ZEISS Milvus: Hands On και Test Shots με τους νέους φακούς


ZEISS Milvus: Hands On και Test Shots με τους νέους φακούς

Ξεκινάμε με μερικές παρατηρήσεις:
– λόγω της δυσκολίας στη κίνηση (χτύπημα στο δεξί πόδι και χρήση πατερίτσας) είχα την ευκαιρία να φωτογραφίσω με τους νέους φακούς, αλλά όχι όπως θα ήθελα
– η Nikon D610 που χρησιμοποίησα δεν έχει ειδική οθόνη για manual εστίαση
– δεν χρησιμοποίησα το live view της μηχανής, με την μεγέθυνση, που αν και κάνει την εστίαση πιο εύκολη, περιορίζει πολύ τις κινήσεις και την ταχύτητα λήψης
– η Nikon D610 έχει την κατάλληλη ανάλυση (24 megapixels) για την δοκιμή των Milvus φακών
– ο χρόνος που είχα με κάθε φακό ήταν λίγος για να βγάλω ασφαλή και τελικά συμπεράσματα
– αν θέλετε να δείτε τις φωτογραφίες σε πλήρη ανάλυση και να μελετήσετε τα EXIF στοιχεία πατήστε πάνω στην εικόνα για να μεταβείτε στη σελίδα του pttlgr στο Flickr
– οι φωτογραφίες στο Flickr δεν έχουν δεχτεί επεξεργασία, παρά μικρές διορθώσεις στην έκθεση και μερικές ένα ελαφρύ κροπάρισμα. Η εξαγωγή από τα RAW αρχεία έγινε μέσω του Adobe Lightroom.

ZEISS Milvus 1.4/21

O ZEISS Milvus 21mm με f/1.4 είναι ένας ευρυγώνιος prime φακός κατάλληλος για τοπίο και αρχιτεκτονική φωτογραφία.

Το μέγεθος και το βάρος του είναι ικανοποιητικό για κάποιο που θέλει ένα φακό που να εκμεταλλεύεται την ανάλυση της μηχανής του.

Στην εστίαση δεν με δυσκόλεψε, κάτι το οποίο δεν το περίμενα (λόγω του ευρυγώνιου εστιακού μήκους), ενώ η ελάχιστη απόσταση εστίασης που είναι 22 εκατοστά είναι ικανοποιητική για κοντινό καδράρισμα στο θέμα.

Γενικά είναι ένας φακός που αν και θέλω να τον τεστάρω περισσότερο, κρίνω ότι θα αρέσει στους λάτρεις του τοπίου και της αρχιτεκτονικής φωτογραφίας.

ZEISS-Milvus-11

ZEISS-Milvus-12

ZEISS-Milvus-13

ZEISS-Milvus-test-shots-18

ZEISS-Milvus-test-shots-17

ZEISS Milvus 2/35

Ο ZEISS Milvus στα 35mm με f/2 ήταν ο φακός που με δυσκόλεψε περισσότερο. Δυστυχώς η μηχανή μου δεν έχει την ειδική focusing screen της Nikon ή έστω μία διόπτρα μεγέθυνσης για να μπορέσω να τον χρησιμοποιήσω με ευκολία.

Από θέμα βάρους και μεγέθους πρόκειται για τον πιο compact φακό της σειράς (μαζί με τον ZEISS Milvus 2/50) και δεν θα δυσκολέψει τον χρήστη του.

ZEISS-Milvus-15

ZEISS-Milvus-16

ZEISS-Milvus-test-shots-6

ZEISS-Milvus-test-shots-5

ZEISS-Milvus-test-shots-4

ZEISS Milvus 2/50

Ο ZEISS Milvus στα 50mm με f/2 είναι ένας macro φακός σε ωραίο μέγεθος και διαστάσεις, για όποιον θέλει να έχει ένα φακό υψηλής ποιότητας μαζί του.

Στην εστίαση τον βρήκα άνετο και από απόδοση είναι από τους φακούς που μου άρεσε περισσότερο.

ZEISS-Milvus-5

ZEISS-Milvus-6

ZEISS-Milvus-4

ZEISS-Milvus-test-shots-12

ZEISS-Milvus-test-shots-13

ZEISS Milvus 1.4/50

Ο ZEISS Milvus στα 50mm με f/1.4 είναι ένας πολύ ωραίος φακός, νομίζω όμως ότι θα τον ήθελα πιο ελαφρύ, καθώς το βάρος του ξεπερνάει ακόμα και το βάρος του Milvus στα 100mm.

ZEISS-Milvus-3

ZEISS-Milvus-1

ZEISS-Milvus-2

ZEISS-Milvus-test-shots-11

ZEISS-Milvus-test-shots-10

ZEISS-Milvus-test-shots-9

ZEISS-Milvus-test-shots-8

ZEISS-Milvus-test-shots-7

ZEISS Milvus 1.4/85

Ο ZEISS Milvus στα 85mm με f/1.4 είναι ο πιο βαρύς και ογκώδης φακός της σειράς, με βάρος πάνω από 1.2 κιλό. Τον βρήκα πολύ βαρύ για τις προτιμήσεις μου αν και οι φωτογραφίες που δίνει είναι στο ανώτατο επίπεδο.

Τον συγκεκριμένο φακό φαντάζομαι ότι θα τον επέλεγε πιο εύκολα εκείνος ο φωτογράφος που δουλεύει σε studio και δεν κινείται με τον εξοπλισμό του πάνω του.

ZEISS-Milvus-17

ZEISS-Milvus-18

ZEISS-Milvus-19

ZEISS-Milvus-test-shots-2

ZEISS-Milvus-test-shots-1

ZEISS-Milvus-test-shots-3

ZEISS Milvus 2/100

Ο ZEISS Milvus στα 100mm με f/2 αν και μεγάλος σε όγκο δεν είναι ο πιο βαρύς φακός της σειράς, ούτε καν ο δεύτερος πιο βαρύς (αυτός είναι ο Milvus1.4/50). Αποδίδει πολύ καλά και η εστίαση μαζί του ακόμα και χωρίς καμία βοήθεια από τη μηχανή είναι πολύ εύκολη.

ZEISS-Milvus-7

ZEISS-Milvus-9

ZEISS-Milvus-8

ZEISS-Milvus-test-shots-16

ZEISS-Milvus-test-shots-15

ZEISS-Milvus-test-shots-14

Γενικά μιλώντας οι νέοι ZEISS Milvus έχουν πολύ στιβαρή κατασκευή που εμπνέει σιγουριά ακόμα και όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές, ενώ τα κρύσταλλα τους είναι εξαιρετικά από θέμα απόδοσης χρωμάτων, αντίθεσης και δυναμικού εύρους. Φυσικά αυτό έχει αντίκτυπο στον όγκο και πιο πολύ στο βάρος τους αλλά είναι ένας συμβιβασμός που αναγκαστικά πρέπει να γίνει.

Οι 6 φακοί απευθύνονται σε διαφορετικού είδους φωτογράφους και νομίζω ότι κάθε φωτογράφος θα ήθελε να είχε κάποιον από όλους στην τσάντα του. Φυσικά η τιμή τους είναι απαγορευτική για πολλούς φωτογράφους, αλλά δυστυχώς η ποιότητα τους δεν επιτρέπει κάτι διαφορετικό.

Έχοντας τη Nikon D610 χρησιμοποίησα τις εκδόσεις για Nikon, F Mount (ZF.2), και αυτό που με προβλημάτισε είναι ότι αντί για την μικρή άσπρη βούλα που έχουμε συνηθίσει οι φωτογράφοι με Nikon για την τοποθέτηση του φακού στη μηχανή, οι Milvus έχουν ως σημάδι μία άσπρη γραμμή που ψιλοχάνεται μέσα στις χαραγμένες κλίμακες.
Στην αρχή είδα πολλούς να δυσκολεύονται να τους κουμπώσουν στις μηχανές τους, αλλά φυσικά είναι μία μικρή λεπτομέρεια που την ξεπερνάει κάποιος άμεσα και μόλις κουμπώσει σωστά τον πρώτο φακό.

Ξύπνησε λοιπόν ο γίγαντας;

Αν με ρωτάτε πιστεύω ότι η ZEISS δεν κοιμόταν, απλά σχεδίαζε προσεκτικά την επόμενη κίνηση της στο πεδίο των DSLR μηχανών, πράγμα που φαίνεται και από το γεγονός ότι παρουσίασε όχι ένα, ούτε δύο, αλλά συνολικά 6 φακούς.

Αναμένουμε λοιπόν με πολύ περιέργεια να δούμε τι έχουν να πουν μεγάλες ιστοσελίδες του εξωτερικού για τους νέους φακούς αλλά πιο πολύ αν οι φωτογράφοι θα ξεπεράσουν το θέμα του όγκου και του βάρους με σκοπό να αποκτήσουν όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα φακών για τις υψηλής ανάλυσης DSLR μηχανές τους.

Πως βλέπετε τους νέους φακούς;

Ποιον θα επιλέγατε να αγοράσετε αν δεν υπήρχε οικονομικό θέμα;

Θεωρείτε ότι η ZEISS έκανε καλά που αποφάσισε να βγάλει τη συγκεκριμένη σειρά φακών για DSLR μηχανές;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

1 σχόλιο

  • #
    1

    Ειναι η αφροκρεμα των φακων πιστευω,και πλεον οι τιμες τους κυμαινονται σε φυσιολογικα επιπεδα!Ειναι φακοι οι οποιοι αγοραζονται μια φορα και μενουν στην συλλογη σου για παντα σε αντιθεση με αλλους κατασκευαστες πχ νικον που παραγει τεραστιο μεριδιο φακων στην κινα ακομα και ακριβων(20μμ 1.8)με αποτελεσμα φθηνη κατασκευαστικη ποιοτητα που σου αφηνει ασχημη εμπειρια χρησης και την θεληση αντικαταστασης τους μετα απο καποια χρονια!Αποδεχομαι πως ειναι φθηνοτεροι αλλα οταν αγορασω κατι θελω το καλυτερο,και αυτη την στιγμη η Zeiss βρισκεται για εμενα στην κορυφη και απο αποψη υλικων κατασκευης και απο αποψη εμπειριας χρησης αλλα και οπτικα!

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!