Ζευγάρι αναγκάζεται να πληρώσει πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια σε φωτογράφο γάμου


Ζευγάρι αναγκάζεται να πληρώσει πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια σε φωτογράφο γάμου

Φαίνεται ότι στις Η.Π.Α. οι αρχές δεν αστειεύονται όσο αφορά την προστασία των δικαιωμάτων των επαγγελματιών.

Πρόσφατα δικαστήριο επιδίκασε το ποσό του 1.08 εκατομμυρίου δολαρίων σε φωτογράφο, καταδικάζοντας ένα ζευγάρι για τη δυσφήμιση του.

Η ιστορία ξεκινάει το 2014 όταν η φωτογράφος Andrea Polito φωτογράφισε το γάμο των Andrew και Neely Moldovan. Τον Ιανουάριο του 2015 το ζευγάρι άρχισε να διασύρει τον φωτογράφο στο διαδίκτυο, υποστηρίζοντας ότι θέλει να τους “κλέψει”, αφού τους ζητούσε έξτρα αμοιβή για το άλμπουμ του γάμου.

Το ζευγάρι υποστήριξε ότι είχε υπογράψει συμβόλαιο για τη φωτογράφιση, αξίας 6.000 δολαρίων, στο οποίο περιλαμβάνονταν το κόστος ενός αλμπουμ 40 σελίδων με 80 εικόνες και ότι η φωτογράφος ζητούσε έξτρα χρήματα για να το εξώφυλλο του άλμπουμ (περίπου 150 δολάρια). Μάλιστα υπήρχε αναφορά ότι η φωτογράφος δεν έδινε φωτογραφίες από το γάμο στο ζευγάρι αν δεν τακτοποιούσαν πρώτα το θέμα του άλμπουμ.

Η φωτογράφος τον ίδιο μήνα έστειλε μία ανοιχτή επιστολή στα Μ.Μ.Ε. υποστηρίζοντας ότι το ζευγάρι δεν έλεγε την αλήθεια. Στην εξήγηση της αναφέρει ότι στο συμβόλαιο αναγράφεται ρητά ότι η παράδοση φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης γίνεται μόνο με την ολοκλήρωση του άλμπουμ και ότι το κόστος του εξώφυλλου του άλμπουμ δεν περιλαμβανόταν στο συμβόλαιο, αφού εξαρτάται από το τι θα επιλέξει το ζευγάρι. Επιπλέον ανέφερε ότι αν και προσπάθησε να συμβιβάσει τα πράγματα με τη νύφη, προσφερόμενη ακόμα και να αναλάβει το κόστος του εξώφυλλου του άλμπουμ, η νύφη, που είναι blogger και ειδική στα κοινωνικά δίκτυα, έδωσε έκταση στο θέμα δίνοντας συνέντευξη στο NBC και διασύροντας το όνομα της στο διαδίκτυο.

Η φωτογράφος υποστήριξε ότι υπήρξε ευθεία επίθεση από τη νύφη στην επιχείρηση της, μέσω επικριτικών σχολίων στο διαδίκτυο, που οδήγησε σε κύμα επιθέσεων από ανθρώπους που πήραν το μέρος της νύφης, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί η φήμη της.

Τα παραπάνω γεγονότα οδήγησαν την φωτογράφο να υποβάλλει μήνυση για δυσφήμιση τον Μάρτιο του 2015. Το ζευγάρι προσπάθησε να μπαλώσει την υπόθεση υποστηρίζοντας ότι ήταν άλλοι αυτοί που έκαναν επικριτικά σχόλια για τη φωτογράφο στο διαδίκτυο, με ψεύτικους λογαριασμούς, πράγμα όμως που δεν αποδείχτηκε στο δικαστήριο.

Φτάνουμε λοιπόν στον Ιούλιο του 2017, οπότε και το δικαστήριο δικαίωσε τη φωτογράφο και επιδίκασε το τεράστιο ποσό του 1.08 εκατομμυρίου δολαρίων, το οποίο θα αναγκαστεί να πληρώσει το ζευγάρι ως ηθική βλάβη.

Η φωτογράφος στις δηλώσεις της για το αποτέλεσμα της δίκης είπε ότι αισθάνεται δικαιωμένη και τόνισε ότι πρέπει να πολεμάς όταν έχεις δίκιο. Ακόμα χρησιμοποιώντας τα λόγια του δικηγόρου προς τους ενόρκους, είπε ότι “η ελευθερία του λόγου δεν σημαίνει ελευθερία από τις συνέπειες”, κάτι που μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Wedding Photography

Πηγή:

DIYPhotography
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!