Το 2017 θα φωτογραφηθεί για πρώτη φορά μια μαύρη τρύπα

Μέσα στο 2017 επιστήμονες θα καταφέρουν να φωτογραφήσουν για πρώτη φορά τον ορίζοντα γεγονότων μιας μαύρης τρύπας (το όριο από το οποίο το φως δεν μπορεί να δραπετεύσει από την βαρύτητα της μαύρης τρύπας).
Το πρόγραμμα που θα το καταφέρει αυτό αποκαλείται Event Horizon Telescope, και χρησιμοποιεί ένα δίκτυο 9 ραδιοτηλεσκόπιων τα οποία θα σημαδέψουν στον Τοξότη Α*, την μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του Γαλαξία μας, σε απόσταση 25.000 ετών φωτός από την Γη.
“Υπάρχουν αρκετές προκλήσεις τις οποίες πρέπει να ξεπεράσουμε για να φωτογραφήσουμε την μαύρη τρύπα, είναι κάτι εξαιρετικά μικρό στον ουρανό”, ανέφερε ο Feryal Ozel, καθηγητής στο EHT. “Ωστόσο ελπίζουμε σε μια σειρά παρατηρήσεων μέσα στο 2017”.
Παρόλο που ο Γαλαξίας μας περιστρέφεται γύρω από την μαύρη τρύπα, με τον ορίζοντα γεγονότων να έχει 24 εκατομμύρια χιλιόμετρα διάμετρο ή 17 φορές αυτή του ήλιου, επειδή βρισκόμαστε πολύ μακριά είναι σαν να προσπαθούμε να φωτογραφήσουμε ένα CD στην επιφάνεια της Σελήνης.
Για να πάρουμε μια ιδέα για το πως θα μοιάζει η συγκεκριμένη φωτογραφία, μπορούμε να δούμε την ψηφιακή μαύρη τρύπα που δημιουργήθηκε υπό την καθοδήγηση του γνωστού Αστροφυσικού Kip Thorne για την ταινία Interstellar.