OPHANIM: Αισθητήρας 3.84 Gigapixel από 60 κάμερες smartphone για την ανίχνευση αντιπρωτονίων

Στο Antimatter Factory του CERN, μια καινοτόμος επιστημονική ομάδα δοκιμάζει μια ασυνήθιστη αλλά εξαιρετικά αποτελεσματική προσέγγιση για την ανίχνευση ενός από τα σπανιότερα φυσικά φαινόμενα: την εξαΰλωση αντιπρωτονίων.
Η ερευνητική συνεργασία AEgIS, με επικεφαλής τον καθηγητή Christoph Hugenschmidt από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (TUM), ανέπτυξε έναν νέο τύπο ανιχνευτή χρησιμοποιώντας αισθητήρες από κάμερες κινητών τηλεφώνων. Το αποτέλεσμα είναι το OPHANIM, ένας εικονικός αισθητήρας συνολικής ανάλυσης 3.84 Gigapixel.
Από τις κάμερες των smartphones στην αιχμή της επιστήμης
Αντί να δημιουργηθεί ένα εξειδικευμένο σύστημα αισθητήρων από το μηδέν, η ομάδα επέλεξε να αξιοποιήσει εξήντα αισθητήρες των 64 Megapixel, σχεδιασμένους αρχικά για χρήση σε κινητά τηλέφωνα. Οι αισθητήρες συνδυάστηκαν ώστε να σχηματίσουν το OPHANIM (Optical Photon and Antimatter Imager), ένα σύστημα ικανό να ανιχνεύει με εξαιρετική ακρίβεια τα σημεία όπου αντιπρωτόνια συγκρούονται με ύλη και εξαϋλώνονται.
Υψηλή ανάλυση σε πραγματικό χρόνο
Για να καταστούν οι αισθητήρες κατάλληλοι για επιστημονική χρήση, αφαιρέθηκαν τα αρχικά στρώματα που εξυπηρετούν την ενσωματωμένη επεξεργασία εικόνας των κινητών. Η προσαρμογή αυτή επέτρεψε στους αισθητήρες να καταγράφουν απευθείας τα οπτικά μοτίβα που σχετίζονται με τα φαινόμενα εξαΰλωσης.
Ο επιστημονικός υπεύθυνος Francesco Guatieri εξηγεί ότι οι αισθητήρες αυτοί προσφέρουν εξαιρετική χωρική ανάλυση, με υποπίξελ μικρότερο από 1 μικρόμετρο. Σε σύγκριση με τις προηγούμενες μεθόδους, το OPHANIM προσφέρει έως και 35 φορές καλύτερη απόδοση σε πραγματικό χρόνο, κάτι που προηγουμένως δεν ήταν δυνατό με φωτογραφικές πλάκες.
Νέα εποχή στην παρατήρηση εξαΰλωσης αντιύλης
Το OPHANIM παρέχει χωρική ανάλυση περίπου 0,6 μικρομέτρων, επαρκή για να διακρίνονται διαφορετικά σωματίδια που παράγονται κατά την εξαΰλωση. Ο εκπρόσωπος του προγράμματος AEgIS, Dr. Ruggero Caravita, επισημαίνει ότι η τεχνολογία αυτή μπορεί να έχει πολλαπλές εφαρμογές, όπως:
- Ανίχνευση μικρών μετατοπίσεων λόγω βαρύτητας σε δέσμες αντιυδρογόνου
- Πειράματα που απαιτούν υψηλή ακρίβεια στην καταγραφή θέσης
- Ανάπτυξη συστημάτων παρακολούθησης σωματιδίων νέας γενιάς
Προσιτή καινοτομία
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του OPHANIM είναι ότι συνδυάζει υψηλή απόδοση με χαμηλό κόστος, καθώς αξιοποιεί υπάρχουσα τεχνολογία μαζικής παραγωγής. Το γεγονός ότι αισθητήρες καταναλωτικών προϊόντων μπορούν να προσαρμοστούν για εφαρμογές αιχμής στη φυσική, ανοίγει τον δρόμο για ακόμα περισσότερες καινοτομίες στο μέλλον.
Η επιτυχία του OPHANIM αποδεικνύει πως η δημιουργική επαναχρησιμοποίηση καταναλωτικής τεχνολογίας μπορεί να φέρει σημαντική πρόοδο σε επιστημονικά πεδία με μεγάλες απαιτήσεις σε ανάλυση και απόδοση.
Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.
To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.
Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε Instagram, YouTube και Facebook!
Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Πριν φύγετε δείτε
- Η αναλογική φωτογραφία αναγνωρίστηκε ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά από την UNESCO
- Αναβάθμιση Firmware για την Nikon Coolpix P1000
- EBB: Ατομική Έκθεση του Τάκης Αναγνώστου
- Nikon Z6 III: Αναμένονται Σημαντικές Ενημερώσεις Λογισμικού Μέχρι Το Τέλος Του 2025
- Thypoch: Ήρθαν οι νέοι ανανεωμένοι φακοί Simera 35mm f/1.4 και 28mm f/1.4!
- Βρέθηκε χαμένο πορτραίτο του βασιλιά Ερρίκου Η’ στο φόντο μιας φωτογραφίας που δημοσιεύτηκε στα social media!