Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: Κίνδυνος για την άγρια ζωή η απερίσκεπτη κινηματογράφιση με drones!


Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: Κίνδυνος για την άγρια ζωή η απερίσκεπτη κινηματογράφιση με drones!

Που αρχίζει και που τελειώνει η προσπάθεια φωτογράφισης της άγριας ζωής στην φύση;

Ένας βασικός κανόνας της φωτογράφισης άγριας ζωής είναι η αποφυγή όχλησης της. Ειδικά κατά την περίοδο αναπαραγωγής οι προσπάθειες των φωτογράφων πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικές και μακριά από φωλιές.

Μη ξεχνάμε ότι η προσπάθεια φωτογράφισης της άγριας ζωής είναι από μόνη της μία όχληση και ότι ο φωτογράφος οφείλει να μην προχωράει σε απερίσκεπτες ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά, έστω και άθελα του.

Το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού εξέδωσε ανακοίνωση για ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την άγρια πανίδα της χώρας μας, καθώς έχουμε για πρώτη φορά την γέννηση Φλαμίνγκο στην χώρα μας και συγκεκριμένα στην λιμνοθάλασσα του Αγίου Μάμα, Χαλκιδικής (διαβάστε σχετικά εδώ).

Δυστυχώς όμως φαίνεται κάποιος κινηματογραφιστής με drone πραγματοποίησε πρόσφατα λήψεις που ενόχλησαν την συγκεκριμένη αποικία των φαλμίνγκο στον Άγιο Μάμα, πτήσεις που αν γινόταν πριν γεννηθούν τα μικρά φλαμίνγκο θα οδηγούσε σε εγκατάλειψη των φωλιών από τους γονείς με ολέθριες συνέπειες για τα εκολαπτομενα μωρά.

Σήμερα έχουμε την εξαιρετική χαρά να σας ανακοινώσουμε ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχουμε μωρά φλαμίνγκο! Που; Στη…

Gepostet von Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού am Donnerstag, 2. Juli 2020

Κίνδυνος από τα drone

Έκκληση στους επισκέπτες να μην πλησιάζουν την αποικία, γιατί τα πουλιά ενοχλούνται και υπάρχει κίνδυνος να εγκαταλείψουν τα μικρά τους απευθύνει η βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, Εύα Κατράνα. «Όσο και αν θέλουμε να τα δούμε από κοντά, είναι σημαντικό να κρατάμε τις αποστάσεις μας. Είναι κρίμα να αποτύχει αυτή η πρώτη προσπάθεια αναπαραγωγής του είδους στη χώρα μας από τη δική μας απερισκεψία και περιέργεια», τονίζει.

Μεγάλος είναι ο κίνδυνος που προκαλείται από τις πτήσεις drone πάνω από τον υγρότοπο, οι οποίες άλλωστε απαγορεύονται στις περιοχές Natura 2000. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, πρόσφατο βίντεο από drone που κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες στα κοινωνικά δίκτυα, στο οποίο εμφανώς τα πουλιά της αποικίας πετούν σε πανικό και είναι πιθανόν να έχουν καταστραφεί φωλιές.

Όσο αφορά την πτήση drone σε περιοχή Natura όπως γράφει και το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού απαγορεύεται και είναι αναγκαίο να υπάρχουν οι κατάλληλες άδειες.

Φυσικά η μη αδειοδοτημένη πτήση μπορεί να επιφέρει σημαντικά πρόστιμα.

Τέλος θα πρέπει να υπενθυμίσουμε σε όλους τους φωτογράφους άγριας ζωής, ότι πρέπει να αποφεύγουν να πλησιάζουν σε φωλιές ζώων καθώς πάρα πολλά είδη εγκαταλείπουν τις φωλιές τους και δεν επιστρέφουν όταν αισθανθούν κίνδυνο.

Ας αφήσουμε την φύση να κάνει ότι ξέρει καλύτερα και εμείς ας φωτογραφίσουμε τα ενήλικα ζώα, πάντα με προσοχή και σεβασμό στην τιτάνια καθημερινή τους προσπάθεια να επιβιώσουν στον πλανήτη μας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

drones Wildlife Photography
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!