Αστρονόμοι κατέγραψαν μια επική αρχαία μάχη μεταξύ 2 γαλαξιών!


Αστρονόμοι κατέγραψαν μια επική αρχαία μάχη μεταξύ 2 γαλαξιών!

Ομάδα αστρονόμων εντόπισε μια βίαιη σύγκρουση 2 γαλαξιών σε απόσταση 11 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.

Μιλάμε για παρατήρηση που έγινε σε ασύλληπτη απόσταση 11 δισεκατομμυρίων ετών από εμάς όπου οι αστρονόμοι κατέγραψαν μια βίαιη σύγκρουση μεταξύ 2 γαλαξιών. Η μελέτη τους με τίτλο “Quasar radiation transforms the gas in a merging companion galaxy” παρουσιάστηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature και αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκε συγκεντρώνοντας δεδομένα από το VLT (Very Large Telescope) από το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο (ESO: European Southern Observatory) που βρίσκεται στο βουνό Cerro Paranal στην έρημο Atacama της βόρειας Χιλής και από το Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA).

Σχετικά με το πρότζεκτ ALMA: Ονομάζεται ως Μεγάλη Χιλιοστομετρική/υποχιλιοστομετρική Διάταξη της Atacama, γνωστή ως ALMA. Είναι μία διάταξη 66 ραδιοτηλεσκοπίων στην έρημο Atacama, τα οποία παρατηρούν αστρονομικές πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε μήκη κύματος χιλιοστών και κλάσματος του χιλιοστού του μέτρου. Δείτε παρακάτω το εσωτερικό της δομής μιας μονάδας του VLT (Very Large Telescope) από το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο (ESO):

Με δεδομένα από αυτά τα πανίσχυρα παρατηρητήρια και τηλεσκόπια, οι επιστήμονες παρατήρησαν στα μακρινά βάθη του Σύμπαντος 2 γαλαξίες εγκλωβισμένους σε μια σύγκρουση ή συγχώνευση. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι κινούνται ο ένας προς τον άλλον ξανά και ξανά με ταχύτητα 500 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο. Μιλάμε για μια “κοσμική κονταρομαχία” όπως το ονομάζει ο αστρονόμος και ερευνητής Dr. Pasquier Noterdaeme από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Παρισιού και του Γαλλο-Χιλιανού Εργαστηρίου Αστρονομίας. Ο ένας εκ των 2 γαλαξιών περιέχει κβάζαρ. Τα κβάζαρ είναι οι φωτεινοί πυρήνες ορισμένων μακρινών γαλαξιών που τροφοδοτούνται από υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες ακτινοβολίας. Μέσω αυτού του κβάζαρ, ο γαλαξίας που το περιέχει βομβαρδίζει τον άλλον με μια ισχυρή δέσμη ακτινοβολίας.

Το φως από αυτή την επική κοσμική μάχη χρειάστηκε πάνω από 11 δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει σε εμάς, επομένως το βλέπουμε όπως ήταν όταν το Σύμπαν ήταν μόνο στο 18% της τρέχουσας ηλικίας του. Ο αστρονόμος στο Ινστιτούτο Ioffe Δρ Sergei Balashev δήλωσε το εξής:

Εδώ βλέπουμε για πρώτη φορά την επίδραση της ακτινοβολίας ενός κβάζαρ απευθείας στην εσωτερική δομή του αερίου σε έναν κατά τα άλλα κανονικό γαλαξία. Αυτές οι συγχωνεύσεις πιστεύεται ότι φέρνουν τεράστιες ποσότητες αερίου σε υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες που κατοικούν στα κέντρα των γαλαξιών.

Οι νέες παρατηρήσεις από αυτή τη σύγκρουση δείχνουν ότι η ακτινοβολία που εκλύεται από το κβάζαρ του ενός γαλαξία, διαταράσσει τα σύννεφα αερίου και σκόνης στον άλλο γαλαξία αφήνοντας πίσω μόνο τις μικρότερες και πιο πυκνές περιοχές. Αυτές οι περιοχές είναι πιθανότατα πολύ μικρές για να είναι ικανές να σχηματίσουν νέα άστρα.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.