικροσκόπιο, το οποίο ο Carl Zeiss έφτιαξε μαζί με τον Ernst Abbe.

Να αναφέρουμε εδώ ότι ο Carl Zeiss ήταν ένας σπουδαίος οπτικός, ο οποίος ίδρυσε την ομώνυμη εταιρεία το 1846 στην Ιένα της Γερμανίας (358 χλμ από το Oberkochen), όπου ακόμα και σήμερα βρίσκονται εγκαταστάσεις της Zeiss. Τον Zeiss στην ανάπτυξη και πορεία της εταιρείας βοήθησε τα μέγιστα ο Ernst Abbe, σπουδαίος οπτικός και φυσικός, ο οποίος ξεκίνησε να εργάζεται το 1865 και κάποια στιγμή το 1875 έγινε συνιδιοκτήτης της εταιρείας.

ZEISS-Milvus-first-day-24

ZEISS-Milvus-first-day-21

ZEISS-Milvus-first-day-22

Ανάμεσα στα κεντρικά εκθέματα και το πρώτο μικροσκόπιο που έφτιαξε ο Zeiss το 1847, βάζοντας τα θεμέλια της μεγάλης αυτής εταιρείας.

ZEISS-Milvus-first-day-23.

Στο κέντρο του μουσείου, δίπλα σε ένα από τα μικρότερα πλανητάρια του κόσμου (στο οποίο είδαμε ένα εξαιρετικό video για την Zeiss), δεσπόζει ο πρώτος μηχανικός προτζέκτορας.

ZEISS-Milvus-first-day-25

ZEISS-Milvus-first-day-3

Προχωρώντας με την ξενάγηση είδαμε τους ειδικούς τομείς με τα γυαλιά που η Zeiss έφτιαχνε κατά την διάρκεια των τελευταίων περίπου 160 χρόνων, φυσικά τα μικροσκόπια (στα οποία ήταν πρωτοπόρος), τα τηλεσκόπια, τα κιάλια και φυσικά τον τομέα με τις φωτογραφικές μηχανές που έχει κατασκευάσει η εταιρεία, ανάμεσα στις οποίες και κινηματογραφικές κάμερες αλλά και κάμερες αεροφωτογράφισης (από τον Β’ Π.Π.).

ZEISS-Milvus-first-day-8

ZEISS-Milvus-first-day-17

ZEISS-Milvus-first-day-9

ZEISS-Milvus-first-day-11

ZEISS-Milvus-first-day-10

ZEISS-Milvus-first-day-13

ZEISS-Milvus-first-day-12

ZEISS-Milvus-first-day-15

ZEISS-Milvus-first-day-18

ZEISS-Milvus-first-day-19

ZEISS-Milvus-first-day-14

Το μονόκυαλο του Ναπολέοντα, που βρέθηκε στο πεδίο μάχης του Βατερλώ

Το μονόκυαλο του Ναπολέοντα, βρέθηκε στο πεδίο μάχης του Βατερλώ

ZEISS-Milvus-first-day-7

ZEISS-Milvus-first-day-4

ZEISS-Milvus-first-day-6

Σύστημα αεροφωτογράφισης

Σύστημα αεροφωτογράφισης

Στη κεντρική αίθουσα του μουσείου τέλος βρίσκονται και πολλά εκθέματα που αφορούν την πιο σύγχρονη ιστορία της Zeiss και τους περισσότερους τομείς που δραστηριοποιείται.

zeiss-museum-of-optics_01

Ακολούθησε η ξενάγηση μας στην γραμμή παραγωγής των κινηματογραφικών φακών της εταιρείας, σειρές Master, Ultra και Master Anamorphic, χώροι που απαγορεύονται οι λήψεις φωτογραφιών.

H προσήλωση στην ποιότητα ήταν ορατή δια γυμνού οφθαλμού και ότι έχουμε δει στα video της εταιρείας από τα έγκατα των εργοστασίων της είναι πέρα για πέρα αλήθεια.

Σε περίπτωση που βρεθείτε ποτέ στην περιοχή του Άαλεν (1.5 ώρα από τη Στουτγάρδη) προγραμματίστε οπωσδήποτε επίσκεψη στο μουσείο της Zeiss και δεν θα χάσετε.

ZEISS-Milvus-first-day-1

Ευχαριστούμε τη Zeiss για την ευκαιρία που μας έδωσε να βρεθούμε στο μουσείο της.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Lenses Zeiss Zeiss Lenses
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!