10 Συμβουλές για να Κάνεις Εντυπωσιακές Πανοραμικές Εικόνες!


10 Συμβουλές για να Κάνεις Εντυπωσιακές Πανοραμικές Εικόνες!

Στα πλαίσια του καλέσματος μας σε αναγνώστες για να μοιραστούν τις γνώσεις τους ο φωτογράφος Σωτήρης Παπαδήμας (facebook, instagram) μας δίνει 10 συμβουλές για τις πανοραμικές μας λήψεις!

Σαν πανοραμική φωτογραφία, ορίζεται εκείνη που έχει μία αναλογία μήκους-ύψους, τουλάχιστον 2:1 και αποτελεί σύνθεση από δύο λήψεις και πάνω.

Από εκεί και πέρα, η αναλογία αυτή μπορεί να μεγαλώσει, αναλόγως του θέματος που θέλουμε να χωρέσουμε στο κάδρο μας.

Η πανοραμική φωτογραφία ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα, για να περάσει στη σύγχρονη εποχή με φωτογραφικές μηχανές φιλμ αναλογίας 24×65 mm όπως η περίφημη Hasselblad X-Pan του 1998 και να φτάσει στην ψηφιακή εποχή, όπου ήδη η πρώτη γενιά κόμπακτ μηχανών είχε ενσωματώσει την πανοραμική λήψη, ενώ αυτή πέρασε και στα smartphones, που περιλαμβάνουν και τη λειτουργία αυτή.

Εμάς θα μας απασχολήσει η δημιουργία πανοραμικών εικόνων, μέσω των ψηφιακών φωτ. μηχανών και κυρίως, στη δημιουργία μίας εικόνας από πολλαπλά καρέ.

Η αναλογία λοιπόν, μπορεί να ξεκινά από το 2:1 και να φτάσει μέχρι την κάλυψη 360 μοιρών. Ένα πανόραμα 180 μοιρών μας δίνει ένα καλό αποτέλεσμα, χωρίς να έχει υπερβολικά μεγάλη αναλογία ύψους-μήκους.

Ιδανικές εστιακές αποστάσεις είναι τα 24 και 28mm, όμως μπορούν να χρησιμοποιηθούν και υπερευρυγώνιοι φακοί, με μεγάλη προσοχή λόγω των παραμορφώσεων που βγάζουν, αλλά και τηλεφακοί, για να δημιουργηθούν εικόνες μικρότερης μεν γωνίας, μεγαλύτερης όμως ανάλυσης.

Υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες στη δημιουργία αυτών των εικόνων:

  1. Οι λήψεις θα πρέπει να είναι κατά βάση κάθετες, για να υπάρχει μεγαλύτερη κάλυψη και να μη βγαίνει η τελική εικόνα πολύ στενή. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και οριζόντιες λήψεις, αρκεί να έχουμε ένα “γεμάτο” αποτέλεσμα. 
  2. Θα πρέπει οι λήψεις να έχουν μια επικάλυψη γύρω στο 30% η κάθε μία με την προγούμενή της. Κατ’ αυτό τον τρόπο, τα προγράμματα  δημιουργίας πανοραμικών εικόνων μπορούν να βρουν σημεία ένωσης των καρέ και να βγάλουν ένα σωστό αποτέλεσμα.
  3. Αν μιλάμε για κάλυψη 360 μοιρών, θα πρέπει να γνωρίζουμε, ότι το πρώτο καρέ θα είναι και το κεντρικό σημείο του πανοράματός μας.
  4. Πρέπει να προσέχουμε, οι λήψεις μας με ευρυγώνιο φακό να μην έχουν έντονο βινιετάρισμα στις άκρες τους, κάτι που συμβαίνει σε ανοιχτά διαφράγματα ή με τη χρήση πολωτικού φίλτρου. Παρ’ όλα αυτά, τα προγράμματα δημιουργία πανοραμικών, έχουν και την επιλογή vignetting correction, που αφαιρεί το βινιετάρισμα.
  5. Μια καλή αναλογία σε πανοραμικά τοπίου με έδαφος ή νερό και ουρανό είναι το 50-50. Αυτό όμως μπορεί να διαφοροποιηθεί με περισσότερο έδαφος, αν ο ουρανός δεν έχει κάποιο ενδιαφέρον στοιχείο όπως εντυπωσιακά σύννεφα, αλλά και το αντίθετο, με περισσότερο ουρανό ( ακόμη και 1:3 ), όταν έχουμε εντυπωσιακούς σχηματισμούς νεφών, κεραυνούς, ουράνια τόξα, κλπ.
  6. Μπορούμε να δημιουργήσουμε  πανοραμικά με δύο ή και τρεις στρώσεις καρέ, για να χωρέσουμε περισσότερο θέμα στο τελικό αποτέλεσμα.  
  7. Επίσης, πέραν του οριζοντίου πανοραμικού, υπάρχει και το κάθετο ( vertorama ), το οποίο μπορεί να γίνει με δύο και επιπλέον οριζόντιες λήψεις, στον κάθετο άξονα.
  8. Ο σωστότερος τρόπος έκθεσης είναι η χειροκίνητη, με διαφοροποίηση από καρέ σε καρέ, ανάλογα με τη φωτεινότητά του.
  9. Ιδανικά, ο καλύτερος τρόπος λήψης είναι με τη φωτ.μηχανή πάνω σε τρίποδο, αλλά μπορούμε να την κάνουμε και στο χέρι, προσέχοντας να έχουμε τα καρέ μας στο ίδιο ύψος και με τα ίδια mm.
  10. Σε πανοραμικές λήψεις με νερό, είναι δύσκολο να έχουμε μία σωστή συρραφή, ειδικά όταν πρόκειται για θαλάσσια κύματα ή γρήγορα κινούμενα σύννεφα, ομίχλη, κλπ.

Προγράμματα δημιουργίας πανοραμικών εικόνων

Υπάρχουν αρκετά προγράμματα δημιουργίας πανοραμικών εικόνων.  Κάποια από αυτά παρέχονται δωρεάν, όπως το ICE ( Image composite editor ) της Microsoft  το οποίο κάνει εξαιρετική δουλειά, το Autostitch, το Hugin ή το Bimostitch το οποίο έχει και δωρεάν εφαρμογή για τα κινητά.  

Εναλλακτικά, τα μεγάλα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας όπως το Photoshop και το Lightroom, παρέχουν τη δυνατότητα δημιουργίας πανοραμικών, δίνοντας ελευθερία στην επεξεργασία της εικόνας, όχι όμως πολλές επιλογές στο «κτίσιμο» του πανοραμικού.

Παρακάτω, μία λίστα με τα βασικότερα προγράμματα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά σύμφωνα με το movavi.com:

  • Autostitch
  • Hugin
  • GigaPan Stitch
  • ArcSoft Panorama Maker
  • Panoweaver
  • PTGui
  • Image Composite Editor (ICE), μόνο Windows
  • Panorama Stitcher, μόνο Mac

Όλες οι φωτογραφίες είναι του Σωτήρη Παπαδήμα, έχουν παραχωρηθεί για τη σύνταξη αυτού του άρθρου, και απαγορεύεται η χρήση τους χωρίς την έγγραφη άδεια του.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!

[newsletter_form]