Αστρονόμος καταγράφει μετεωρίτη ενώ πέφτει στη Σελήνη


Αστρονόμος καταγράφει μετεωρίτη ενώ πέφτει στη Σελήνη

Ένας Ιάπωνας αστρονόμος κατέγραψε τη στιγμή που ένας μετεωρίτης έπεσε στη Σελήνη, δημιουργώντας μια λάμψη φωτός και έναν νέο κρατήρα.

Ο Daichi Fujii, διευθυντής του Μουσείου της πόλης Hiratsuka, καταγράφει τη Σελήνη από το σπίτι του νότια του Τόκιο και έγινε μάρτυρας της πρόσκρουσης στις 23 Φεβρουαρίου.

“Μπόρεσα να πιάσω τη μεγαλύτερη λάμψη πρόσκρουσης στη Σελήνη στην ιστορία των παρατηρήσεων μου”, γράφει ο Fujii στο Twitter. “Ήταν μια τεράστια λάμψη που συνέχισε να λάμπει για περισσότερο από ένα δευτερόλεπτο”.

Ο μετεωρίτης πιστεύεται ότι χτύπησε κοντά στον κρατήρα Ideler L, βορειοδυτικά του κρατήρα Pitiscus, λέει ο Fujii.

Ο αστρονόμος ελπίζει ότι ο νέος κρατήρας που δημιουργήθηκε από την πρόσκρουση του μετεωροειδούς θα καταγραφεί από το Lunar Reconnaissance Orbiter της NASA ή το σεληνιακό σκάφος Chandrayaan 2 της Ινδίας.

Ο Fujii δημοσίευσε τα βίντεο και τις φωτογραφίες στη σελίδα του στο Twitter.

Το βίντεο, που αναπαράγεται σε πραγματικό χρόνο, δείχνει ένα δείγμα λευκού φωτός να καίγεται έντονα στη σεληνιακή επιφάνεια, πριν εξαφανιστεί γρήγορα και πάλι.

Οι μετεωροειδείς συγκρούονται καθημερινά με τη Γη, αλλά η συντριπτική πλειονότητά τους καίγεται καθώς εισέρχεται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Ωστόσο, η Σελήνη δεν έχει αυτού του είδους την ατμόσφαιρα, πράγμα που σημαίνει ότι οι μετεωρίτες που θα καίγονταν πάνω από τη Γη, μπορούν να χτυπήσουν τη σεληνιακή επιφάνεια, έχοντας ως αποτέλεσμα μεγάλες εκρήξεις.

Όπως σημειώνει το Space, οι μετεωρίτες ταξιδεύουν με μέση ταχύτητα 13,4 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο ή 48.280 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Όταν ένας μετεωρίτης που ταξιδεύει με αυτές τις ταχύτητες προσκρούει στη Σελήνη, παράγει έντονη θερμότητα και αποτεφρώνει την επιφάνεια, δημιουργώντας έναν κρατήρα. Δημιουργεί επίσης μια λάμψη φωτός η οποία αν είναι αρκετά μεγάλη και συμβαίνει κατά τη διάρκεια της σεληνιακής νύχτας μπορεί να γίνει ορατή από τη Γη.

Φωτογραφία: Daichi Fujii

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Astrophotography Lunar

Πηγή:

PetaPixel

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!