500px: Αποβάλλει από την κοινότητα όσους ανεβάζουν μη φωτογραφικά έργα
Η πλατφόρμα προβολής εικόνων 500px φαίνεται ότι κάνει μία πολύ μεγάλη στροφή στην πολιτική της.
Συγκεκριμένα η 500px έχει ξεκινήσει να στέλνει email σε μέλη της τεράστιας κοινότητας που έχει δημιουργήσει, ζητώντας την αφαίρεση εικόνων που δεν είναι φωτογραφίες.
Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο Michal Karcz τον οποίο η ίδια η 500px είχε παρουσίασει στο παρελθόν στο blog της ως ένα από τους master του Photoshop.
O Michal Karcz δημιουργεί εικόνες μέσω βαριάς επεξεργασίας φωτογραφιών στο Photoshop και έχει εντυπωσιακά στοιχεία από την παρουσία του στην 500px, καθώς τον ακολουθούν 34,654 Followers και οι εικόνες του έχουν προβληθεί 7,357,160 φορές.
Οι δημιουργίες του είναι εξαιρετικές και για αυτό άλλωστε η πλατφόρμα είχε παρουσιάσει το έργο του, ενώ έχει επιλέξει να προβάλλει και πάνω από 10 εικόνες του ως επιλογή των συντακτών, με μία ή δύο να έχουν επιλεχτεί και ως καλύτερες εικόνες της χρονιάς.
O Michal ενημερώθηκε μέσω email ότι η πλατφόρμα δεν δέχεται πλέον μη φωτογραφικό υλικό, όπως screenshots, graphic designs, drawings/illustrations, video game screen captures και ότι αν οι moderators συνεχίσουν να βρίσκουν στον λογαριασμό του τέτοιο υλικό θα αποκλειστεί από την σελίδα.
Ο Michal ζήτησε να μάθει περισσότερα σχετικά με το mail που δέχτηκε και οι άνθρωποι της 500px τον ενημέρωσαν ότι η πλατφόρμα μεταλάσσεται σε ένα αποκλειστικά φωτογραφικό site και οι εικόνες – προϊόν επεξεργασίας δεν είναι φωτογραφίες. Επιπλέον του τονίστηκε ότι αν δεν έχει την κυριότητα των φωτογραφιών που χρησιμοποιεί στις επεξεργασίες του, ή την άδεια των αρχικών δημιουργών, τότε παραβιάζει τους όρους της πλατφόρμας.
Ο Michal δήλωσε ότι θα αφήσει τις εικόνες του στο λογαριασμό του, περιμένοντας την αποβολή του.
Τι έχετε να πείτε για την νέα πολιτική της 500px. Σας βρίσκει σύμφωνους ή πιστεύετε ότι θα υπήρχε χώρος και για όσους ασχολούνται με την δημιουργία εικόνων μέσω ψηφιακής επεξεργασίας.
1 σχόλιο
Φυσικά και συμφωνώ. Θα πρέπει να διαχωριστεί επιτέλους το φωτογραφικό έργο από τη ψηφιακή δημιουργία. Εκτός της μεγάλης κουβέντας που ανοίγεται για τα πνευματικά δικαιώματα μιας «Φρανκενστάιν» εικόνας, είναι και ο κόπος πολλών καταξιωμένων και μη, φωτογράφων που συναντούν συνεχώς τη σύγκριση του αμιγώς φωτογραφικού τους έργου με εικόνες μη ρεαλιστικές. Φυσικά η αξία και των δυο είναι αδιαμφισβήτητη. Όμως θα μπορούσαν να υπάρχουν (και νομίζω υπάρχουν ήδη) πλατφόρμες που μπορούν να φιλοξενήσουν ψηφιακά επεξεργασμένο έργο ως αυτοσκοπό.