Fujifilm X100s, η ιδανική φωτογραφική μηχανή για φωτογραφίες δρόμου και όχι μόνο.


Fujifilm X100s, η ιδανική φωτογραφική μηχανή για φωτογραφίες δρόμου και όχι μόνο.

Όταν πρωτοείδα από κοντά την X100, πριν 2 χρόνια, εντυπωσιάστηκα από την ποιότητα κατασκευής, την εμφάνιση και τελικά από τις δυνατότητες της.  Εδώ και λίγο καιρό αναμέναμε την αντικατάσταση της και η Fujifilm επιτέλους την ανακοίνωσε και επίσημα. Το όνομα αυτής, X100s. 

Η X100s είναι εξοπλισμένη με τον νέο αισθητήρα APS-C X-Trans CMOS II στα 16.3 megapixel και τον επεξεργαστή EXR Processor II.  Σύμφωνα με την ιαπωνική εταιρεία ο συνδυασμός τους αυξάνει την ανάλυση κατά 25% και μειώνει τον ψηφιακό θόρυβο κατά 30% σε σχέση με την X100.  Σημαντική εξέλιξη η αφαίρεση του optical low pass φίλτρου από τον αισθητήρα, γεγονός που όπως υποστηρίζει η Fujifilm μας δίνει πεντακάθαρες εικόνες υψηλής οξύτητας, χωρίς την παρουσία μουαρέ ή εσφαλμένου χρώματος.

Στο πεδίο του συστήματος αυτόματης εστίασης η X100s αναλαμβάνει τα ηνία της κατηγορίας της, αφού μπορεί να εστιάσει μέσα σε 0.08 δευτερόλεπτα, την μεγαλύτερη ταχύτητα που μπορούμε να δούμε σε τέτοιου είδους φωτογραφική μηχανή.  Σε συνδυασμό με το ότι η αρχική ενεργοποίηση της μηχανής θέλει μόλις μισό δευτερόλεπτο και η ταχύτητα κλείστρου είναι 6 καρέ το δευτερόλεπτο, η X100s είναι ίσως από τις καλύτερες επιλογές για φωτογραφία δρόμου.

Παγκόσμια πρεμιέρα μαζί με την X100s και για το χαρακτηριστικό “Digital Split Image”, δηλαδή την εμφάνιση 2 εικόνων από αριστερά και δεξιά, οι οποίες πρέπει να ευθυγραμμιστούν απόλυτα, όταν είμαστε στην χειροκίνητη εστίαση, για να επιτύχουμε σωστή εστίαση (δηλαδή στην ουσία έχουμε παρόμοιο σύστημα εστίασης με τις φημισμένες rangefinder της Leica). Το νέο χαρακτηριστικό αναμένεται να βοηθήσει ειδικά όσους ασχολούνται με macro φωτογραφίσεις, στις οποίες θέλουμε ακριβέστατη εστίαση.  Επίσης η λειτουργία Focus Peak Highlight, έρχεται να δείξει ακριβώς ποια περιοχή του κάδρου είναι εστιασμένη.  Στο παρακάτω video μπορείτε να δείτε πως εστιάζει μία Leica Μ2 για να πάρετε μία μικρή ιδέα στο περίπου για το πως θα λειτουργεί το χαρακτηριστικό “Digital Split Image”:

Το οφθαλμοσκόπιο παραμένει υβριδικό και μπορεί ο χρήστης να επιλέξει ανάμεσα σε οπτικό και ηλεκτρονικό.  Το οπτικό οφθαλμοσκόπιο (OVF) μας δείχνει το κάδρο μας με απόλυτη καθαρότητα, σαν να κοιτάμε με γυμνό μάτι, ενώ μπορούμε να ρυθμίσουμε την ταχύτητα κλείστρου, το διάφραγμα και το ISO με την βοήθεια των ενδείξεων που μας παρέχονται, χωρίς να χρειαστεί να πάρουμε το μάτι μας από το οφθαλμοσκόπιο.  Το ηλεκτρονικό οφθαλμοσκόπιο (EVF) έχει ανάλυση 2.36 εκατομμύρια dots, κάλυψη του κάδρου 100% και μας παρέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία όπως οπτικό έλεγχο της εστίασης, ισορροπία λευκού, έκθεση και βάθος πεδίου.  Η οθόνη των 2.8″ με 460.000 dots μας παρέχει άνετη θέαση των εικόνων και video που δημιουργούμε.

Ο φακός FUJINON 23mm f/2 (35mm σε 135 φορμά) αποτελείται από 8 οπτικά στοιχεία σε 6 γκρουπ, στα οποία περιλαμβάνεται και ένα διπλής όψης ασφαιρικό στοιχείο, τα οποία μας δίνουν καθαρές και χρωματικά σωστές εικόνες.  Το διάφραγμα των 9 στρογγυλοποιημένων λεπίδων μας δίνει υπέροχο bokeh, ενώ παράλληλα η ειδική επίστρωση HT-EBC αποτρέπει ανακλάσεις και το φαινόμενο του ghosting.  Η ελάχιστη απόσταση εστίασης είναι τα 10 εκατοστά και υπάρχει ενσωματωμένο ND φίλτρο 3 stops.

Δημιουργικά η X100s μας παρέχει την δυνατότητα χρήσης των εξής εφέ:  Film Simulation Modes (αναπαράσταση της απόδοσης των διάσημων έγχρωμων και slide φιλμ της Fujifilm όπως τα Velvia, PROVIA, ASTIA), Pop Colour (ενίσχυση χρωμάτων και κοντράστ), Toy Camera, Miniature, Dynamic Tone,  Partial Colour (διατηρεί ένα χρώμα και μετατρέπει την υπόλοιπη εικόνα Α/Μ), High Key, Low Key, Soft Focus, Multiple Exposure.

Φυσικά μία τέτοια μηχανή δεν θα μπορούσε παρά να καταγράφει Full HD video (1920 x 1080) στα 60 Fps.

Τα χαρακτηριστικά της νέας Fujifilm X100s είναι

  • 16.3 megapixel APS-C X-Trans CMOS II
  • EXR Processor II
  • High Definition Hybrid Viewfinder (OVF / EVF)
  • FUJINON 23mm f/2
  • Intelligent Hybrid AF (ταχύτητα  0.08 δευτ.)
  • Χρόνος αρχικής ενεργοποίησης 0.05 δευτ.
  • 2.8″  Premium Clear LCD (460K dots)
  • Super Intelligent Flash
  • Ταχύτητα κλείστρου 6 καρέ το δευτερόλεπτο σε πλήρη ανάλυση
  • Λειτουργία Focus Peak Highlight
  • Digital Split Image display
  • Artistic filters
  • Full HD movie recording (60fps / 30fps)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

1 σχόλιο

  • #
    1

    Όταν μάθετε ημερομηνία άφιξης στην Ελλάδα και ποσό πώλησης ενημερώστε μας.

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!