Τα δευτερόλεπτα μίας φωτογραφίας ορόσημο και μιας χαμένης λήψης!


Τα δευτερόλεπτα μίας φωτογραφίας ορόσημο και μιας χαμένης λήψης!

Στην ζωή ενός ανθρώπου σε μία ημέρα μπορεί να αλλάξουν τα πάντα.  Στην ζωή ενός φωτογράφου δεν χρειάζεται μία ημέρα.  Μερικά δευτερόλεπτα φτάνουν.

Πρόσφατα η φωτογραφία από το Βιετνάμ που δείχνει την Kim Phuc και τα αδέρφια της να τρέχουν μακριά από το σημείο όπου ένα αεροπλάνο έριξε μία βόμβα ναπάλμ, έκλεισε 40 χρόνια από την στιγμή που δημιουργήθηκε.  Η εικόνα αυτή είναι πλέον από τις πιο αναγνωρίσιμες και άμεσα συνδεδεμένη με τον πόλεμο και τα δεινά του στον άμαχο πληθυσμό.
Προσπαθούμε να φανταστούμε πως θα ήταν να ήσουν ο φωτογράφος που την τράβηξε αλλά σίγουρα είναι κάτι πολύ μακριά από εμάς.  Όχι όμως και για τον φωτογράφο David Burnett, ο οποίος βρισκόταν με τον Nick Ut όταν έβγαλε αυτή την φωτογραφία!  Ο David όμως τι έκανε εκείνη την στιγμή?  Έβαζε φιλμ στην Leica μηχανή του!!!  Όπως ο ίδιος εξηγεί στην Washington Post αυτός ήταν ο λόγος που δεν έχει κάποιο πλάνο παρόμοιο.  Με την χρήση του φιλμ και τα 36 καρέ του οι φωτογράφοι ήταν αναγκασμένοι να πρέπει να ξαναγεμίσουν την μηχανή τους σε στιγμές που ίσως να ήταν σημαντικές.  Τότε το κάθε καρέ μετρούσε και θα έπρεπε να είσαι πολύ προσεκτικός με την χρήση του κουμπιού λήψης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Comments are closed here

Subscribe to our newsletter!