Και όμως υπάρχουν ακόμα φωτογραφικές με φιλμ που πιάνουν τα 100 καρέ το δευτερόλεπτο!


Και όμως υπάρχουν ακόμα φωτογραφικές με φιλμ που πιάνουν τα 100 καρέ το δευτερόλεπτο!

Για πάνω από 5 δεκαετίες η εταιρεία Charles A. Hulcher Co. παρήγαγε φωτογραφικές μηχανές που φτάνανε ταχύτητες μέχρι 100 καρέ το δευτερόλεπτο.  Οι μηχανές που λειτουργούσαν με φιλμ κατέγραφαν από την εκτόξευση διαστημοπλοίων μέχρι μεγάλα αθλητικά γεγονότα.
“Η ψηφιακή εποχή σκότωσε τις κάμερες με φιλμ” λέει ο Richard Hill, 75 ετών , ο οποίος βρίσκεται στην εταιρεία από το 1950.  Το πρώτο μοντέλο της εταιρείας, Hulcher 70, κατασκευάστηκε το 1950 από τον Charles Hulcher και είχε την δυνατότητα 50 καρέ το δευτερόλεπτο σε 70mm film. Ο Gary Beasley, 67 ετών, ένας ακόμη από τους εναπομείναντες υπάλληλους της εταιρείας, λέει ότι ο Hulcher εφεύρε την Hulcher 70 όταν δούλευε για την National Advisory Committee for Aeronautics (NACA), που αποτέλεσε τον προάγγελο της NASA.  Ο λόγος ήταν ότι οι επιστήμονες θέλανε να μπορούν να μελετούν τις εκτοξεύσεις πυραύλων ώστε να βρουν τις αιτίες γιατί μερικοί από αυτούς καταστρεφόταν.
Η Hulcher 70 έγινε τόσο διάσημη που ο Hulcher  έφυγε από την NACA και άνοιξε την δική του επιχείρηση το 1954.  Αργότερα κατασκεύασε και άλλα μοντέλα που έφταναν σε ταχύτητες τα 75 καρέ το δευτερόλεπτο.  Τελικά η εταιρεία κατασκεύασε και κάμερες για 35mm film και τότε ήταν που η μηχανές πιάσανε ταχύτητες όπως 100 καρέ το δευτερόλεπτο!
Ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες της Charles A. Hulcher Co. ήταν ο στρατός.  Όταν ο Hulcher παρήγαγε την δική του κάμερα με υψηλές ταχύτητες υπήρχαν ήδη στην αγορά ανάλογες εταιρείες.  Το βασικό μειονέκτημα των αναταγωνιστών ήταν ότι επειδή οι ταχύτητες ήταν πάρα πολύ υψηλές μεγάλη ποσότητα του φιλμ καιγόταν.  Ειδικά για φωτογράφους αθλητικών γεγονότων, η μηχανή του Hulcher έπιανε υψηλές ταχύτητες χωρίς να κοστίζει πολύ ακριβά.  Επίσης οι μηχανές του Hulcher είχαν μικρότερο μέγεθος και ήταν συμβατές με τους φακούς άλλων εταιρειών!
Φωτογράφοι του Sports Illustrated και του LIFE  όπως ο John Zimmerman, οι οποίοι χρησιμοποιώντας τις μηχανές του Hulcher παρήγαγαν εξαιρετικές φωτογραφίες, υποστηρίζουν ότι ο  Hulcher ήταν ένας πρωτοπόρος του είδους! Ο Heinz Kluetmeier, άλλος ένας φωτογράφος του Sports Illustrated λέει ότι οι μηχανές του Hulcher  ήταν υπέροχες!
Φυσικά υπήρχαν και μειονεκτήματα όπως το γεγονός ότι πολλές φορές η μηχανές σπάγανε το ρολό του φιλμ.
Παρόλα αυτά πολλοί φωτογράφοι επέμεναν να τις χρησιμοποιούν γιατί η εταιρεία μπορούσε να τις μετατρέπει ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Ακόμα και σήμερα η εταιρεία συνεχίζει την λειτουργία της (αν και με προσωπικό μόλις 4 άτομα) και μπορεί να φτιάξει μηχανές με υψηλή ταχύτητα λήψης κατά παραγγελία.  Το μοντέλο Hulcher 123 κοστίζει $12,700.  Κυρίως η εταιρεία ασχολείται με την επισκευή και υποστήριξη υπαρχόντων μηχανών (έχει στενή συνεργασία με την NASA) ενώ πιο συχνά πουλάει κάποιο από τα μοντέλα της που κάνει για πανόραμα.
πηγή:www.wired.com

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

NASA
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

1 σχόλιο

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!