Δελτίο τύπου για έκθεση φωτογραφίας ή φωτογραφική εκδήλωση; Κάντε το σωστά!


Δελτίο τύπου για έκθεση φωτογραφίας ή φωτογραφική εκδήλωση; Κάντε το σωστά!

Ήρθε η ώρα να δούμε λίγο πως πρέπει να είναι ένα δελτίο τύπου (press release) και τι πρέπει να προσέχουμε κατά την δημιουργία του.

Δυστυχώς η πλειοψηφία των φωτογράφων σήμερα αγνοεί τον τρόπο σύνταξης ενός δελτίου τύπου, με αποτέλεσμα να λαμβάνουμε πολλές φορές ελλειπή ή κακογραμμένα δελτία τύπου.

Τι είναι το δελτίο τύπου;

Το δελτίο τύπου δεν είναι έκθεση ιδεών, ούτε έχει σκοπό να εντυπωσιάσει με το λυρικό του λόγο. Σκοπός του δελτίου τύπου είναι να δημοσιοποιήσει ένα γεγονός. Αυτό το γεγονός μπορεί να είναι μελλοντικό ή να έχει γίνει.
Για παράδειγμα μπορεί να στείλετε ένα δελτίο τύπου για μία έκθεση φωτογραφίας που διοργανώνετε σε ένα μήνα ή ένα δελτίο τύπου για την κοπή της πίτας της φωτογραφικής ομάδας που συμμετέχετε και η οποία πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες.

Τι προσέχουμε σε ένα δελτίο τύπου;

– Ο τίτλος και η πρώτη παράγραφος είναι πολύ σημαντικά στοιχεία. Το αν κάποιος θα συνεχίσει να διαβάζει το δελτίο τύπου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το περιεχόμενο τους. Αν διοργανώνεται μία έκθεση φωτογραφίας μην ξεχάσετε στον τίτλο του δελτίου τύπου να αναφέρετε τον τίτλο της π.χ. “Ασπρόμαυρες σκιές – Έκθεση Φωτογραφίας του Δημήτρη Παπαδόπουλου”.

– Πάνω – δεξιά στο δελτίο τύπου σημειώστε την ημερομηνία σύνταξης του.

– Πάνω αριστερά μπορείτε να βάλετε το λογότυπο του διοργανωτή (π.χ. της φωτογραφική ομάδας που παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας)

– Γράψτε απλά και κατανοητά και αποφύγετε τις ορολογίες. Περιγράψτε με σαφήνεια το περιεχόμενο της εκδήλωσης. Να θυμάστε ότι το κείμενο θα διαβαστεί από το ευρύ κοινό.

Το δελτίο τύπου δεν πρέπει να είναι τεράστιο αλλά πρέπει να είναι περιεκτικό. Φροντίστε να το κρατήσετε μέσα στα λογικά πλαίσια μίας σελίδας. Μην γράφετε τεράστιες προτάσεις και μην χρησιμοποιείτε εξεζητημένες εκφράσεις. Αν είναι πολύ μεγάλο κινδυνεύετε οι αναγνώστες να μην φτάσουν ποτέ στο τέλος και να μην διαβάσουν σημαντικά στοιχεία του. Από την άλλη δεν πρέπει να είναι και δύο γραμμές.

Προσέχετε πάρα πολύ τα συντακτικά και ορθογραφικά λάθη. Διαβάστε το πολλές φορές και μην τον στείλετε αν δεν είστε σίγουροι ότι είναι σωστά γραμμένο. Ιδανικά ζητήστε από κάποιον τρίτο να το διαβάσει.

– Χρησιμοποιήστε μία απλή γραμματοσειρά (π.χ. Arial) και όχι κάποια καλλιτεχνική γραμματοσειρά. Τονίστε τον τίτλο αλλά και σημαντικά στοιχεία του δελτίου τύπου με έντονα γράμματα (bold). Μην χρησιμοποιείτε πλάγια γράμματα (italic). Μην χρησιμοποιείται κεφαλαία γράμματα χωρίς λόγο. Ακόμα και τα ονόματα των δημιουργών που συμμετέχουν σε μία έκθεση φωτογραφίας πρέπει να είναι γραμμένα κανονικά. Προτάσεις ή ονόματα με κεφαλαία γράμματα δυσκολεύουν τον αναγνώστη.

– Στο δελτίο τύπου πρέπει να αναγράφετε την ημερομηνία της εκδήλωσης ή την χρονική διάρκεια της έκθεσης ή την ημερομηνία λήξης της υποβολής συμμετοχών του διαγωνισμού.

– Στο δελτίο τύπου πρέπει να αναφέρετε την τοποθεσία της εκδήλωσης: διεύθυνση, περιοχή, οπωσδήποτε πόλη (δεν ζούμε όλοι στην Αττική), νομό, τηλέφωνο του χώρου, ιστοσελίδα του χώρου. Καλό είναι να αναφέρετε τυχόν οδηγίες για πρόσβαση στον χώρο της εκδήλωσης, όπως λεωφορείο ή μετρό που βολεύει για την μετάβαση στον χώρο.

Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρετε στο δελτίο τύπου το κόστος συμμετοχής στην εκδήλωση, αν υπάρχει.

Το δελτίο τύπου πρέπει να είναι γραμμένο σε αρχείο Microsoft Word (Doc) και επισυναπτόμενο στο email. Μην το αποθηκεύετε σε PDF και μην το γράφετε στο σώμα του email.

Μαζί με το δελτίο τύπου πρέπει να στείλετε (ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ) και μία φωτογραφία σε JPEG αρχείο (όχι σε png ή οποιοδήποτε άλλο τύπο αρχείου εικόνας, το όνομα του αρχείου δεν πρέπει να είναι στα ελληνικά). Αν είναι έκθεση φωτογραφίας επισυνάψτε οπωσδήποτε την αφίσα της έκθεσης. Αν είναι μία έκθεση ή εκδήλωση μίας φωτογραφική ομάδας εκτός της ειδικής αφίσας επισυνάψτε και το λογότυπο της ομάδας. Φροντίστε η φωτογραφία που θα στείλετε να είναι υψηλής ανάλυσης, ιδανικά σε αναλογία 665×499 στα 72p .

Ο υπεύθυνος της εκδήλωσης πρέπει να αποστείλει το δελτίο τύπου μέσω email MHN το στέλνετε μέσω Facebook ή άλλων κοινωνικών δικτύων). Στον τίτλο του e-mail βάλτε ως τίτλο «Δελτίο Τύπου – Το όνομα της εκδήλωσης». Επισυνάψτε το αρχείο του κειμένου και της φωτογραφίας. Γράψτε στο σώμα του email μία μικρή παράγραφο του τύπου: “Καλησπέρα, σας αποστέλλω το δελτίο τύπου για την εκδήλωση μας” και στο τέλος προσθέστε όνομα, τηλέφωνο και e-mail επικοινωνίας.

– Όλα τα απαραίτητα στοιχεία πρέπει να υπάρχουν και στο κείμενο του Δελτίου Τύπου, έστω και αν αναγράφονται στην εικόνα που θα στείλετε.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν στέλνουμε ΠΟΤΕ το δελτίο τύπου λίγες ημέρες πριν την εκδήλωση (π.χ. 2-3 μέρες πριν την εκδήλωση). Το στέλνουμε τουλάχιστον 2 βδομάδες πριν, ώστε και να προλάβει ο παραλήπτης να το δημοσιεύσει αλλά και οι αναγνώστες που θα το διαβάσουν να προγραμματίσουν την επίσκεψη τους.
Με την ίδια λογική δεν στέλνουμε ένα δελτίο τύπου για μία εκδήλωση που έχει ήδη πραγματοποιηθεί πολλές ημέρες μετά.

Μην ξεχνάτε αν διοργανώνετε μία φωτογραφική εκδήλωση να στείλετε το δελτίο τύπου της στο email μας pttlgr @ gmail.com. Προσέξτε πολύ να έχουμε αρκετό χρονικό περιθώριο για την δημοσίευση της εκδήλωσης. Ως πολιτική μας δεν δημοσιεύουμε δελτία τύπου που μας έρχονται λίγες ημέρες πριν την εκδήλωση.

Η ομάδα του pttlgr.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

pttlgr pttlgr articles
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

1 σχόλιο

  • #
    1

    Σας ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές σας στο άρθρο για το δελτίο τύπου έκθεσης φωτογραφίας.

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!