15 συμβουλές για τις κάρτες μνήμης. Τι να κάνετε και τι να μην κάνετε για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο


15 συμβουλές για τις κάρτες μνήμης. Τι να κάνετε και τι να μην κάνετε για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο

Ένας από τους πιο τρομερούς εφιάλτες ενός φωτογράφου είναι να χαλάσει η κάρτα μνήμης του και να χάσει το υλικό που είχε μέσα.
Για ένα επαγγελματία φωτογράφο μία τέτοια κατάσταση είναι καταστροφική για ευνόητους λόγους.
Αλλά και για ένα ένα ερασιτέχνη είναι μία πολύ δυσάρεστη εξέλιξη. Φανταστείτε να έχετε κάνει ένα ταξίδι στην Ισλανδία ή την Αφρική (δύο από τους πιο μαγευτικούς φωτογραφικούς προορισμούς) και όταν γυρίσετε στο σπίτι να ανακαλύψετε ότι η κάρτα μνήμης σας έχει “χτυπήσει” και έχετε χάσει όλες σας τις φωτογραφίες και τα video. Τραγικό έτσι;
Βέβαια όσες προφυλάξεις και να πάρουμε, ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι 100% ότι μία κάρτα μνήμης δεν θα μας προδώσει. Μπορούμε όμως κάνουμε όλες εκείνες τις ενέργειες που θα μειώσουν τις πιθανότητες να πάθουμε τη “ζημιά”.

1. Αγοράστε επώνυμες κάρτες μνήμης και πάντα από κάποιο φωτογραφικό κατάστημα (φυσικό ή ηλεκτρονικό). Κάρτες μνήμης των Sansidk, Lexar, Transcend, Sony, Toshiba, Kingston και όχι κάρτες μνήμης άγνωστων κατασκευαστών από το ebay. Βέβαια έχει αποδειχτεί ότι κυκλοφορούν και “μαϊμού” κάρτες γνωστών εταιρειών, που είναι φτυστές οι original, ειδικά στο ebay, οπότε καλό είναι να προσέχετε πολύ τις αγορές σας και όταν βλέπετε μία πολύ χαμηλή τιμή (σε σχέση με την τιμή που ισχύει στην αγορά) να είστε επιφυλακτικοί.

2. Συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης της μηχανής σας και φροντίστε η κάρτα μνήμης που θα αγοράσετε να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που απαιτούνται. Για παράδειγμα για εγγραφή Full HD video χρειάζεστε κάρτα μνήμης υψηλής ταχύτητας, class 10 και πάνω, αλλιώς τζάμπα θα πάνε οι εγγραφές video που θα κάνετε.

3. Καλό είναι να μην γεμίζετε τελείως τις κάρτες μνήμης σας. Αν για παράδειγμα η κάρτα μνήμης σας χωράει ακόμα 10-15 φωτογραφίες καλό είναι να βάλετε μία άδεια και να μην την ζορίσετε.

4. Απενεργοποιήστε την μηχανή σας πριν αφαιρέσετε την κάρτα μνήμης. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πρόκειται να αντιμετωπίσετε πρόβλημα αν αλλάξετε κάρτα μνήμης με τη μηχανή ενεργοποιημένη, δεν χρειάζεται να το ριψοκινδυνέψετε.

5. Μην αφαιρείτε ποτέ την κάρτα μνήμης αν το λαμπάκι της υποδοχής της αναβοσβήνει ή μένει σταθερά αναμμένο. Σε μία τέτοια περίπτωση σημαίνει ότι η μηχανή ακόμα γράφει την τελευταία εικόνα που δημιουργήσατε στην κάρτα μνήμης και εκτός από την περίπτωση να χάσετε την τελευταία φωτογραφία, κανείς δεν αποκλείει την περίπτωση να δημιουργήσετε μεγαλύτερα προβλήματα.

6. Αποθηκεύετε τις κάρτες μνήμης σας πάντα σε θήκες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πλαστική θήκη που είχε η κάρτα μνήμης στη συσκευασία της ή να αγοράσετε κάποια από τις ειδικές θήκες που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

7. Βρείτε ένα σύστημα για να ξέρετε ποιες κάρτες σας είναι γεμάτες και ποιες όχι. Για παράδειγμα τις κάρτες που γεμίζουν μπορείτε να τις βάζετε πάντα σε μία συγκεκριμένη θήκη της τσάντας σας και τις άδειες σε μία άλλη θήκη. Μάλιστα μπορείτε να έχετε αυτοκόλλητα πάνω στις θήκες που να σας υπενθυμίζουν σε ποια θήκη πάει τι.

8. Φροντίστε η μπαταρία της μηχανής σας να μην εξαντληθεί την ώρα που φωτογραφίζετε. Λίγο πριν εξαντληθεί η μπαταρία της μηχανής σας, αντικαταστήστε την με μία γεμάτη. Στη περίπτωση που κατά την εγγραφή μίας φωτογραφίας από τη μηχανή στην κάρτα μνήμης, απενεργοποιηθεί η μηχανή, κινδυνεύετε εκτός από το να χάσετε την συγκεκριμένη φωτογραφία, να δημιουργήσετε πρόβλημα στη κάρτα μνήμης.

9. Σβήστε το υλικό από την κάρτα μνήμης σας, μόνο όταν έχετε μεταφέρει όλο το υλικό σας στον Η/Υ σας και έχετε κάνει και το απαραίτητο back-up σε ένα δεύτερο σκληρό ή σε DVD.

10. Για να σβήσετε το υλικό από την κάρτα μνήμης σας χρησιμοποιήστε την εντολή του Menu “Διαμόρφωση” (Format) και όχι την εντολή “Διαγραφή όλων” (Delete all).

11. Προσέχετε πάρα πολύ κατά την τοποθέτηση της κάρτας μνήμης στη μηχανή ή στον αναγνώστη καρτών μνήμης που μπορεί να έχετε. Αν η κάρτα μνήμης δεν μπαίνει εύκολα, τότε το πιο πιθανό είναι να την έχετε βάλει λάθος ή να έχει υποστεί κάποια ζημιά. Ειδικά για τις Compact Flash βεβαιωθείτε ότι όλα τα Pin της υποδοχής της μηχανής ή του αναγνώστη είναι OK και δεν υπάρχει κανένα στραβωμένο pin. Στην περίπτωση που δείτε κάποιο pin στραβωμένο μην επιχειρήσετε τίποτα μόνοι σας. Απευθυνθείτε σε κάποιο service φωτογραφικού εξοπλισμού. Επίσης αν δείτε ότι η Compact Flash έχει κάποια γρατζουνιά ή έχει τρυπήσει σε σημείο κοντά στις κανονικές υποδοχές που έχει, μην την χρησιμοποιήσετε γιατί μπορείς να κάνετε ζημιά στη μηχανή σας.

12. Μην αφήνετε τις κάρτες μνήμης σας να περνάνε μέσα από το ειδικό μηχάνημα στον έλεγχο των αεροδρομίων. Αν και προσωπικά δεν έχω αντιμετωπίσει ποτέ πρόβλημα, μπορείτε να το αποφεύγετε.

13. Όταν λείπετε εκτός βάσης για πολλές ημέρες, σε κάποιο μακρινό ταξίδι, βρείτε ένα τρόπο να αποθηκεύετε καθημερινά τις φωτογραφίες σας, σε κάποιο αποθηκευτικό μέσο εκτός της κάρτας μνήμης σας. Μπορείτε να έχετε μαζί σας ένα μικρό laptop με μεγάλο σκληρό δίσκο, να επισκεφτείτε ένα τοπικό internet-cafe και να τις αποθηκεύσετε σε ένα εξωτερικό σκληρό δίσκο που θα έχετε μαζί σας ή σε DVD, ή να τις ανεβάσετε σε κάποια υπηρεσία cloud. Ειδικά οι νέες φωτογραφικές μηχανές με συνδεσιμότητα WiFi είναι ιδανικές για κάτι τέτοιο.

14. Αν μπορείτε, ανά δύο με τρία χρόνια, αλλάζετε τις κάρτες μνήμης σας με καινούργιες. Το συγκεκριμένο tip το έμαθα από φωτορεπόρτερ μεγάλου φωτογραφικού πρακτορείου στο εξωτερικό και φυσικά μιλάμε για κάρτες μνήμης που χρησιμοποιούνται πάρα πολύ. Πολλοί φωτογράφοι με μεγάλο όγκο δουλειάς (εκατοντάδες χιλιάδες φωτογραφίες το χρόνο) προχωρούν στην παραπάνω πρακτική για να είναι πιο σίγουροι για τις κάρτες μνήμης που χρησιμοποιούν (το ίδιο κάνουν και με τους σκληρούς δίσκους που χρησιμοποιούν). Προσωπικά δεν ακολουθώ την συγκεκριμένη τακτική, κυρίως λόγω του οικονομικού θέματος που δημιουργείται.

15. Τέλος, στην περίπτωση που κάποια κάρτα μνήμης βγάλει πρόβλημα, μην την ξανά-χρησιμοποιήσετε. Μία κάρτα μνήμης που έχει βγάλει μία φορά πρόβλημα είναι αναξιόπιστη και δεν αξίζει να χάσετε και άλλες φωτογραφίες.

Επίσης στην περίπτωση που κάποια κάποια κάρτα μνήμης “χτυπήσει” ή την διαγράψετε κατά λάθος, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα ειδικά προγράμματα ανάκτησης φωτογραφιών και video που υπάρχουν και τα οποία δίνονται συνήθως στο πακέτο των καρτών μνήμης υψηλών προδιαγραφών, όπως οι ακριβές σειρές των Sandisk και Lexar. Ειδικά αν διαγράψετε κατά λάθος την κάρτα σας, αποφύγετε πάση θυσία να την χρησιμοποιήσετε μέχρι να προσπαθήσετε να ανακτήσετε το υλικό που έχετε χάσει. Αν δεν έχετε πρόσβαση σε κάποιο πρόγραμμα ανάκτησης υλικού απευθυνθείτε σε κάποιο service φωτογραφικού εξοπλισμού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

How to Memory Cards pttlgr articles
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

43 σχόλια

  • #
    1

    αυτό με την μαγνητική πύλη του αεροδρομίου όχι απλά δεν ισχύει, αλλα είναι και ένας τεράστιος μύθος, όπως και με το μηχάνημα X-RAY(ήταν επικίνδυνο για τα film που είχαν πάνω απο 1600ASA, για τα ψηφιακά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα)). όσο δούλευα στο αεροδρόμιο, είχα πάνω μου μια δισκέτα (floppy disk) και δεν την έβγαζα ποτέ απο πάνω μου, μετά απο 3 μήνες που την περνούσα σχεδον καθε μερα πανω απο 20 φορές, δεν χάθηκε το παραμικρό απο μέσα, και ας είναι μαγνητικό μέσο αποθήκευσης που περνάει απο μαγνητική πύλη.
    και προσέξτε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ τις μικρορογμές στην μνήμες, που τυχαίνει μια φορά στο εκατομμύριο, αλλα μπορεί να σου κάνει τεράστια ζημιά. εγώ απο μικρορωγμή που δεν την είχα δει(που λογικά έγινε απο όταν την έβγαλα απο το card reader) μου χάλασε την φωτογραφική και έπαθα ζημιά 150€

  • #
    1

    16. Δεν κάνουμε Power-off αμέσως μόλις πάρουμε μια φωτογραφία/βίντεο και δείχνει “Busy/Saving”.

  • #
    1

    το 3 δεν παίζει.. Δεν ζορίζονται τα ηλεκτρονικά μιας κάρτας αν την γεμίσεις τελείως.. Τι είναι βαρέλι με νερό να σπάσει από το βάρος.. χαχαχα :) :)

    • #
      1

      nai kai egw de to kovw na isxuei

      • #
        1

        Δεν ξέρω αν κινδυνεύουν τα αρχεία σε φωτογραφικές, αλλά σε κινητό που τραβούσε βίντεο γέμισε η κάρτα και το βίντεο δεν αποθηκεύτηκε σωστά και ήταν 2GB καμμένο αρχείο που δεν άνοιγε με κανένα πρόγραμμα (ξέρω από προγράμματα) και τελικά διαγράφτηκε

      • #
        1

        καλό είναι να μην φέρνουμε τις κάρτες στα όρια τους.

  • #
    1

    Αν αφησουμε καρτα μνημης κοντα σε ηχειο υπολογιστη για μερικες ωρες μπορει να παθει κατι;

  • #
    1

    εχω χασει της φωτογραφιες μου θα μπορεσω να της ξανα ανακτησω στην καρτα μνημης την ειχα στην θηκη της μηχανης μου . η καρτα ειναι trnscend και με ποιο τροπω θα μπορεσω ευχαριστω πολυ εκτον προτερων

    • #
      1

      αν δεν είχε η κάρτα μνήμης όταν την αγόρασες μαζί της κάποιο λογισμικό ανάκτησης δεδομένων θα μπορούσες να ρωτήσεις σε κάποιο κατάστημα φωτογραφικών αν μπορούν να σε βοηθήσουν.

  • #
    1

    Όσον αφορά το 10, η κάρτα μνήμης είναι μνήμη τύπου flash και οι flash μνήμες έχουν περιορισμένο κύκλο εγγραφών. Κάθε φορά που κάνουμε format μειώνουμε τη διάρκεια ζωής της κάρτας γιατί ουσιαστικά την επανεγγράφουμε από πάνω. Οπότε όχι, η διαγραφή τον φωτογραφιών είναι πολύ καλύτερη ιδέα από το format.

    Επίσης υπάρχει ένας ακόμα λόγος, σε περίπτωση που διαγράψουμε κάτι κατά λάθος αν δεν έχουμε προλάβει να γράψουμε επιπλέον δεδομένα στην κάρτα, τότε είναι αρκετά εύκολο χρησιμοποιώντας ειδικά προγράμματα να ανακτήσουμε τις διεγραμμένες φωτογραφίες. Στη περίπτωση του format όμως τις χάσαμε για πάντα.

    • #
      1

      οι κατασκευαστές των μηχανών και των καρτών μνήμης προτείνουν να γίνεται format στις κάρτες μνήμης για την καλύτερη λειτουργία τους (μάλιστα πριν την πρώτη χρήση θεωρείται απαραίτητο).
      Για παράδειγμα από το site της Nikon: Για να αξιοποιήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια κάρτα μνήμης, φροντίστε πάντα να τη φορμάρετε στη φωτογραφική μηχανή αφού δημιουργήσετε εφεδρικά αρχεία των φωτογραφιών σε κάποιον υπολογιστή
      Θα το βρεις εδώ:https://nikoneurope-el.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/30143

      Ως επαγγελματίας έχω γράψει σε κάρτες χιλιάδες των χιλιάδων φωτογραφίες και πάντα τις κάνω format. Ποτέ δεν είχα θέμα με την διάρκεια ζωής τους.

      Οπότε όχι, η διαγραφή δεν είναι η σωστή κίνηση, αλλά το format (διαμόρφωση). Και αυτό γιατί πρέπει να είσαι σίγουρος ότι οι κάρτες μνήμης θα λειτουργήσουν σωστά κατά την χρήση που είναι πολύ πιο σημαντικό από το να χρειαστεί να αλλάξουμε μία ή δύο κάρτες μνήμης μετά από αρκετά χρόνια χρήσης. Επιπλέον φαντάζομαι ότι για να φτάσεις στο όριο ζωής της κάρτας μνήμης (ειδικά των επώνυμων) χρειάζεται να περάσει πολύ καιρός.

      Άλλωστε το σωστό είναι περιοδικά και ανά μερικά χρόνια να αντικαθιστούμε τις κάρτες μνήμης που χρησιμοποιούμε.

      Το τελευταίο που αναφέρεις δεν το καταλαβαίνω…Εννοείται όπως και το γράφω και στο άρθρο ότι ΠΑΝΤΑ κάνουμε διπλό back up στις εικόνες μας πριν κάνουμε format σε μία κάρτα…οπότε είναι καθαρά θέμα να έχουμε ένα σωστό workflow και να το τηρούμε…

  • #
    1

    Παρακαλώ, θέλω να ρωτήσω κάτι για τις κάρτες μνήμης. Εχω την βιντεοκάμερα JVC GY-HM100E και δέχεται 2 κάρτες έως 32 GB η καθεμιά. Οι κάρτες που χρησιμοποιώ τώρα δέν παρουσιάζουν πρόβλημα (τις έχω από το εξωτερικό, δέν ξέρω εάν παίζει ρόλο αυτό) αλλά κάθε κάρτα που αγοράζω στην Ελλάδα δέν την δέχεται η κάμερα και μου δείχνει ένδειξη INSUFFICIENT SPACE. Οι κάρτες μου όλες είναι SANDISK EXTREME PRO 10 με 45ΜΒ/s’ και οι καινούριες (που δέν δουλεύουν) 45ΜΒ/s’ και 95MB/s’. Σέν είναι προβληματικές διότι σε άλλη κάμερα δουλεύουν κανονικά. Τί μπορεί να είναι το πρόβλημα;
    Ευχαριστώ για τυχόν βοήθεια και συμβουλή.

    • #
      1
      ΑΠΑΝΤΗΣΗ Αντώνης Πετρόπουλος | 18 Απριλίου 2015 στις 17:33

      Ίσως αν κάνεις format τις κάρτες μέσα από τη συγκεκριμένη βιντεοκάμερα να λειτουργήσουν

    • #
      1

      Λογικά δεν παίζει κανέναν ρόλο αλλά μήπως είναι locked από το πλαινό κουμπάκι τους και παίζει ρόλο στην συγκεκριμένη βιντεοκάμερα;

  • #
    1

    Γιώργο πολύ περίεργο αυτό που αναφέρεις…δεν το έχω ξανασυναντήσει, θα το προωθήσω μία στο facebook μήπως και κάποιος γνωρίζει να βοηθήσει.

  • #
    1

    Σύμφωνα με την παρακάτω ανακοίνωση της SanDisk, η εν λόγω κάμερα, όταν κατασκευάστηκε, υποστήριζε κάρτες μέχρι class 6. Για να αναγνωρίσει τις γρηγορότερες class 10, η JVC κυκλοφόρησε ένα νέο firmware.

    Ανακοίνωση: http://goo.gl/8GWhZd

    Firmware: http://goo.gl/u5xRW7

  • #
    1

    Συνήθως το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται όταν οι κάρτες δεν είναι φορμαρισμένες στην μηχανή. Το ότι τις δοκίμασες σε άλλες κάμερες και ίσως σε φωτογραφική και όχι βιντεοκάμερα της ίδιας μάρκας, δείχνει ότι οι κάρτες είναι εντάξει, αλλά ενισχύει την ανάγκη για φορμάτ στην συγκεκριμένη κάμερα.

    Το πρόβλημα εμφανίζεται επίσης, όταν τα αρχεία που έχουν γραφτεί, τα διαγράφεις μέσω Windows (και ειδικά με την χρήση αναγνώστη καρτών) και όχι μέσω της κάμερας. Τα Windows αφήνουν “σκουπίδια” στην κάρτα μνήμης, ενώ στην ουσία δεν διαγράφουν τα αρχεία, αφού παραμένουν στον κάδο ανακύκλωσης (άρα ο χώρος στην κάρτα μνήμης είναι ακόμα δεσμευμένος).

    Η λύση είναι απλή. ΦΟΡΜΑΤ μέσω της ίδιας κάμερας.

  • #
    1

    Ευχαριστώ για τις ενημερώσεις σας και τις συμβουλές σας. Έκανα αρκετές φορές Φορματ τις κάρτες μέ την κάμερα αλλά τίποτα δέν έγινε. Εξακολουθεί τό πρόβλημα. Οι κάρτες που τώρα χρησιμοποιώ, είναι SanDisk Extreme Pro class 10, η μία είναι 32Gb και οι άλλες δύο είναι από 16Gb. Και οι τρείς είναι 45MB/Sec. και δέν υπάρχει πρόβλημα. Οι νέες που αγόρασα από Ελλάδα είναι ίδιες και 32Gb, αλλά η μία είναι σε ταχύτητα 95MB/Sec και πιστεύοντας ότι αυτό είναι το πρόβλημα αγόρασα και άλλη με 45MB/Sec αλλά τό ίδιο πρόβλημα υπάρχει. Δέν τις αναγνωρίζει η κάμερα. Όντως μία τέταρτη κάρτα πού έχω από το εξωτερικό και την χρησιμοποιούσα για την κάμερα, την έβαλα κάποτε σε άλλη συσκευή (κάμερα αυτοκινήτου) και όταν γέμισε έσβησα τά αρχεία από τον υπολογιστή μου. Έκτοτε δέν την δέχεται η βιντεοκάμερά μου και είναι μάλλον αυτό που μου γράψατε για τά Windows ότι κρατάει “σκουπίδια”. Φοβάμαι ότι εάν κάτι πάθουν οι υπάρχουσες κάρτες μου δέν θα μπορώ να χρησιμοποιήσω άλλες κάρτες και η κάμερα μου (2.700 δολ) θα αχρηστευτεί. Ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθειά σας και θα περιμένω τυχόν νέες πληροφορίες.

  • #
    1

    Έστειλα πρίν λίγο μήνυμα αλλά αμέσως μετά έκανα αυτό που μου είπε ο Φώτης Μανδάλης για το firmware και τώρα ΔΕΧΤΗΚΕ τις κάρτες. Δημιουργήθηκε όμως άλλο “πρόβλημα”. Ενώ πρίν κάνω το σημερινό Update όταν έκανα φορματ τις γεμάτες κάρτες, τις φορμάριζε αμέσως και επέστρεφε η κάμερα κανονικά για νέα εγγραφή. Τώρα όμως σε κάθε φόρματ μου κάνει πάντα “ARM Uptading” και όταν τελειώσει πρέπει να βγάζω την μπαταρία και μετά το AC ρεύμα (όπως μου υπέδειξε στις οδηγίες η JVC) και να ανοίγω την κάμερα και πάλι. “Πονοκέφαλος” είναι αυτό και δέν ξέρω εάν έτσι πρέπει να γίνεται από εδώ και πέρα.

    Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

  • #
    1

    Από ένα μακρινό ταξίδι στην Ασία μου έμειναν δύο κάρτες μία LEXAR SDHC 4gb και μία KINGSTON MICRO SD (κινέζικη) που, από παραδρομή, “γράφτηκε” η κάθε μία από δύο διαφορετικές κάμερες (NIKON και SONY) με αποτέλεσμα να μη μπορώ να κατεβάσω το σημαντικό για μένα υλικό τους ενώ μου δείχνουν “σφάλμα”. Ζήτησα τη βοήθεια κάποιων μαγαζιών στην Αθήνα (όχι απολύτως ειδικών) αλλά με αρνητικό αποτέλεσμα. Μήπως κάποιος μπορεί να με βοηθήσει να κατεβάσω το υλικό τους?
    Eυχαριστώ θερμά για κάθε βοήθεια!

  • #
    1

    Οι παλιες OLYMPUS που μπορουν να χρισιμοποιήσουν καρτες μνήμης minisd με τον προσαρμογέα MASD-1 μεχρι πόσα gb κάρτες mini sd δεχονται ? Ισχύει και εδώ το όριο των 2GB, ΄όπως με τις XD ?

  • #
    1

    Πέρασα τις φωτογραφίες μου στο laptop, πάτησα εξαγωγή και τώρα μου λέει σφάλμα στην κάρτα μνήμης και έχει να επιλέξω διαμόρφωση η απενεργοποίηση. Να πατήσω διαμόρφωση, έτσι και αλλιώς τις έχω ευτυχώς τις φωτογραφίες, ή μπορώ να κάνω κάτι καλύτερο? και η κάρτα μνήμης μήπως έπαθε κάτι, κάνει να την χρησιμοποιώ ακόμα ή είναι επικίνδυνο???

    • #
      1

      άνοιξε πρώτα τις φωτογραφίες να δεις ότι τις προβάλλει ο υπολογιστής χωρίς πρόβλημα σε μεγάλο μέγεθος και μετά αφού είναι σίγουρο 100% ότι τις έχεις όλες κάνε format. απλά έχε υπόψη σου ότι μπορεί να το ξανακάνει, εγώ θα την άλλαζα με μία καινούργια ή ανάλογα τη μάρκα θα πήγαινα στο κατάστημα που την πήρα για την εγγύηση.

  • #
    1

    Υπάρχει το πρόγραμμα Recuva το οποίο “ξεθάβει” την τελευταία πληρότητα της κάρτας. Εφανίζει τα αρχεία και η τα ανακτάς όλα η επιλέγεις ποιά

  • #
    1

    Είμαι φανατικός φίλος της φωτογραφίας. Έχω μια NIKON κάμερα συνέχεια στην τσέπη μου. Φωτογραφίζω και βιντεοσκοπώ ότι μου αρέσει. Ασχολούμαι χρόνια ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΑ. Βρίσκω ενδιαφέρουσα την σελίδα σας και πιστεύω ότι έχω να μάθω πολλά που δεν ξέρω. Αποθηκεύω την διεύθυνση σας για να την επισκέπτομαι

  • #
    1

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Με το Recuva ανακτούμε αρχεία και από τον υπολογιστή που κατα λάθος έχουμε διαγράψει..αλλά και όλα , διαρκεί κάποια ώρα, αλλά επαναφέρει να επιλέξεις χιλιάδες αρχεία. Τα επιλέγεις και τα βάζεις σε κάποιον Φάκελο χωριστό για να τα επεξεργαστείς…Όλων των ειδών αρχεία

  • #
    1

    Μόλις ανοίξω την φωτο μηχανή μου βγάζει το μήνυμα
    ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΗ ΚΑΡΤΑ ΜΝΗΜΗΣ και δεν μπορώ να φωτογραφίσω
    Δεν έχω χάσει το υλικό που είναι μέσα
    Τι μπορώ να κάνω για να ξεκλειδωσει?

  • #
    1

    Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω… Είναι καλύτερα να αγοράσω έναν σκληρό δίσκο και να περνάω τις φωτογραφίες μου εκεί ή να αγοράζω κάρτες μνήμες μέχρι να γεμίζει η κάθε μια?
    Στο σκληρό δίσκο (ή ίσως κάποιο μεγάλο στικακι) απλα σκέφτομαι ότι θα είναι πιο εύκολο να τα έχω σε φακέλους και πιο οργανωμένα απλα φοβάμαι μη χαθεί τίποτα σε περίπτωση που κολλήσει κάποιον υιό.. τι θα μου προτεινετε?

    • #
      1

      2 σκληρούς δίσκους και αποθηκεύεις εκεί δύο φορές. ο ένας χρησιμοποιείται σαν back up. Καλής ποιότητας σκληρούς, όχι πολύ φθηνούς και αποθήκευση ο καθένας σε διαφορετικό σημείο, μακριά από υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες.

  • #
    1

    Το Pttl.gr το ανακάλυψα προχτές, πολύ χρήσιμα τα άρθρα για εμάς τους ερασιτέχνες που αγαπάμε πολύ τη φωτογραφία. Ευχαριστούμε πολύ. Συνεχίστε.

  • #
    1

    Καλησπέρα σας, θα ήθελα μια συμβουλή!!! Αποφάσισα τις φωτογραφίες μου να μη τις περνάω σε σκληρό δίσκο Αλλά να τις έχω στην κάρτα μνήμης μαινόταν γεμίζει κάποια να αλλάζω… Αυτό το καιρό χρησιμοποιώ μια καρτα 16GB στην οποία εχω περίπου 700 Φωτογραφίες… επριδη θα πάω εξαημερο ταξίδι θα μου προτείνατε να γεμίσω την μια κάρτα μνήμης και αν δεν μου φτάσει να συνεχίσω στην επόμενη ή να ξεκινήσω απ την επόμενη? Επισης ενας αριθμος “4K” που έχει τι σημαίνει?

    • #
      1

      καταρχήν δεν σου προτείνουμε να ακολουθείς το συγκεκριμένο σύστημα. Οι κάρτες είναι μικρές και μπορεί να χαθούν, ενώ μπορεί να σπάσουν, αλλά μπορεί να παρουσιάσουν και πρόβλημα.
      Οι φωτογραφίες πρέπει οπωσδήποτε να αποθηκεύονται σε δύο διαφορετικούς σκληρούς δίσκους για παν ενδεχόμενο.
      4Κ σημαίνει ότι ειναι κατάλληλες για λήψεις video 4K

  • #
    1

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ
    ΈΒΑΛΑ ΚΩΔΙΚΌ ΚΛΕΙΔΩΜΑΤΟΣ
    ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΜΝΗΜΗΣ

    ΤΟΝ ΟΠΟΊΟ ΔΕΝ ΜΟΥ ΤΟΝ ΔΕΧΕΤΑΙ

    ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΗΝ ΞΕΚΛΕΙΔΩΣΩ
    Η ΝΑ ΣΠΆΣΩ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΌ

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!