Cosmic Cliffs: Κάντε ένα εντυπωσιακό 3D ταξίδι στις δομές του Carina Nebula!


Cosmic Cliffs: Κάντε ένα εντυπωσιακό 3D ταξίδι στις δομές του Carina Nebula!

Η NASA δημιούργησε ένα βίντεο με μια τρισδιάστατη απεικόνιση της εικόνας “Cosmic Cliffs” του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb.

Για τον εορτασμό της 100ης επετείου του πρώτου δημόσιου πλανητάριου το οποίο ιδρύθηκε στο Μόναχο της Γερμανίας, η NASA και οι συνεργάτες της δημιούργησαν μια τρισδιάστατη έκδοση της μοναδικής εικόνας “Cosmic Cliffs” του πανίσχυρου διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb (JWST). Πρόκειται για μια απίστευτη εικόνα του νεφελώματος Carina (Νεφέλωμα της Τρόπιδος) η οποία εστιάζει σε μια περιοχή που οι αστρονόμοι έδωσαν το παρατσούκλι “Cosmic Cliffs” λόγω της ιδιαίτερης δομής που μοιάζει με λόφους.

Για την ιστορία, η αρχική εικόνα του νεφελώματος Carina ήταν μία από τις 5 πρώτες φωτογραφίες του Webb που αποκαλύφθηκαν τον Ιούλιο του 2022. Με τη βοήθεια ειδικής επεξεργασίας από το Επιστημονικό Ινστιτούτο του Διαστημικού Τηλεσκοπίου (STScI), του Caltech/IPAC (Infrared Processing and Analysis Center στο California Institute of Technology) και του AstroViz (Astronomy Visualization) της NASA, η νέα 3D δημιουργία αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου έργου που έχει σχεδιαστεί για να προσελκύσει το κοινό. Ο κύριος επιστήμονας οπτικοποίησης και επικεφαλής του AstroViz Project Frank Summers είπε το εξής:

Αυτή η 3D απεικόνιση βοηθά το κοινό να κατανοήσει καλύτερα την τρισδιάστατη δομή που οι επιστήμονες διακρίνουν στην 2D εικόνα και να αναπτύξει ένα καλύτερο νοητικό μοντέλο του σύμπαντος.

Το Carina Nebula (Νεφέλωμα της Τρόπιδος), είναι μια γιγάντια “μήτρα” αστέρων σε απόσταση περίπου 7.600 ετών φωτός από εμάς. Η εντυπωσιακή λήψη που έγινε στο κοντινό υπέρυθρο φως από τη Near-Infrared Camera (NIRCam) του τηλεσκοπίου, απεικονίζει ένα τμήμα του νεφελώματος με ονομασία NGC 3324, στο οποίο γεννιούνται νέα άστρα. Μιλάμε για μια τεράστια έκταση σκόνης και αερίων όπου σχηματίζονται ιδιαίτερες δομές που οι αστρονόμοι περιγράφουν ως “κοσμικούς λόφους” (Cosmic Cliffs, που είναι και η ονομασία της συγκεκριμένης περιοχής του νεφελώματος).

Οι εντυπωσιακοί σχηματισμοί του νεφελώματος δημιουργούνται από τους αστρικούς ανέμους των νεογέννητων άστρων. Αυτή η φάση της αστρογένεσης, κρατάει μόλις 50-100 χιλιάδες χρόνια, που είναι ελάχιστος χρόνος σε σχέση με τη διάρκεια ζωής ενός άστρου (Για παράδειγμα, η ηλικία του ήλιου μας είναι περίπου 4.5 δισεκατομμύρια έτη, και η εκτιμώμενη συνολική διάρκεια ζωής του, είναι περίπου 12 δισεκατομμύρια χρόνια).

Το συγκεκριμένο 3D πρότζεκτ της NASA εκτίθεται αυτήν τη στιγμή σε σχεδόν 200 μουσεία και πλανητάρια σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πολλές ακόμη διαδραστικές και εκπαιδευτικές απεικονίσεις του σύμπαντος είναι διαθέσιμες από το ViewSpace εδώ.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.