Έρευνα της Nikon αποκαλύπτει την αγάπη των Ευρωπαίων για τους κατοικίδιους συντρόφους τους!


Έρευνα της Nikon αποκαλύπτει την αγάπη των Ευρωπαίων για τους κατοικίδιους συντρόφους τους!

Ακολουθεί ενημέρωση από την Nikon σχετικά με έρευνα της με θέμα τα κατοικίδια ζώα μας και το πόσο συχνά τα φωτογραφίζουμε!

Αθήνα, Ελλάδα, 25 Ιουλίου 2012 – Επαναβεβαιώνεται η θέση των κατοικίδιων στην οικογένεια μετά από έρευνα που αποκαλύπτει ότι το 88% των ιδιοκτητών κατοικίδιων στην Ευρώπη θεωρούν τα ζωάκια τους ως μέλη της άμεσης οικογένειάς τους, ενώ τραβούν περισσότερες φωτογραφίες των τριχωτών φίλων τους σε σχέση με τους συντρόφους τους.
Παρότι η άμεση οικογένεια είναι το πιο δημοφιλές θέμα φωτογράφισης στην Ευρώπη (σε ποσοστό 53%), τα κατοικίδια υπερέχουν ως προς τους συντρόφους, αφήνοντας τους τελευταίους στην τρίτη θέση με μόνο το ένα τέταρτο των ατόμων να δηλώνουν το έτερο ήμισυ ως το πιο συχνό θέμα φωτογράφισης, σε σύγκριση με το 51% που δηλώνουν το κατοικίδιό τους. Και σε ορισμένες χώρες, τα κατοικίδια υπερισχύουν σε σχέση με την άμεση οικογένεια, καταλαμβάνοντας τη θέση του πιο δημοφιλούς θέματος. Αλλά και στην αναζήτηση συντροφιάς, τα κατοικίδια αποτελούν, επίσης, προεξέχουσα επιλογή. Το 42% των Ευρωπαίων ιδιοκτητών κατοικίδιων προτιμούν να περνούν την ώρα τους με το κατοικίδιό τους σε σύγκριση με τους γονείς ή τα αδέλφια τους. Επιπλέον, στις μισές από τις χώρες που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα, η αφιέρωση ενός απογεύματος στο κατοικίδιο ήταν πιο δημοφιλής επιλογή σε σχέση με την αφιέρωση του απογεύματος στο παιδί.

Αυτά τα αποτελέσματα προκύπτουν από Ευρωπαϊκή έρευνα της Nikon σε 12 χώρες με αφορμή τον εορτασμό της κυκλοφορίας της νέας φωτογραφικής μηχανής D-SLR για αρχάριους, Nikon D3200. Είναι η ιδανική φωτογραφική μηχανή για εύκολη αποτύπωση των καθημερινών στιγμών της οικογενειακής ζωής, με όμορφες φωτογραφίες και video κινηματογραφικής ποιότητας. Τοποθετώντας τα κατοικίδια σαφώς μέσα στα μέλη της οικογένειας, η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών μοιράζονται με τα κατοικίδιά τους τις καθημερινές τους δραστηριότητες: 60% των ερωτηθέντων μιλούν στα κατοικίδιά τους σαν να ήταν άνθρωποι, 35% τα αφήνουν να ανεβαίνουν στο κρεβάτι τους και 32% μοιράζονται μαζί τους το φαγητό της οικογένειας. Επιπλέον, τα κατοικίδια συμμετέχουν σε σημαντικές εορταστικές εκδηλώσεις, αφού περισσότεροι από το ένα τέταρτο των ιδιοκτητών αγοράζουν στα ζωάκια τους δώρα και 18 % γιορτάζουν τα γενέθλιά τους.
Τα κατοικίδια σε επίδειξη
Οι Ευρωπαίοι αρέσκονται επίσης να επιδεικνύουν τα κατοικίδιά τους, με τα κινητά τηλέφωνα να είναι ο πιο δημοφιλής χώρος αποθήκευσης των φωτογραφιών των κατοικίδιων (57% έχουν αποθηκεύσει μια φωτογραφία στο κινητό τους) ενώ 36% έχουν δημοσιεύσει φωτογραφίες των κατοικίδιων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και λίγο παραπάνω από ένας στους δέκα (11%) έχουν μια φωτογραφία στο πορτοφόλι τους. Συγκρίνοντας μεταξύ των χωρών, είναι πιθανότερο να βρείτε μια καδραρισμένη φωτογραφία ενός κατοικίδιου στην Ολλανδία, καθώς 43% των ιδιοκτητών έχουν μια καδραρισμένη φωτογραφία στο σπίτι (σε σύγκριση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο του 29%), ενώ 55% έχουν χρησιμοποιήσει μια φωτογραφία του κατοικίδιου ως ταπετσαρία στον υπολογιστή τους (σε σχέση με τον μέσο όρο του 43%) και το ένα τέταρτο (24%) έχουν μετατρέψει τη φωτογραφία τους σε πίνακα τοίχου (σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 8%). Από όλες τις χώρες που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα, το Ηνωμένο Βασίλειο αποδείχθηκε η χώρα με τη μικρότερη συχνότητα επίδειξης των κατοικίδιων με έναν από τους παραπάνω τρόπους.
Σχολιάζοντας την έρευνα, η Carli Davidson, διεθνώς πολυβραβευμένη φωτογράφος κατοικίδιων και ζώων, είπε: «Αυτή η έρευνα δείχνει πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του κατοικίδιου στην οικογενειακή ζωή. Επομένως, είναι λογικό να θέλουμε να φωτογραφίζουμε και να μοιραζόμαστε τις στιγμές τους, όπως ακριβώς θα κάναμε, αν όχι περισσότερο, για το παιδί μας, τα αδέλφια μας ή τον σύντροφό μας. Βέβαια, μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο να πετύχουμε την κατάλληλη φωτογραφία. Δεν μπορείς να ελέγξεις τα ζώα με τον τρόπο που ελέγχεις τους ανθρώπους. Συνήθως είναι κινούμενοι στόχοι και η μεταφορά της προσωπικότητάς τους σε μια φωτογραφία αποτελεί πρόκληση. Εκεί ακριβώς είναι που η D3200 κάνει τη διαφορά, ανεξάρτητα από το αν θέλετε φωτογραφίες ή video, διότι είναι ιδιαίτερα εύχρηστη, ακόμα κι αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ μια D-SLR στο παρελθόν. Επίσης έχει δυνατότητες που επιτρέπουν να φωτογραφίσετε τη στιγμή, ακριβώς όπως θέλετε, ακόμα κι όταν έχετε χαμηλό φωτισμό ή ο σκύλος σας τρέχει στο πάρκο! Υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορείτε να κάνετε προκειμένου να βελτιώσετε μια φωτογράφιση, αλλά το να έχετε μια κορυφαία φωτογραφική μηχανή είναι σίγουρα ένα πολύ καλό ξεκίνημα.»
Η Marina Gurevich, Διευθύντρια Προϊόντων της Nikon Europe, σχολίασε: «Τα κατοικίδια είναι οπωσδήποτε ένα σημαντικό κομμάτι της οικογενειακής ζωής, επομένως είναι φυσικό να θέλουμε να τραβάμε όμορφες φωτογραφίες και video που αποτυπώνουν την προσωπικότητά τους. Η D3200 είναι η ιδανική φωτογραφική μηχανή για όσους θέλουν να ασχοληθούν με τη φωτογράφιση με μηχανές D-SLR, προκειμένου να πετύχουν φωτογραφίες υψηλής ποιότητας σε όλες τις οικογενειακές δραστηριότητες. Μπορείτε είτε να αφήσετε τη φωτογραφική μηχανή να επιλέξει τις ρυθμίσεις με δυνατότητες όπως η Αυτόματη Επιλογή Σκηνής, η οποία εφαρμόζει τις πιο κατάλληλες ρυθμίσεις, είτε να μάθετε πώς να τραβήξετε τη φωτογραφία μόνοι σας, χρησιμοποιώντας τη λειτουργία οδηγού. Το ζωάκι σας θα είναι τόσο όμορφο όσο ποτέ άλλοτε!»
Οι Ιταλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων είναι οι πιο ενθουσιώδεις μεταξύ των υπόλοιπων Ευρωπαίων, με το 96% από αυτούς να θεωρούν ότι τα κατοικίδια είναι μέρος της άμεσης οικογένειάς τους. Με το μικρότερο ποσοστό να είναι ωστόσο αρκετά υψηλό, 77% στη Γαλλία, τα κατοικίδια αποδεικνύονται ξεκάθαρα μια προτίμηση σε όλη την Ευρώπη. Η έρευνα επισήμανε, επίσης, ορισμένες ενδιαφέρουσες επιλογές κατοικίδιων στην Ευρώπη. Στη Σλοβακία, το 18% των ιδιοκτητών κατοικίδιων έχουν πουλερικά (σε σύγκριση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο του 7%), ενώ το 13% των Βέλγων ιδιοκτητών κατοικίδιων έχουν ωδικά πτηνά. Οι σκύλοι και οι γάτες αποδείχθηκαν τα πιο δημοφιλή κατοικίδια σε όλη την Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Σλοβακία (75% των ιδιοκτητών κατοικίδιων έχουν σκύλο) και στην Αυστρία όπου το 70% των ιδιοκτητών κατοικίδιων έχουν γάτα. Από τις χώρες που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα, οι κάτοικοι της Τσεχίας είναι αυτοί που αγαπούν περισσότερο τα ψαράκια (26%) ενώ οι χερσαίες και οι θαλάσσιες χελώνες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στην Ιταλία: 12% των ιδιοκτητών κατοικίδιων είχαν χελώνα σε σύγκριση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο του 4%.
Η Carli Davidson προσέφερε συμβουλές για πετυχημένες φωτογραφίες κατοικίδιων:
 Κάντε τα ζώα να αγαπήσουν τη φωτογραφική μηχανή. Αφήστε τα να τη μυρίσουν και να τη γλείψουν. Κρατήστε τη φωτογραφική μηχανή κάτω από αυτά έτσι ώστε να είναι λιγότερο τρομακτική. Επιβραβεύστε τα με λιχουδιές όταν την πλησιάζουν και δείχνουν ενδιαφέρον, αλλά θυμηθείτε να προστατεύσετε με ένα φίλτρο τον φακό σας από τυχόν σάλια.
 Βεβαιωθείτε ότι έχετε θετική ενέργεια. Τα ζώα έχουν διαίσθηση, επικοινωνούν με εκφράσεις και με τη γλώσσα του σώματος, επομένως, γνωρίζουν ενστικτωδώς αν δεν είστε σε διάθεση να παίξετε και αντιδρούν ανάλογα. Ξεκινήστε τη φωτογράφιση έτοιμοι να διασκεδάσετε και τότε θα θέλουν να παίξουν μαζί σας.
Προσπαθήστε να τραβήξετε την προσοχή τους. Κρατήστε μια σφυρίχτρα ή ένα παιχνίδι πάνω από τον φακό για να τα κάνετε να κοιτάξουν τη φωτογραφική μηχανή. Προσέξτε, μερικά ζωάκια θα ορμήσουν στο παιχνίδι. Επίσης, προσπαθήστε να αποφύγετε το υπερβολικό σφύριγμα, τα ζωάκια είναι έξυπνα και θα χάσουν το ενδιαφέρον τους γρήγορα αν καταλάβουν ότι δεν επιβραβεύονται για την απόκρισή τους στο σφύριγμα.
 Χρησιμοποιήστε εκπαιδευμένες συμπεριφορές και κόλπα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους σκύλους, όμως, ξέρει το ζώο σας πώς να κάνει τούμπες; Αν ναι, τραβήξτε μια φωτογραφία ενώ ξαπλώνει με την πλάτη. Εξασκήστε τη στάση ενώ τραβάτε πορτραίτα. Θα εστιάζει σε εσάς για επιβράβευση και καθοδήγηση, επομένως, θα μπορείτε να πετύχετε καλή επαφή με τα μάτια. Επίσης, μάθετε σε ποιες λέξεις και ποιους ήχους αποκρίνεται το ζώο σας. Το γέμισμα του πιάτου συνήθως τραβά την προσοχή τους, λέξεις και φράσεις όπως «φαγητό», «βόλτα» ή «έλα να παίξουμε» ή ακόμα και απλά το όνομά τους μπορεί να προκαλέσουν χαριτωμένες κλίσεις του κεφαλιού και συναρπαστικές εκφράσεις.
 Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε βοηθήματα για να φωτογραφίσετε διαφορετικές εκφράσεις. Αν φωτογραφίζετε ένα σκύλο σε εξωτερικό χώρο, πάρτε ένα μακρύ ξύλο και χρησιμοποιήστε το ένα χέρι για να παίξετε με το ζώο σας ενώ τραβάτε φωτογραφία με το άλλο. Θα πετύχετε μερικές χαριτωμένες εκφράσεις την ώρα που θα προσπαθεί να αρπάξει το ξύλο. Αν φωτογραφίζετε μια γάτα, θυμηθείτε πόσο πολύ συγκεντρώνονται στα παιχνίδια. Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να κρεμάσετε ένα φτερό από ένα σπάγκο ή να πετάξετε μια μπάλα για να την κυνηγήσει. Αν τραβήξετε τη φωτογραφία ακριβώς την κατάλληλη στιγμή, το πιθανότερο είναι να προκαλέσει αστείες πόζες.
Σχετικά με την Carli Davidson
Η Carli Davidson είναι πολυβραβευμένη φωτογράφος με διεθνή αναγνώριση. Με έδρα το Πόρτλαντ των ΗΠΑ, εργάζεται τακτικά με κατοικίδια, τόσο επαγγελματικά όσο και στα πλαίσια των προσωπικών καλλιτεχνικών έργων της.
Οι φωτογραφίες της έχουν φιλοξενηθεί σε εθνικές και διεθνείς ενημερωτικές εκδόσεις, περιοδικά φωτογραφίας και σε ιστοσελίδες, συμπεριλαμβανομένων των Vanity Fair, The New York Times, BBC, Huffington Post, The Daily Beast, Photo District News και ABC World News.
Πληροφορίες για την έρευνα
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Opinium Research τον Μάιο του 2012. Συμμετείχαν 6100 ιδιοκτήτες κατοικίδιων από 12 Ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία και Τσεχία).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Carli Davidson
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

2 σχόλια

  • #
    1

    Εγώ το δικό μου το κατοικιδιο το παντρεύτηκα κιόλας.

  • #
    1

    έχουμε φωτογραφίες από τον γάμο??!!

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!