Φωτορεπόρτερ βραβευμένος με Πούλιτζερ δέχτηκε πρόστιμο από την Ισπανική αστυνομία!


Φωτορεπόρτερ βραβευμένος με Πούλιτζερ δέχτηκε πρόστιμο από την Ισπανική αστυνομία!

Τι και αν είσαι φωτορεπόρτερ που έχει τιμηθεί με βραβείο Πούλιτζερ, όταν κάνεις την δουλειά σου και αυτό δεν αρέσει στις αρχές μπορεί να δεχτείς πρόστιμο.

Πιο ειδικά, σε έναν βραβευμένο με Πούλιτζερ φωτορεπόρτερ, επιβλήθηκε πρόστιμο 1.000 δολαρίων επειδή φωτογράφισε μετανάστες σε καταυλισμό των Κανάριων Νήσων της Ισπανίας.

Η ισπανική αστυνομία φέρεται να ήρθε αντιμέτωπη με τον φωτογράφο Javier Bauluz προσπαθώντας να τον εμποδίσει από το να καταγράψει τις συνθήκες του καταυλισμού. Η αστυνομία προειδοποίησε τον Bauluz ότι θα του επιβληθεί πρόστιμο για “ασέβεια προς το όργανο της τάξης” και “άρνηση ταυτοποίησης”, παρά το ότι ο φωτογράφος ότι είχε δείξει την ταυτότητά του.

Μετά από ένα χρόνο, ο Bauluz έλαβε το πρόστιμο το οποίο παραδόθηκε ταχυδρομικά και δεν περιείχε λεπτομέρειες σχετικά με την παράβαση.

Συνδυάζοντας τα στοιχεία, ο Bauluz συνειδητοποίησε ότι το πρόστιμο είχε να κάνει με την αντιπαράθεσή του με την αστυνομία σε μια μικρή πόλη στα Κανάρια νησιά, όπου είχε περάσει μήνες καταγράφοντας την άφιξη και τις συνθήκες διαβίωσης περίπου 20.000 μεταναστών, που στάλθηκαν εκεί αφού διέσχισαν παράνομα τη Μεσόγειο.

Ο Bauluz προσπάθησε να καταγράψει τις άσχημες συνθήκες στις οποίες κάποιοι άνθρωποι αναγκάστηκαν να ζήσουν –αργότερα περιγράφηκαν από έναν δικαστή ως «αξιοθρήνητη κατάσταση»– στην καυτή, μολυσμένη από αρουραίους αποβάθρα της πόλης. Η αστυνομία εμπόδιζε τακτικά τον ίδιο και άλλους δημοσιογράφους να πλησιάσουν. «Μας έβαλαν τόσο μακριά που δεν μπορούσες να καταλάβεις αν ήταν άνδρες ή γυναίκες ή αν έκλαιγαν ή χαμογελούσαν», είπε ο Bauluz.

Το μόνο πράγμα που μπορείτε να κάνετε από αυτή την απόσταση είναι να τραβήξετε το είδος των φωτογραφιών που τροφοδοτούν την ξενοφοβία, δείχνοντας μάζες απροσδιόριστων ανθρώπων.

Το πρωί του περιστατικού, ο Bauluz είχε φτάσει νωρίς και είχε αρχίσει να φωτογραφίζει στην αποβάθρα καθώς έφτανε ένα από τα σκάφη διάσωσης. Εκείνη τη στιγμή η περιοχή δεν είχε αποκλειστεί από την αστυνομία. Μετά από λίγο, πλησίασαν τον Bauluz δύο αστυνομικοί οι οποίοι απαίτησαν να φύγει. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί άρπαξαν τον Bauluz από το χέρι, δήλωσαν ότι τους προσβάλλει και τον απείλησαν με το νόμο “περί φίμωσης”, ο λεγόμενος “gag law”.

Ίσως αναρωτιέστε τι είναι ο “gag law”! Κάθε περιοχή του πλανήτη έχει το δικό της νόμο αναφορικά με το τι επιτρέπεται να φωτογραφίζεις σε δημόσιους χώρους και τι απαγορεύεται, κάτι που όλοι μας θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας.

Έτσι λοιπόν, στην εν λόγω περίπτωση, αυτός ο νόμος της Ισπανίας περιστρέφεται γύρω από τη φωτογράφηση της αστυνομίας, ιδίως της Policia Nacional και της Guardia Civil.

Η επίσημη ονομασία του, μεταφράζεται ως “Ο νόμος για την ασφάλεια του πολίτη”, ωστόσο στην πραγματικότητα έχει πολύ λίγη σχέση με την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών. Ο αμφιλεγόμενος νόμος εισήχθη το 2015 και καλύπτει τα πάντα, από τη θρησκευτική ασέβεια μέχρι τη φωτογράφηση ή κινηματογράφηση της αστυνομίας. Με λίγα λόγια σχετίζεται με οτιδήποτε θα μπορούσε να θεωρηθεί προσβλητικό για οποιονδήποτε βρίσκεται σε θέση εξουσίας. Αρκετοί δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες έχουν τιμωρηθεί με πρόστιμο για τη βιντεοσκόπηση ή τη φωτογράφηση της αστυνομίας, ενώ τιμωρήθηκε ακόμα και μια γυναίκα που δημοσίευσε φωτογραφία με αυτοκίνητο της αστυνομίας παρκαρισμένο παράνομα σε σημείο που προορίζεται για άτομα με αναπηρία.

Αυτό που κάνει ο νόμος περί φίμωσης είναι να παίρνει πράγματα που παλιά ήταν κακουργήματα και να τα μετατρέπει σε διοικητικές παραβάσεις. Σαν να ήσουν αυτοκίνητο. Τα αυτοκίνητα δεν έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, ούτε σε δίκη ή να καλέσουν δικηγόρους ή μάρτυρες. Αλλά είμαστε άνθρωποι που υποτίθεται ότι ζούμε σε μια δημοκρατία, όχι;»

είπε ο Bauluz, ο οποίος το 1995 ήταν μέλος μιας ομάδας που βραβεύτηκε με το βραβείο Πούλιτζερ για τη δουλειά τους στη Ρουάντα.

Τη Δευτέρα, η Διεθνής Αμνηστία στην Ισπανία έδειξε την υποστήριξή της στον Bauluz , περιγράφοντας τον νόμο περί φίμωσης ως «σοβαρή απειλή» για την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία της ενημέρωσης. «Η δουλειά δημοσιογράφων όπως του Javier Bauluz είναι ζωτικής σημασίας για την τεκμηρίωση των παραβιάσεων των δικαιωμάτων», ανέφερε στο Twitter.

Ο Bauluz, ο οποίος πρόσφατα δημοσίευσε ένα βιβλίο που περιέχει φωτογραφίες του από τα Κανάρια Νησιά, συνόψισε τα πρόστιμα ως «σύμπτωμα» της νομοθεσίας. «Πρόκειται για μια περίπτωση όπου υπάρχει βίντεο της αντιπαράθεσης και συνέβη σε έναν κάπως γνωστό δημοσιογράφο», πρόσθεσε. «Αλλά αυτό συμβαίνει στη Melilla, στη Ceuta, σε διαδηλώσεις και σε άλλα μέρη».

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

DIYPhotography
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!