Λάθη που κάνουμε όταν χρησιμοποιούμε τριπόδι και πως να τα αποφύγετε


Λάθη που κάνουμε όταν χρησιμοποιούμε τριπόδι και πως να τα αποφύγετε

Και αν ένα τριπόδι φαίνεται απλό στην χρήση του υπάρχουν μερικά λάθη τα οποία οι περισσότεροι κάνουν όταν αποφασίσουν να το χρησιμοποιήσουν. Μερικά είναι αθώα αλλά μερικά μπορεί να σας κοστίσουν πολύ ακριβά, όπως ένα σπασμένο φακό ή μία σπασμένη μηχανή.

Πάμε να τα δούμε μαζί ώστε να γνωρίζετε ποια είναι για να τα αποφύγετε.

1. Κακή επιλογή τριποδιού

Σίγουρα τα οικονομικά όλων μας δεν αντέχουν την αγορά ενός πολύ καλού τριποδιού αλλά αυτό δεν μας δικαιολογεί για να αγοράσουμε ένα κακό τριπόδι. Στην παγκοσμιοποιημένη αγορά που ζούμε οι τιμές στις περισσότερες κατηγορίες φωτογραφικών προϊόντων έχουν κατρακυλήσει και μαζί τους και η ποιότητα κατασκευής.

Η αγορά ενός τριποδιού που βρήκατε στα 10 ή 20 ευρώ στο ebay ή κάπου αλλού στο διαδίκτυο δεν είναι η καλύτερη λύση. Συνήθως τα πιο αξιόπιστα τριπόδια είναι πολύ ακριβά (200-300 ευρώ και πάνω) χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορείτε να βρείτε ένα καλό τριπόδι σε τιμή από 60 μέχρι 100 ευρώ. Προτιμήστε να κάνετε υπομονή μαζεύοντας τα χρήματα που χρειάζονται για να πάρετε ένα καλό τριπόδι από το να τρέξετε να αγοράσετε ένα τριπόδι αμφιβόλου ποιότητας και μην ξεχνάτε την φράση του λαού μας “η φτήνια τρώει τον παρά“.

Καταρχήν αποφασίστε για τι χρήση θέλετε το τριπόδι. Θα το χρησιμοποιείτε σε φωτογραφίσεις τοπίων και θα το κουβαλάτε πολλές ώρες στην πλάτη ή δεμένο στην τσάντα σας ή θα το χρησιμοποιείτε για φωτογραφίσεις still life ή macro στο σπίτι σας; Η απόφαση σας αυτή είναι σημαντική, γιατί στην πρώτη περίπτωση θα θέλετε ένα ελαφρύ τριπόδι και στην δεύτερη ένα στιβαρό τριπόδι.
Το βασικότερο είναι να δείτε από κοντά το τριπόδι για να κρίνετε την ποιότητα κατασκευής του. Ελέγξτε την ποιότητα των ασφαλειών των ποδιών του και της κεντρικής κολόνας αλλά και τη σταθερότητα του. Ζητήστε να μάθετε ή αναζητήστε τις πληροφορίες σχετικά με το μέγιστο βάρος που μπορεί να σηκώσει (και συγκρίνετε το με το βάρος του συνδυασμού μηχανής – φακού που χρησιμοποιείτε) και το βάρος που το ίδιο ζυγίζει. Ιδανικά δοκιμάστε το τριπόδι πριν την αγορά του σε κάποιο φωτογραφικό κατάστημα.

2. Το τριπόδι συνήθως μένει στο σπίτι

Ένα από τα πιο σημαντικά λάθη που κάνουν οι φωτογράφοι είναι να αφήνουν το τριπόδι τους στο σπίτι. Ο όγκος και το παραπάνω βάρος του πολλές φορές οδηγούν στην σκέψη “έλα μωρέ δεν θα το χρειαστώ και άσε που μπορώ να βρω ένα σταθερό σημείο να βάλω πάνω την μηχανή μου αν χρειαστεί”.
ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ. Το τριπόδι είναι απαραίτητο εργαλείο ειδικά για φωτογραφίσεις σε χαμηλό φωτισμό ή για την εφαρμογή τεχνικών όπως η δημιουργία HDR εικόνων.

Αν αφήνετε το τριπόδι σας πολύ συχνά στο σπίτι τότε σκεφτείτε ότι μάλλον θα πρέπει να το αντικαταστήσετε με ένα πιο μικρό και ελαφρύ τριπόδι που θα το έχετε πάντα μαζί σας.

3. Κακή χρήση των ποδιών και της κεντρικής κολόνας

Τα τριπόδια αποτελούνται από 3 πόδια που ρυθμίζονται καθ’ ύψος και γωνία και μία κεντρική κολόνα για να έχουμε την δυνατότητα για έξτρα ύψος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχετε το τριπόδι σας αναπτυγμένο στο πλήρες ύψος του.
Το ύψος στο οποίο θα αναπτύξετε το τριπόδι σας θα πρέπει να είναι απόφαση που σχετίζεται με την εικόνα που θέλετε να κάνετε.

Ξεκινήστε αναπτύσσοντας τα πόδια του τριποδιού για να δώσετε στο τριπόδι το κατάλληλο ύψος. Πρώτα αναπτύξτε τα πάνω τμήματα κάθε ποδιού, τα οποία είναι πιο χοντρά και άρα δίνουν καλύτερη σταθερότητα. Τα κάτω τμήματα κάθε ποδιού είναι πάντα πιο λεπτά και για αυτό αναπτύσσονται τελευταία.
Η κεντρική κολόνα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται παρά μόνο σε περίπτωση που η ανάπτυξη των ποδιών δεν δίνει το ύψος λήψης που χρειάζεστε. Ο λόγος είναι ότι η κολόνα δεν προσφέρει μεγάλη σταθερότητα ενώ είναι πιθανόν να κουνιέται από τον αέρα.

pttlgr-003

4. Παράλειψη τοποθέτησης έξτρα βάρους στο τριπόδι

Είτε χρησιμοποιείτε ένα πολύ βαρύ και στιβαρό τριπόδι είτε ένα μικρό και ελαφρύ, μία καλή ιδέα είναι να κρεμάτε βάρος από την κεφαλή για να το κάνετε πιο σταθερό. Μερικά τριπόδια έχουν ειδικό γάντζο στο κάτω μέρος της κεφαλής για αυτό το λόγο.
Βεβαιωθείτε ότι το βάρος που έχετε τοποθετήσει, για παράδειγμα η φωτογραφική σας τσάντα, ακουμπάει στο έδαφος και δεν μπορεί να την κουνήσει ο αέρας και να χαλάσει τις λήψεις σας.

5. Το τριπόδι δεν είναι ευθυγραμμισμένο

Πολλά τριπόδια είναι εξοπλισμένα με μικρά αλφαδάκια που βοηθούν ώστε να τοποθετηθεί το τριπόδι έτσι ώστε να αποφεύγετε τις στραβές φωτογραφίες. Βέβαια πλέον κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει και μέσω του live view των περισσότερων μηχανών.
Χρησιμοποιήστε ένα από τα δύο βοηθήματα για να τοποθετήσετε το τριπόδι σας έτσι ώστε η κεφαλή του να είναι παράλληλη με το έδαφος και τον ορίζοντα.

6. ΠΡΟΣΟΧΗ: το τριπόδι δεν είναι σωστά ασφαλισμένο

Στο τριπόδι βάζετε το βασικό φωτογραφικό σας εργαλείο, την μηχανή με τον φακό σας. Είναι ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ να είσαστε 100% σίγουροι ότι τοποθετήσατε το τριπόδι σας στο σωστό μέρος και ότι έχετε ασφαλίσει με τις ασφάλειες τους τα τρία πόδια του και την κολόνα του.

Δείξτε μεγάλη προσοχή όταν τοποθετείτε το τριπόδι σας σε άμμο (χρησιμοποιήστε πέτρες ή τα ειδικά αξεσουάρ που υπάρχουν για άμμο), χώμα και κοντά σε γκρεμούς και νερό ή όταν φυσάει πολύ αέρας. Μην απομακρύνεστε πριν βεβαιωθείτε ότι το τριπόδι δεν θα πέσει ή δεν θα το παρασύρει ο αέρας.
Επιπλέον σε περίπτωση που είστε σε αστικό περιβάλλον βεβαιωθείτε ότι εκεί που θα τοποθετήσετε το τριπόδι δεν θα περάσει κάποιος άνθρωπος ή κάποιο ζώο και χωρίς να το θέλει θα το πετάξει κάτω.
Φυσικά να έχετε πάντα το νου σας και για αυτούς που ίσως επιχειρήσουν να αρπάξουν το τριπόδι με την μηχανή και να τρέξουν.

pttlgr-004

pttlgr-008

7. ΠΡΟΣΟΧΗ: το quick release plate (πιατάκι γρήγορης απελευθέρωσης) δεν έχει ασφαλίσει

Ένα από τα πιο χρήσιμα εξαρτήματα ενός τριποδιού είναι το quick release plate (πιατάκι γρήγορης απελευθέρωσης), το οποίο έχουμε μόνιμα πάνω στην μηχανή μας (ή στον τηλεφακό μας) και το οποίο μας επιτρέπει γρήγορα και εύκολα να βγάζουμε και να βάζουμε την μηχανή μας στο τριπόδι.
ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ: αυτό το πιατάκι μπαίνει με ένα συγκεκριμένο τρόπο στην κεφαλή του τριποδιού και έχει μία ασφάλεια για να ασφαλίσει.

ΜΗΝ αφήσετε ΠΟΤΕ την μηχανή από τα χέρια σας, μόνη της πάνω στην κεφαλή, αν δεν είστε 100% σίγουροι ότι έχει ασφαλίσει το πιατάκι στην κεφαλή.
Σε διαφορετική περίπτωση θα δείτε στην πρώτη ρύθμιση που θα προσπαθήσετε να κάνετε στην κεφαλή, την μηχανή με τον φακό σας να ταξιδεύουν στο έδαφος και φυσικά κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η Θεά Τύχη θα αποφασίσει για την μοίρα τους.

pttlgr-005

pttlgr-006

pttlgr-007

8. Βόλτες με το τριπόδι με την μηχανή πάνω του

Θα έχετε δει πολλές φορές φωτογράφους να σηκώνουν το τριπόδι τους, με τα πόδια σε ανάπτυξη και την μηχανή πάνω και να περπατάνε.

ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ. Αν μιλάμε για μία απόσταση 3-5 μέτρων έχει καλώς αλλά και πάλι αποφύγετε να κινείστε με το τριπόδι με την μηχανή πάνω του.

Μην ξεχνάτε ότι μία λάθος κίνηση ή ένας λάθος υπολογισμός μπορεί να σημάνει το τέλος της σχέσης σας με την μηχανή ή τον φακό σας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

pttlgr articles Tripods
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

1 σχόλιο

  • #
    1
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ Κατερινα καραγιαννη | 23 Νοεμβρίου 2017 στις 14:59

    Κιτρινο μαυρο κ λευκο

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!