Αστρονόμος καταγράφει μετεωρίτη ενώ πέφτει στη Σελήνη

Ένας Ιάπωνας αστρονόμος κατέγραψε τη στιγμή που ένας μετεωρίτης έπεσε στη Σελήνη, δημιουργώντας μια λάμψη φωτός και έναν νέο κρατήρα.
Ο Daichi Fujii, διευθυντής του Μουσείου της πόλης Hiratsuka, καταγράφει τη Σελήνη από το σπίτι του νότια του Τόκιο και έγινε μάρτυρας της πρόσκρουσης στις 23 Φεβρουαρίου.
“Μπόρεσα να πιάσω τη μεγαλύτερη λάμψη πρόσκρουσης στη Σελήνη στην ιστορία των παρατηρήσεων μου”, γράφει ο Fujii στο Twitter. “Ήταν μια τεράστια λάμψη που συνέχισε να λάμπει για περισσότερο από ένα δευτερόλεπτο”.
Ο μετεωρίτης πιστεύεται ότι χτύπησε κοντά στον κρατήρα Ideler L, βορειοδυτικά του κρατήρα Pitiscus, λέει ο Fujii.
Ο αστρονόμος ελπίζει ότι ο νέος κρατήρας που δημιουργήθηκε από την πρόσκρουση του μετεωροειδούς θα καταγραφεί από το Lunar Reconnaissance Orbiter της NASA ή το σεληνιακό σκάφος Chandrayaan 2 της Ινδίας.
Ο Fujii δημοσίευσε τα βίντεο και τις φωτογραφίες στη σελίδα του στο Twitter.
私の観測史上最大の月面衝突閃光を捉えることができました!2023年2月23日20時14分30.8秒に出現した月面衝突閃光を、平塚の自宅から撮影した様子です(実際の速度で再生)。なんと1秒以上も光り続ける巨大閃光でした。月は大気がないため流星や火球は見られず、クレーターができる瞬間に光ります。 pic.twitter.com/Bi2JhQa9Q0
— 藤井大地 (@dfuji1) February 24, 2023
Το βίντεο, που αναπαράγεται σε πραγματικό χρόνο, δείχνει ένα δείγμα λευκού φωτός να καίγεται έντονα στη σεληνιακή επιφάνεια, πριν εξαφανιστεί γρήγορα και πάλι.
Οι μετεωροειδείς συγκρούονται καθημερινά με τη Γη, αλλά η συντριπτική πλειονότητά τους καίγεται καθώς εισέρχεται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.
Ωστόσο, η Σελήνη δεν έχει αυτού του είδους την ατμόσφαιρα, πράγμα που σημαίνει ότι οι μετεωρίτες που θα καίγονταν πάνω από τη Γη, μπορούν να χτυπήσουν τη σεληνιακή επιφάνεια, έχοντας ως αποτέλεσμα μεγάλες εκρήξεις.
Όπως σημειώνει το Space, οι μετεωρίτες ταξιδεύουν με μέση ταχύτητα 13,4 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο ή 48.280 χιλιόμετρα ανά ώρα.
Όταν ένας μετεωρίτης που ταξιδεύει με αυτές τις ταχύτητες προσκρούει στη Σελήνη, παράγει έντονη θερμότητα και αποτεφρώνει την επιφάνεια, δημιουργώντας έναν κρατήρα. Δημιουργεί επίσης μια λάμψη φωτός η οποία αν είναι αρκετά μεγάλη και συμβαίνει κατά τη διάρκεια της σεληνιακής νύχτας μπορεί να γίνει ορατή από τη Γη.
Φωτογραφία: Daichi Fujii
Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.
To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.
Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε Instagram, YouTube και Facebook!
Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Πριν φύγετε δείτε
- Αυτό το gadget σας επιτρέπει να προσαρμόσετε το τηλέφωνό σας σε κιάλια!
- Δείτε ένα εκπληκτικό timelapse από τη φετινή έκλειψη ηλίου!
- SIRUI Saturn: Ανακοίνωσε τους 2 νέους αναμορφικούς φακούς 50mm και 75mm T2.9!
- Έρχονται νέες Fujifilm κάμερες στις αρχές του 2024!
- BrightinStar: Έρχεται ο νέος φακός αυτόματης εστίασης 50mm f/1.4!
- NASA: Δείτε την πρώτη φωτογραφία ενός αστεροειδούς με μια έκπληξη!