Ανακοινώθηκε ο νέος AF-S NIKKOR 400mm f/2.8E FL ED VR


Ανακοινώθηκε ο νέος AF-S NIKKOR 400mm f/2.8E FL ED VR

Ο νέος τηλεφακός είναι πιο ελαφρύς κατά 815 γραμμάρια από το προηγούμενο μοντέλο, ζυγίζει 3.8 κιλά, και με βελτιωμένο σύστημα αυτόματης εστίασης και ταχύτητα λειτουργίας.

Αποτελείται από 16 οπτικά σε 12 group ανάμεσα στα οποία 2 ED στοιχεία, 2 Fluorite (FL, φθορίτη) στοιχεία καθώς και γυάλινο στοιχείο προστατευτικού μηνίσκου και διαθέτει νανοκρυσταλλική (Nano) επίστρωση. Η ελάχιστη απόσταση εστίασης είναι τα 2.6 μέτρα. Επιπλέον το διάφραγμα είναι ηλεκτρομαγνητικό ώστε να διατηρεί την έκθεση σταθερή κατά τις ριπές με μεγάλη ταχύτητα και αποτελείται από 9 στρογγυλεμένες λεπίδες.
Η νέα λειτουργία Sport επιτρέπει να πραγματοποιείτε πανοραμικές λήψεις των γρήγορα κινούμενων θεμάτων με μοναδική καθαρότητα, ειδικά όταν εφαρμόζεται η τεχνική panning.
Ο AF-S NIKKOR 400mm f/2.8E FL ED VR θα πωλείται στην τιμή των 12.000 δολαρίων (διαθέσιμος από τον Αύγουστο) και μαζί στο κουτί του θα δίνεται και ένα φίλτρο NC.

Η Nikon κυκλοφορεί τον γρήγορο και ελαφρύ φακό AF-S NIKKOR 400mm f/2.8E FL ED VR: ακρίβεια σε κάθε ταχύτητα

Άμστερνταμ, Ολλανδία, 14 Μαΐου 2014 Η Nikon ανακοίνωσε σήμερα την κυκλοφορία ενός νέου, γρήγορου, σταθερού υπερ-τηλεφακού. Πρόκειται για τον ελαφρύ AF-S NIKKOR 400mm f/2.8E FL ED VR.

Κατασκευασμένος να αποδίδει με ακρίβεια σε κάθε ταχύτητα, αυτός ο υπερ-τηλεφακός με φορμά FX είναι ιδανικός για τους απαιτητικούς επαγγελματίες φωτογράφους αθλητικής θεματολογίας και ειδήσεων. Χάρη στο γρήγορο μέγιστο διάφραγμα f/2,8, την εντελώς νέα οπτική σχεδίαση και την καινούργια λειτουργία απόσβεσης κραδασμών (VR) SPORT (Σπορ) της Nikon, ο φακός NIKKOR 400 mm f/2,8 χαρίζει κορυφαία ποιότητα εικόνας και, παράλληλα, παρακολουθεί τη γρήγορη δράση με μοναδική καθαρότητα. Είναι ελαφρύτερος από τον προκάτοχό του καθώς η νέα οπτική σχεδίασή του περιλαμβάνει δύο στοιχεία φθορίτη, τα οποία αυξάνουν την απόδοση και μειώνουν το βάρος του συμβάλλοντας, με αυτόν τον τρόπο, στον ισορροπημένο χειρισμό. Η ανθεκτική κατασκευή του φακού εξασφαλίζει την αντοχή του στις δυσκολίες της επαγγελματικής χρήσης σε εξωτερικούς χώρους και διαθέτει επίστρωση φθορίου για την άμεση προστασία από νερό, σκόνη και βρωμιά, χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα εικόνας.

Ο Zurab Kiknadze, Διευθυντής προϊόντων, φακών, εξαρτημάτων και λογισμικού της Nikon Europe, δήλωσε: «Οι πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις στα οπτικά και τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα της Nikon αποτελούν ουσιαστικό πλεονέκτημα της νέας σειράς τηλεφακών NIKKOR. Ο νέος φακός 400 mm διαθέτει γυάλινο στοιχείο από φθορίτη που μειώνει το βάρος του και βελτιώνει την ποιότητα εικόνας, ηλεκτρομαγνητικό διάφραγμα για μεγαλύτερη ακρίβεια, καθώς και την εντελώς νέα λειτουργία SPORT (Σπορ) για την απόσβεση κραδασμών. Επίσης, διαθέτει επίστρωση φθορίου για καλύτερη αντίσταση στα στοιχεία της φύσης και βελτιωμένη εργονομία. Οι σχεδιαστικές βελτιώσεις έχουν εφαρμοστεί και στον νέο τηλεμετατροπέα AF-S TELECONVERTER TC-14E III, ο οποίος παρέχει στους χρήστες υπερ-τηλεφακών έναν ιδιαίτερα compact τρόπο να αυξήσουν την εστιακή τους απόσταση. Τόσο ο νέος φακός όσο και ο τηλεμετατροπέας έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν στις δύσκολες συνθήκες και τη συνεχή χρήση και είμαστε βέβαιοι ότι θα ικανοποιήσουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς επαγγελματίες».

Ακρίβεια και ταχύτητα
Με την ταχύτητα, την ακρίβεια και τη σταθερότητά του, ο νέος φακός NIKKOR 400 mm f/2,8 είναι ο ιδανικός συνεργάτης για τους φωτογράφους αθλητικών θεμάτων και ειδήσεων. Χάρη στη δυνατότητα αποτύπωσης των μικρών λεπτομερειών και υφών, το γρήγορο μέγιστο διάφραγμα f/2,8 εξασφαλίζει μοναδικό έλεγχο των ταχυτήτων κλείστρου και του βάθους πεδίου, για διακριτικό διαχωρισμό του θέματος από το φόντο. Το ηλεκτρομαγνητικό διάφραγμα επιτυγχάνει αξιόπιστο έλεγχο του διαφράγματος με απόλυτη ακρίβεια και πολύ χαμηλό ποσοστό σφαλμάτων. Αυτός ο ακριβής μηχανισμός προσφέρει επίσης βελτιωμένη σταθερότητα στον έλεγχο της αυτόματης έκθεσης κατά τη διάρκεια των συνεχών λήψεων και αυξημένη ακρίβεια, ιδιαίτερα όταν ο φακός χρησιμοποιείται με έναν ηλεκτρομαγνητικό τηλεμετατροπέα, όπως ο νέος AF-S TELECONVERTER TC-14E III. Διατίθενται τρεις λειτουργίες εστίασης: A/M (προτεραιότητα στην αυτόματη εστίαση ακόμα και όταν χρησιμοποιείται ο δακτύλιος εστίασης), M/A (επιτρέπει την άμεση μετάβαση από την αυτόματη εστίαση στη χειροκίνητη λειτουργία σε οποιαδήποτε λειτουργία AF) και M (χειροκίνητη).
AF-S NIKKOR 400mm f/2.8E FL ED VR

Λειτουργία Sport (Σπορ)
Η φημισμένη τεχνολογία απόσβεσης κραδασμών (VR) της Nikon βελτιώνει τη σταθερότητα και προσφέρει τη δυνατότητα για ταχύτητες λήψεων χαμηλότερες έως κατά τέσσερα στοπ. Παράλληλα, η εντελώς νέα λειτουργία VR SPORT (Σπορ) σάς επιτρέπει να πραγματοποιείτε πανοραμικές λήψεις των γρήγορα κινούμενων θεμάτων με μοναδική καθαρότητα. Σχεδιασμένη για να εξασφαλίζει σταθερή εικόνα σκοπεύτρου κατά τις λήψεις γρήγορα κινούμενων θεμάτων, η λειτουργία SPORT (Σπορ) εξασφαλίζει ταχύτητες καρέ και ελάχιστη καθυστέρηση απελευθέρωσης κλείστρου κατά τις συνεχείς λήψεις, όμοιες με αυτές που επιτυγχάνονται όταν η λειτουργία VR είναι απενεργοποιημένη.

Νέα οπτική σχεδίαση
Η νέα σχεδίαση του οπτικού συστήματος περιλαμβάνει συνολικά 16 στοιχεία σε 12 ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των δύο στοιχείων φθορίτη και των δύο στοιχείων ED. Η χρήση του φθορίτη στα δύο μπροστινά στοιχεία καθιστά το εμπρόσθιο τμήμα του φακού ελαφρύτερο και μετατοπίζει το κέντρο βάρους του προς τα πίσω προσφέροντας άνετο και σταθερό χειρισμό. Επίσης, τα στοιχεία φθορίτη προσφέρουν υψηλότερη οπτική απόδοση, επιτυγχάνοντας υψηλές ταχύτητες μετάδοσης με ελάχιστη χρωματική εκτροπή και πολύ χαμηλότερη διασπορά σε σχέση ακόμη και με τα γυάλινα στοιχεία φακού τύπου super ED. Επιπρόσθετα, έχει χρησιμοποιηθεί η αντιανακλαστική νανοκρυσταλλική επίστρωση της Nikon για καθαρές εικόνες με ελάχιστη αντανάκλαση και αποτροπή διπλών ειδώλων. Ο φακός διαθέτει επίσης ένα γυάλινο στοιχείο προστατευτικού μηνίσκου και παρέχεται με φίλτρο NC. Υπάρχει επίσης μια βολική βάση συρταρωτού φίλτρου που βρίσκεται στο πίσω μέρος του.

Βελτιωμένη εργονομία, ανθεκτική κατασκευή
Αυτός ο φακός είναι σαφώς ελαφρύτερος από τον προκάτοχό του καθώς η χρήση στοιχείων φθορίου στην κατασκευή του έχουν μειώσει το βάρος του νέου υπερ-τηλεφακού σε μόλις 3.800 g (περίπου). Ορισμένες από τις εργονομικές βελτιώσεις αφορούν στο δακτύλιο ανάρτησης σε τρίποδο, ο οποίος περιλαμβάνει πλέον ρουλεμάν για να εξασφαλίζει ομαλή μετάβαση μεταξύ του οριζόντιου και του κατακόρυφου προσανατολισμού. Το ενσωματωμένο πέδιλο τρίποδου έχει πλέον κατεύθυνση προς το μπροστινό μέρος του φακού και εξασφαλίζει βελτιωμένη ισορροπία και ευκολότερη μεταφορά όταν ο φακός είναι συνδεδεμένος σε τρίποδο. Παρέχεται επίσης πέδιλο μονόποδου με τον φακό. Επιπρόσθετα, το σκίαστρο που αποτελείται από ένα μέρος μπορεί να γυρίσει και να αντιστραφεί, παραμένοντας συνδεδεμένο στο φακό κατά τη μεταφορά του.

Στην κατασκευή του σώματος έχει ενσωματωθεί προστασία κατά της σκόνης και της υγρασίας σε επαγγελματικό επίπεδο, καθώς η επίστρωση φθορίου στο γυάλινο στοιχείο προστατευτικού μηνίσκου απωθεί αποτελεσματικά το νερό, τη σκόνη και τη βρωμιά, χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα της εικόνας. Περιλαμβάνεται υποδοχή ασφαλείας κατά της κλοπής, ενώ μαζί με το φακό παρέχεται η ανθεκτική θήκη CT-405 για τη βολική και ασφαλή μεταφορά του.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Τύπος Φακού Prime
Για μηχανές Nikon FF, DX
Εστιακό μήκος 400mm
Σταθεροποιητής Ναι, VR
Μέγιστο διάφραγμα f/2.8
Ελάχιστο διάφραγμα f/22
Γωνία προβολής 6°10′ (4°00′ με φωτογραφική μηχανή φορμά DX)
Αριθμός λεπίδων διαφράγματος 9 (στρογγυλεμένες)
Οπτικά στοιχεία 16
Groups 12
Ειδικά στοιχεία 2 στοιχεία Fluorite, 2 στοιχεία ED, ένα στοιχείο προστατευτικού μηνίσκου
Ελάχιστη απόσταση εστίασης 2.6 μέτρα
Αυτόματη εστίαση Ναι
Φυσικά στοιχεία
Βάρος 3.800 γραμμάρια
Μήκος 35.8 εκατοστά
Διάμετρος 159.5mm
Φίλτρο 40.5mm (συρταρωτό)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Nikon
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!