Λογισμικό ανιχνεύει Deepfake βίντεο αναλύοντας τη ροή αίματος ενός ατόμου!

Η Intel παρουσίασε το λογισμικό FakeCatcher που μπορεί να ανιχνεύει Deepfake βίντεο αναλύοντας τη ροή αίματος ενός ατόμου.
Πριν μια δεκαετία αυτό το σενάριο θα ήταν σίγουρα σενάριο επιστημονικής φαντασίας! Αυτό δείχνει πόσο ραγδαία είναι η εξάπλωση των τεχνολογιών ιδιαίτερα στον τομέα τεχνητής νοημοσύνης. Η Intel δουλεύει πάνω σε ένα λογισμικό που ονομάζει FakeCatcher, το οποίο σύμφωνα με την εταιρία μπορεί να ανιχνεύει Deepfake βίντεο αναλύοντας τη ροή αίματος ενός ατόμου. Ο Matt Groh, επίκουρος καθηγητής στο MIT αναφέρει το εξής σχετικά με το θέμα:
Υπάρχει πλέον η δυνατότητα μέσω ενός βίντεο να εξαπατώνται άνθρωποι. Είχε κυκλοφορήσει για παράδειγμα ένα deepfake βίντεο του Προέδρου Ζελένσκι που τον παρουσίαζε ότι παραδέχεται την ήττα από τους Ρώσους.
Η τεχνολογία έχει προχωρήσει πάρα πολύ και είναι γεγονός ότι πλέον είναι δύσκολο ακόμη και για ένα έμπειρο μάτι να καταλάβει αν πρόκειται για deepfake ένα βίντεο. Δείτε για παράδειγμα ορισμένα deepfake βίντεο που είχαν κυκλοφορήσει πέρυσι με τη γνωστή ηθοποιό Margot Robbie.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τα deepfake της γνωστής ηθοποιού.
Λόγω του αυξανόμενου προβλήματος με τα deepfake βίντεο, η Intel ισχυρίζεται ότι με το λογισμικό FakeCatcher μπορεί αποτελεσματικά να λύσει αυτό το πρόβλημα, καθότι θα είναι σε θέση να ανιχνεύει αν πρόκειται για ψεύτικο (deepfake) βίντεο μέσω ανάλυσης του αίματος κάτω από το δέρμα. Η Ilke Demir, ανώτερη ερευνητής της Intel δηλώνει το εξής:
Ρωτάμε τι είναι αληθινό για τα αυθεντικά βίντεο, τι είναι αληθινό για εμάς! Έτσι, το FakeCatcher εξετάζει αυτήν την ερώτηση με την έννοια του να κοιτάζει την καρδιά σας. Όταν η καρδιά ενός ατόμου αντλεί αίμα, αλλάζει το χρώμα στις φλέβες αυτού του ατόμου. Λαμβάνουμε αυτά τα σήματα από πολλά σημεία του προσώπου και τα μετατρέπουμε σε ειδικούς χάρτες. Στη συνέχεια αναπτύσσουμε μια προσέγγιση βαθιάς εκμάθησης (deep learning) για να τα ταξινομήσουμε σε ψεύτικα ή αληθινά βίντεο.

Συνοψίζοντας με βάση τα λεγόμενα της Demir, το FakeCatcher αναλύει ένα βίντεο και ψάχνει για μικροσκοπικά σημάδια ροής αίματος στο πρόσωπο αυτού που παρουσιάζεται στο βίντεο. Αυτά τα σημάδια θα μαρτυρούν ότι πρόκειται για αυθεντικό βίντεο καθότι η τεχνολογία deepfake δεν μπορεί να εξομοιώσει και να δημιουργήσει ρεαλιστική ροή αίματος κάτω από το δέρμα. Το FakeCatcher θα αναλύει και άλλα χαρακτηριστικά όπως τα μάτια. Σύμφωνα με την Demir, οι πραγματικοί άνθρωποι κοιτάζουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο, αλλά τα deepfake πολλές φορές δείχνουν μάτια που κινούνται αρκετά, περισσότερο από ότι συμβαίνει στην πραγματικότητα.
Η Intel ισχυρίζεται ότι το FakeCatcher έχει ήδη 96% ακρίβεια στην ανίχνευση αρκετών τύπων deepfake βίντεο. Ωστόσο, έγιναν και ορισμένα τεστ στα οποία υπήρχαν προβλήματα. Στο FakeCatcher προβλήθηκαν και deepfake και αληθινά βίντεο του Προέδρου Biden και του πρώην προέδρου Trump. Κατάφερε μεν να ανιχνεύσει τα deepfake βίντεο ως μη αυθεντικά, αλλά επισήμανε και τα αυθεντικά βίντεο ως deepfake. Αυτό είναι κάτι που ελπίζουμε η Intel να το διορθώσει στο επόμενο διάστημα. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το FakeCatcher της Intel εδώ.
Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.
To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.
Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε Instagram, YouTube και Facebook!
Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Πριν φύγετε δείτε
- Nikon Photo Contest 2023: Ανακοινώθηκαν οι μεγάλοι νικητές με τις συγκλονιστικές εικόνες και φιλμ τους!
- Getty: Δεν δεχόμαστε εικόνες που έχουν δημιουργηθεί με τα νέα AI εργαλεία της Adobe
- Το νέο Surface Laptop Studio 2 της Microsoft έχει “σχεδόν” όσα χρειάζεσαι!
- Τσακώθηκαν για μία λήψη φωτογραφίας με κίνδυνο να πέσουν στον γκρεμό [βίντεο]
- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Απονομή βραβείων και έκθεση βραβευμένων φωτογραφιών της 30th FIAP Colour Biennial Greece 2023
- Πρόσκληση για ανοιχτή φωτογράφιση της θεατρικής παράστασης “Ο κύκλος με την κιμωλία”