Πέθανε ο Arthur Leipzig, ο φωτογράφος της καθημερινής ζωής της Νέας Υόρκης


Πέθανε ο Arthur Leipzig, ο φωτογράφος της καθημερινής ζωής της Νέας Υόρκης

Ο Arthur Leipzig (βαπτισμένος Isidore) έγινε γνωστός για τις ζωηρές και συναισθηματικά προκλητικές εικόνες του, ειδικά παιδιών που έπαιζαν στους δρόμους και τις αποβάθρες της Νέας Υόρκης κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Έλεγε ότι έμπνευση του ήταν ο πίνακας του 1560, “Children’s Games”, του Pieter Bruegel.

Θεωρείτε ότι ανήκει σε μία γενιά φωτογράφων, μαζί με την Helen Levitt, τον Roy DeCarava, τον Jerome Liebling και τον Gordon Parks, των οποίων οι εικόνες έκρυβαν κοινωνικά μηνύματα.
Στο βιβλίο του, που εκδόθηκε το 1955, “Growing Up in New York” (μεγαλώνοντας στην Νέα Υόρκη) ο Leipzig είχε γράψει ότι ήταν μάρτυρας σε μία εποχή που δεν υπάρχει πια, μία πιο αθώα εποχή. “Πιστεύαμε στην ελπίδα” είχε σημειώσει.

Μία από τις πιο γνωστές του εικόνες, είναι του 1943 και δείχνει 4 παιδιά να παίζουν τους στρατιώτες σε ένα εργοτάξιο, ενώ σε μία άλλη εικόνα με τίτλο “Chalk Games” βλέπουμε παιδιά να παίζουν με την βοήθεια σημαδιών στο έδαφος από κιμωλία, στην μέση ενός δρόμου.

Από τα μέσα του 1950 ξεκίνησε τις αποστολές για εφημερίδες και περιοδικά (PM, International News Photos, The Times), ταξιδεύοντας από την Αιθιοπία και το Σουδάν (μία κόμπρα είχε μπει στο μπάνιο του), μέχρι την Ονδούρα και το Πουέρτο Ρίκο. Μέτα τα μισά της δεκαετίας του ’50 φωτογράφιζε με έγχρωμο film γιατί ήταν κάτι που τα περιοδικά απαιτούσαν.
Πολλές φορές η συναισθηματική του φύση έμπαινε εμπόδιο στην δουλειά του. Για παράδειγμα κάποτε αρνήθηκε να φωτογραφίσει τους γονείς ενός παιδιού που μόλις είχε πεθάνει. “Καμία φωτογραφία, όσο καλή και να είναι, δεν αξίζει να πληγώνεις ανθρώπους” έγραψε στο βιβλίο του “Growing Up in New York”.

To 2004 τιμήθηκε με το βραβείο Lucie, βραβείο με το οποίο τιμούνται σπουδαίοι φωτογράφοι και ανερχόμενα ταλέντα. Φωτογραφίες του Arthur Leipzig βρίσκονται στις μόνιμες συλλογές μουσείων όπως του MoMA, της National Portrait Gallery στην Ουάσινγκτον και της Bibliothèque Nationale de France του Παρισιού.

Επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Arthur Leipzig.

Arthur Leipzig-1

Arthur Leipzig-3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

New York Times
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!