Φωτογραφικές μηχανές εναντίον Smartphones (infographic)


Φωτογραφικές μηχανές εναντίον Smartphones (infographic)

Η ιστοσελίδα phonearena παρουσίασε ένα πολύ ενδιαφέρον infographic για την μεγάλη μάχη που δίνουν οι φωτογραφικές μηχανές απέναντι στα smartphones.

Όπως είδαμε στο χθεσινό infographic της lensvid το 2013 ήταν μία από τις χειρότερες χρονιές για τους κατασκευαστές φωτογραφικών μηχανών και ένας από τους βασικούς λόγους είναι η επέλαση των smartphones, των οποίων οι φωτογραφικές δυνατότητες συνεχώς βελτιώνονται.

Το infographic δημιούργησε η ιστοσελίδα Treat , η οποία δημιουργεί κάρτες κατά παραγγελία χρησιμοποιώντας εικόνες των χρηστών.

Ξεκινώντας την ανάλυση του infographic δεν μπορούμε να μην μείνουμε εντυπωσιασμένοι από το γεγονός ότι 5.2 δισεκατομμύρια κινητά βρίσκονται σε χρήση, από τα οποία τα 4.4 έχουν κάμερα με δυνατότητα λήψης φωτογραφιών. Από αυτά το 1.14 δισεκατομμύρια ανήκουν στην κατηγορία των smartphones! Μάλιστα οι πωλήσεις των smartphone ξεπέρασαν για πρώτη φορά τις πωλήσεις απλών κινητών μέσα στο 2013 κατά 15 εκατομμύρια μονάδες. Η ανάπτυξη των πωλήσεων επικεντρώνεται αυτή την στιγμή στις αγορές της Λατινικής Αμερικής, της Κίνας, της νοτιοανατολικής Ασίας και της Αυστραλίας.

Όπως ήδη είπαμε οι πωλήσεις των φωτογραφικών μηχανών γκρεμίστηκαν στο 2013 κατά περίπου 40%, ενώ στο συγκεκριμένο infographic τα στοιχεία για τις DSLR αναφέρουν ότι μεταξύ των πρώτων εξαμήνων του 2012 και 2013 έχουμε πτώση στις αποστολές DSLR μηχανών κατά 48%!

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο ότι ενώ η πρώτη φωτογραφία δημιουργήθηκε το 1826, μέχρι το 2013 “τραβήξαμε” 3.5 τρισεκατομμύρια φωτογραφίες! Στην εποχή μας δημιουργούνται 1.05 δισεκατομμύρια φωτογραφίες την ημέρα, δηλαδή 12.222 φωτογραφίες κάθε δευτερόλεπτο, με την Yahoo να υπολογίζει ότι το 2014 θα έχουμε τραβήξει 880 δισεκατομμύρια φωτογραφίες.
Καθημερινά περίπου 300 εκατομμύρια φωτογραφίες ανεβαίνουν στο facebook, το οποίο σημαίνει ότι την ώρα που διαβάζετε το άρθρο μας και στο επόμενο λεπτό θα έχουν ανέβει 208.300 φωτογραφίες!
Συγκεκριμένα στο Facebook υπάρχουν 140 δισεκατομμύρια φωτογραφίες με την εφαρμογή Instagram (που ανήκει στην Facebook) να ακολουθεί με 1 δισεκατομμύριο (το ποσό που χρειάστηκε η Facebook για να αγοράσει την Instagram).
Ενδιαφέρον ότι στις βάσεις του Getty Images, το οποίο χτες ανακοίνωσε την δωρεάν διάθεση μέρους των φωτογραφιών που έχει στην κατοχή του, υπάρχουν 30 με 60 εκατομμύρια φωτογραφίες.

Στο Flickr την πρωτιά στις λήψεις φωτογραφιών έχει η Nikon D90 (57.9 εκατομμύρια φωτογραφίες) με τα iPhone 3 & 4 να ακολουθούν (55.2 εκατομμύρια φωτογραφίες).

Ενδιαφέρουσα είναι η αναφορά στους φωτορεπόρτερ οι οποίοι χρησιμοποιούν smartphones για την πιο διακριτική λήψη εικόνων, το upload φωτογραφιών, την λήψη video ή την δημιουργία συνεντεύξεων. Αναφέρεται δε ότι στο Τυφώνα Sandy 1.3 εκατομμύρια φωτογραφίες ανέβηκαν στο Instagram και 32 εκατομμύρια στο Flickr.

Δείτε προσεκτικά το Infographic που ακολουθεί και βγάλτε τα συμπεράσματα σας. Πιστεύετε ότι η περαιτέρω ανάπτυξη των smartphones θα οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα για τον φωτογραφικό χώρο ή υπάρχουν ελπίδες για το αντίθετο;

camera vs smartphone

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Techblog
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

3 σχόλια

  • #
    1

    Μιας και είπες για Αυστραλια, εχθές με την ξαφνική καταιγίδα που έπιασε το μεσημέρι, ενώ όλη μερα είχε λιακάδα, ήμουν στο κέντρο του Sydney, κοντά στο Opera House. Εβλεπες τόσους με dslr ΤΕΡΑΤΑ απο Nikon, Canon, Sony και Fuji κυρίως, και να τις έχουν παρατήσει κάτω και να φωτογραφίζουν τον ερχομό της καταιγίδας με τα smartphone τους.

    και κάτι που έχω παρατηρήσει, παρά πολλοί εδω έχουν το κύριο κινητο τους, και κάποιο Nokia Lumia απο 925 και πάνω για φωτο και μόνο. Βεβαια οι τιμές ειναι εξευτελιστικά μικρές και υπάρχει ευκολία αγοράς, αλλα το θεωρώ άσκοπο να έχεις iPhone/ Galaxy/Note/Sony, και να έχεις και ένα έξτρα smartphone για φωτο μόνο.

    • #
      1

      αυτό το πράγμα με τις τιμές των προϊόντων στην Ευρώπη σε σχέση με Η.Π.Α. και από ότι λες και με Αυστραλία έχει καταντήσει αστείο! Από την άλλη αυτό που λες με τα δύο κινητά (για αυτό είναι σχεδόν όσα οι άνθρωποι) οφείλεται στον υπέρ-κατανατωλισμό που όλοι γνωρίζουμε!

      ps. Χρήστο εύχομαι να είσαι καλά εκεί στη ξενιτιά και να σου πάνε όλα όπως θέλεις!!!

  • #
    1

    Canon ef 70-200 f2.8 is usm έχει 2100$ Αυστραλίας, κάνε μετατροπή σε € και δες την διαφορα τιμής! Με το που πάτησα το πόδι μου εδω πήγα και πήρα τον 50mm f1.8 με 105$(πριν 1 μήνα ισοτιμία το έκανε 72€), και στην Ελλάδα τον έβρισκα 105€ τον πιο φθηνό. Οι τιμές είναι πραγματικά να τραβάς τα μαλλιά σου!

    και όσο για τα κινητά, εν μέρη να το δεχθώ αν υπάρχουν εφαρμογές που χρειάζεσαι σε αλλη πλατφόρμα(όπως έκανα τωρα εγω και πήρα μια κινεζικη συσκευή Jiaomi η κάπως έτσι σε android με 80$, γιατι η κυβέρνηση δεν έχει τις εφαρμογές που χρειάζομαι σε windows phone,οποτε έπρεπε να εχω συσκευή android η ios),αλλα όχι να μου κουβαλανε 2 κινητά για να έχουν το ένα σαν smartphone και το αλλο σαν social phone, κατακτάει περίπτωση για επέμβαση ψυχολόγων αυτο!

    PS σε Ευχαριστώ Βαϊε και όπως σου είπα θα μαθαίνεις νέα απο εδω για τα φωτογραφικά είδη και,συνήθειες φωτογράφων αλλα και εμπειρίες απο σκηνικά!

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!