Δείτε σε video πως οι Αμερικανοί μάζευαν τα film των κατασκοπευτικών δορυφόρων τους στον αέρα


Δείτε σε video πως οι Αμερικανοί μάζευαν τα film των κατασκοπευτικών δορυφόρων τους στον αέρα

Οι δορυφόροι αυτοί με την κωδική ονομασία Corona εκτός των άλλων τραβούσαν φωτογραφίες, οι οποίες ήταν απαραίτητες για τον περαιτέρω σχεδιασμό της αμερικανικής στρατηγικής ενάντια στη σοβιετική “απειλή”.

Φυσικά μιας και μιλάμε για την δεκαετία του 1960, οι φωτογραφικές μηχανές που ήταν εγκατεστημένες στους δορυφόρους λειτουργούσαν με film. Καμία σχέση δηλαδή με σήμερα όπου παρόμοιοι δορυφόροι “τραβάνε” ψηφιακές φωτογραφίες και τις στέλνουν άμεσα στην Γη και στις αντίστοιχες υπηρεσίες των Η.Π.Α.
Το 1960 οι δορυφόροι Corona εξοπλίζονταν με φωτογραφικές μηχανές κάθε μία από τις οποίες είχε film μήκους μεταξύ 8000-16000 ποδιών (2.500 με 5.000 μέτρων). Όταν το film χρησιμοποιούνταν αποχωρίζονταν από τον δορυφόρο μέσα σε μία ειδική κάψουλα με την ονομασία “film bucket”. Η κάψουλα έπεφτε στην Γη και αφού επιβίωνε της εισόδου της στην γήινη ατμόσφαιρα, ανέπτυσσε ένα αλεξίπτωτο. Στην συνέχεια οι Αμερικανοί δεν είχαν παρά να την μαζέψουν.
Ο πιο εντυπωσιακός τρόπος για να ανακτήσουν την κάψουλα ήταν όταν την μαζεύαν στον αέρα με αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας των Η.Π.Α. Φυσικά η περισυλλογή των κάψουλων γινόταν και στο έδαφος. Συγκεκριμένα οι κάψουλες μπορούσαν να προσγειωθούν και στο νερό, όπου μετά από δύο ημέρες αν δεν μαζευόταν, βυθιζόταν για να μην πέσουν σε εχθρικά χέρια.

Δείτε στο παρακάτω video πως η κάψουλα με το film μαζευόταν στον αέρα από τους Αμερικανούς.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Film photography

Πηγή:

Petapixel
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!